En Sıcak Konular

30 dakikalık mesafedeki teşvik farkı yatırımları vurdu

25 Kasım 2013 10:02 tsi
30 dakikalık mesafedeki teşvik farkı yatırımları vurdu Hükümetin, 2023 yılında Türkiye’yi 500 milyar dolarlık mal ihracatı ve 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelirle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak amacıyla uygulamaya koyduğu yeni teşvik sistemi ülkeyi ekonomik sınırlarla bölgelere ayır

30 dakikalık mesafedeki teşvik farkı yatırımları vurdu

 

Dünya

Hükümetin, 2023 yılında Türkiye’yi 500 milyar dolarlık mal ihracatı ve 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelirle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak amacıyla uygulamaya koyduğu yeni teşvik sistemi ülkeyi ekonomik sınırlarla bölgelere ayırırken, bazı kentlerde ülke içinde haksız rekabete yol açtığı için sisteme ilişkin rahatsızlıklara neden oldu. 


Bu rahatsızlığı en çok dile getiren kent İzmir. Çünkü, İzmir 1. Bölge teşviklerinden yararlanırken, 30 dakika mesafedeki Manisa 3. Bölge ile daha çok avantaja sahip oluyor. Bu iki kentin sınırında Killik Mevkii’nde 3.5 kilometrekarelik alanda kurulan 4 sanayi bölgesinin 4 ayrı teşvik bölgesi kapsamına giriyor olması İzmir’in itirazlarını çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. 

İzmir’in Manisa sınırı ile sıfır noktasında kurulan Bağyurdu belediye Sanayi Sitesi 1.Bölge,  Bağyurdu OSB 2. Bölge, Manisa sınırında kalan Turgutlu Belediye Sanayi Sitesi 3. Bölge ve Turgutlu OSB 4. Bölge teşviklerinden yararlanıyor. Manisa ve İzmir sınırında İzmir-Ankara karayolunun ayırdığı Bağyurdu OSB ile Turgutlu OSB, bölgede önemli yatırımları çeken iki büyük yatırım bölgesi. Karayolu ile ayrılan bu komşu sanayi bölgeleri arasında, yatırımın daha başlangıfark da cında yüzde 25 maliyet farkı oluşuyor. Bağyurdu OSB Başkanı Aydın Telseren, bölgesel teşvik uygulamasına göre; Bağyurdu OSB’de 5 milyon TL’ye bitirilen bir tesisin maliyetinin Turgutlu OSB’de 4 milyon TL’ye düştüğünü söyledi. 
Bölgesel teşvik uygulamasında, yatırımcıya KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primlerindeki işveren hissesine destek, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği gibi avantajlar sunuluyor. Genel teşvik uygulamasında ise yatırımcıya sadece KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti var. Bu nedenle bir yatırım büyük ölçekli yatırım veya stratejik yatırım kapsamına girmiyorsa İzmir sınırlarında sadece KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden yararlanıyor.

Buna göre; 40 kişiyi istihdam etmek üzere 5 milyon TL tutarında yapılacak bir yatırım için, 1. Bölgede toplam 1 milyon 349 bin TL, 2. Bölgede 1 milyon 682 bin TL, 3. Bölgede 2 milyon 597 bin TL ve 4. Bölgede 3 milyon 290 bin TL toplam devlet desteği alınıyor. 
Ocak ayından itibaren 1. Bölge’de başlayacak bir yatırımın yüzde 10’una, 2. Bölge’de yüzde 15’ine, 3. Bölge’de yüzde 20 ve 4. Bölge’de yüzde 25’i oranında yatırıma katkı oranı verilecek. Vergi indirim oranları ise 1. Bölge’de yüzde 50, 2. Bölge’de yüzde 55, 3. Bölge’de yüzde 60 ve 4. Bölge’de yüzde 70. 

‘İzmir inovasyonla rekabete yönelsin

Bölgesel teşvik uygulaması ile İzmir-Manisa sınırında oluşan durumu sorduğumuz Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İzmir’in büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımları çekmeyi hedeflemesini, bu kulvarda rekabeti seçerek 5. ve 6. bölgelere verilen teşviklerden yararlanması gerektiğini belirterek, “İzmir, 6. Bölge teşviklerini kullanacak olan stratejik ve büyük çaplı yatırımları hedeflemeli. 5. Bölge teşvikleri kapsamında da sağlık gibi İzmir’in önemli potansiyelini taşıyan teşvikleri hedeflemeli. Teşvik sistemi muazzam potansiyel taşıyor” diye konuştu.  

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise teşvik programında 1.5 yıllık sürede başarılı ve başarısız olan alanlara göre revizyon yapacaklarını ve yılsonunda yapılacak revizyonun ardından yeni bir tarih koyup uygulamaya devam edileceğini açıklamıştı. Babacan, konuyla ilgili; “ Şu anda teşvikten faydalanan bir sektör, yılsonundaki revizyonla bu teşviklerden faydalanamayabilir, mevcut teşvik pat diye kesilebilir. Bu nedenle yatırım yapmaya niyeti olanların başvurularını başlatmalarında fayda görüyoruz” diye konuşmuştu.  

İzmir, doluncaya kadar  Manisa ile eşitlik istiyor

İzmir, çözüm olarak 13 organize sanayi bölgesi tam olarak doluncaya kadar, Manisa’da uygulaman teşviklerden yararlanmak istiyor. Bu talebi sık sık dillendiren İzmir’in sanayi, ticaret odaları ve ekonomik örgütler, ilgili bakanlıklara ilettikleri bu taleplerine bir karşılık bekliyor. 

Bağyurdu OSB Başkanı Aydın Telseren, bulundukları bölgede 4 ayrı teşvik bölgesi bulunmasının devlet eliyle yapılmış bir haksızlık olduğunu söyledi. Bölgesel teşvik uygulamasına ilişkin başka bölgelerden de itirazlar geldiğini ancak bölgelerindeki durumun çok ekstrem bir çarpıklık gösterdiğini belirten Telseren, “Taş atımlık mesafede Turgutlu OSB ile aramızda yatırımın başlangıcında yüzde 25 fark var” diyerek durumu özetledi. Telseren, Bağyurdu OSB’nin parsellerinin yüzde 85’inin dolduğunu, iki fabrikanın inşaatına başlandığını, 2 fabrika için de ruhsat ve proje safhasında çalışmalar yapıldığını belirterek, “Teşvik bu şekilde olmasaydı şu an burada 20 fabrikanın temeli atılmış olurdu.  Biz İzmir’deki mevcut OSB’ler belli bir doluluğa erişinceye kadar Manisa’ya uygulanan teşvik buralara da uygulansın istiyoruz. Bu İzmir sanayisine bir anda sıçrama sağlar” diye konuştu. Telseren, üyelerinin büyük sanayici olma isteğiyle OSB’de yer aldığını ve bu parselleri aldıklarında teşvik sisteminin bu şekilde uygulanmadığını, ortaya çıkan durumun İzmir OSB’lerindeki sanayiciler açısından haksızlığa yol açtığını ifade etti.  

Bağyurdu otomotive 100 dönüm ayırdı  

Aydın Telseren, 2008 yılında tüzel kişiliğini alan Bağyurdu OSB’de parsellerin yüzde 85’inin sahipliği olduğunu, 2010 sonunda ise inşaatların başladığını, 2013 sonunda 44 parselin olduğu birinci etapta, 2016  yılında ise 60 parselin olduğu ikinci etapta altyapıyı tamamlayacaklarını açıkladı. Bağyurdu OSB’de 2. Etapta 100 dönüm alanı büyük bir otomotiv firması için ayırdıklarını kaydeden Telseren, “Toplamda 220 dönüm alanı büyük bir otomotiv firmasına ayırdık. Burada yer alan firmaların büyük çoğunluğu otomotiv yan sanayi üreticisi. Bağyurdu OSB, İzmir limanına, Kemalpaşa’da kurulacak lojistik köye ve iyi eğitilmiş insan kaynağına yakınlık gibi avantajlara sahip. Teşvik uygulaması ile yansıyan olumsuzluklara rağmen yatırımcı açısından bu gibi avantajları var” şeklinde konuştu.


Bu haber 1,661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,380 µs