En Sıcak Konular

Prim borçlarına "af" mı geliyor?

22 Kasım 2013 13:14 tsi
Prim borçlarına Gelir testine girmediği için en yüksek düzeyden borç çıkarılan ve faiziyle birlikte kabaran Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları yeniden yapılandırılacak.

Prim borçlarına "af" mı geliyor?

 

www.rsfmradio.com

Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu olanlara yeniden yapılandırma ve af mı geliyor? Düzenleme nasıl olacak? Yanlış uygulamalara çözüm sağlayabilir mi? Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt, yanıtladı...
Gelir testine girmediği için en yüksek düzeyden borç çıkarılan ve faiziyle birlikte kabaran Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları yeniden yapılandırılacak. Gelir testine girmediği için adına aylık 245 TL borç çıkarılan yaklaşık 550 bin kişi yapılandırma kapsamında olacak. Bu kişiler kendilerine verilecek 3-4 aylık sürede gelir testine girerlerse gelirlerine göre prim ödeyecekler. Kendilerine çıkarılan en yüksek limitten prim borcundan kurtulacaklar. Gelirleri asgari ücretin üçte birinden az ise GSS primleri devlet tarafından ödenecek. Geçmiş borçları da silinecek. SGK da 4 milyarlık alacağını yeniden yapılandırmış olacak.

“Resul Kurt ile Soru-Yorum” programı da zaman zaman bu konuya dikkat çekerek Genel Sağlık Sigortasında’ki yanlış uygulamaları gündeme almıştı. Burada ne gibi bir düzenleme olabilir? Sorunların çözümünü sağlayacak mı?

RS FM dinleyicileri için Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt, yorumladı:

SORUN YAŞANACAĞINI SÖYLEMİŞTİK

2012 yılından itibaren zorunlu olarak herkes Genel Sağlık Sigortası’nın kapsamına alındı. Sistem içerisinde birçok kişinin sigortalı olduğundan haberdar olmadığını, özellikle partime ya da kısmi süreli çalışanların da bu noktada bir sorun yaşadıklarını daha önde de söylemiştik. Aradan 1,5-2 yıla yakın bir süre geçti ve bizim dediğimiz yere yine geldik.

Birçok kişiye şimdi borç yazıları gönderiliyor. Bu borç yazılarının içerisinde kişinin genel sağlık sigortasından faydalanmadığı halde binlerce liralık borçları olduğu belirtiliyor. Borcu var ama sağlıktan faydalanmamış, diğer yandan borcunu ödemediği için sağlıktan faydalanamıyor, hem de aynı şekilde borcu biriktikçe birikiyor. Kısacası sistemde özellikle aksaklıklardan kaynaklanan bir takım problemler yaşanıyor.

GELİR TESTİNE GİRMEYENLER MAĞDUR

Gelir testine girmediği için borç tutarı çok yüksek çıkan kesimler var. “Herkes gelir testine girmek zorunda, gelir testine girilmediği takdirde üst sınır üzerinden borçlanma yaptırılacağı için bu anlamda kişilerin bir mağduriyetleri söz konusu olabilir. Sağlığa ulaşma noktasında sorun yaşayabilir”demiştik...

İşte bunların hepsi gerçekleşti ve şu an binlerce lira borcu olan yurttaşlarımız var ve bunların en büyük nedeni de kişilerin gelir testine girmemiş olmamaları. Özellikle öğrenimi sona erdiği için de anne, babası üzerinden sağlık yardımı alamayanlar yine aynı şekilde kısmi zamanlı çalışanlar açısından Genel Sağlık Sigortası primini 30 güne tamamlama noktasında ödeme yapmayanlar bu açıdan ciddi bir problemle karşı karşıya. Örneğin öğrenci ayda 3 gün, 5 gün partime çalışıyor ve okul harçlığını çıkarıyor.

Sistem diyor ki ; “şimdi git sen 245 lira para yatır.” Öğrenci 245 lira para kazanmamış olsa da gelir testine girmediği içinde üst sınırdan prim yatırmak gibi büyük bir mağduriyet yaşıyor.

YASAL DÜZENLEME NETLEŞMEDİ

İşte bununla ilgili af diyebileceğimiz bir düzenleme getiriliyor. Genel Sağlık Sigortası primleriyle ilgili olarak da kişilerin borçlarının yapılandırılması, düzenlenmesi, bununla ilgili yeni bir fırsat tanınması söz konusu olacak. Bununla ilgili yasal taslağı henüz netleşmedi ama tam olarak önümüzdeki günlerde netleştiğinde tekrar konuşuyor olacağız. Buradan bir hususu daha izah edelim. Özellikle 4 -B dediğimiz Bağ-Kur borcu ve SSK prim borcu olan işyerleri, işverenler bu anlamda bir af beklentisi içerisine girdiler. SGK’nın bu beklentiyi karşılayıp karşılamayacağı yeni bir af çıkıp çıkmayacağını ivedilikle çözüme kavuşturması gerekiyor. Çünkü sistem içerisinde herkes af adı çıkınca prim ödemesini bırakıyor.


Bu haber 2,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,429 µs