En Sıcak Konular

Talih kuşu ihaleye çıkıyor

27 Kasım 2013 09:24 tsi
Talih kuşu ihaleye çıkıyor Özelleştirme İdaresi, şans oyunlarının özelleştirilmesi için ilana çıktı. Ön yeterlilik başvuruları 30 Ocak 2014'e kadar, son teklifler 13 Şubat 2014'e kadar alınacak

Talih kuşu ihaleye çıkıyor

 

Dünya

Özelleştirme İdaresi, şans oyunlarının özelleştirilmesi için ilana çıktı. Ön yeterlilik başvuruları 30 Ocak 2014'e kadar, son teklifler 13 Şubat 2014'e kadar alınacak
 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), şans oyunlarının özelleştirilmesi için bugün ilana çıkarken son teklif verme tarihi 13 Şubat 2014 olarak belirlendi.

İhalede ön yeterlik başvurusu 30 Ocak 2014'e kadar yapılabilecek.

İhalesine çıkılması için uzun zamandır hazırlık yapılan şans oyunları için gerekli olan mevzuat değişikliği 25 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre, planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresi'ne ait olan piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunlarının lisansı, topluca verilmek suretiyle özelleştirilecek.

Lisans süresi 10 yıl olarak belirlenen şans oyunları lisans ihalesi için 10 milyon dolar tutarında geçici teminat bedeli öngörülüyor.

İhaleye yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. Gerçek kişiler veya yatırım fonları ortak girişim grubu ortağı olarak katılabilecekler.

Ortak girişim grubuna ortak olacak yatırım fonlarının bağımsız denetçiler tarafından verilen beyannamede belirtilen "yönetimleri altındaki fonlar" tutarının en az 500 milyon dolar olması ve ortak girişim grubu içindeki paylarının yüzde 70'i geçmemesi gerekiyor.

Milli Piyango için daha önce açılan ihale, 1.6 milyar dolarlık asgari başlangıç tutarının üzerine hiçbir firma çıkmadığı için iptal edilmişti.

Özelleştirmede kimin ne kadar pay alacağı açıklandı

Şans oyunlarının özelleştirilmesinin ardından lisans sahibi, 10 yıl olan lisans süresi boyunca her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğüne ait olan piyango, hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper loto ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunları lisansının topluca verilmek suretiyle özelleştirilmesine ilişkin süreçte ilan aşamasına gelindiği hatırlatıldı.

Özelleştirmenin yasal ve idari yapısı ve şartlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı açıklamada, lisans süresinin 10 yıl olacağı ve faaliyete geçiş tarihinden itibaren hesaplanacağı belirtildi.

Pay dağılımı

Lisans süresinin bitimine kadar başka bir lisans verilmeyeceği kaydedilen açıklamada, "Lisans sahibi, lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak. Lisans sahibinin, lisansa konu faaliyetleri gerçekleştirmek için yapacağı her türlü işletme, yatırım ve finansman giderleri ile dağıtım kanallarına ödeyeceği satış komisyonu, ikramiye ödeme primleri ve benzerleri bu orana dahil olacak" ifadeleri kullanıldı.

Lisans sahibi yeni oyunlar sunabilecek

Milli Piyango İdaresinin sahip olduğu yazılım, donanım ve oyun terminalleri gibi hiçbir varlığın, lisansın ve özelleştirmenin konusu olmayacağı bilgisine yer verilen açıklamada, lisans sahibinin, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabileceği vurgulandı.

Milli Piyango İdaresi'nin, özelleştirme sonrası, lisansa konu olan şans oyunları faaliyetlerini denetleme görevini üstleneceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda Milli Piyango İdaresi; lisans sözleşmesinin kamu yararını ve tüketici haklarını koruyacak şekilde uygulanmasının sağlanması için gereken tedbirleri almaya, şans oyunları faaliyetinin mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygun yürütülmesini izlemeye ve denetlemeye, mevzuat ve sözleşme hükümlerine aykırılık halinde bir önceki takvim yılında elde edilen hasılatın yüzde 5'ine kadar idari para cezası uygulamaya ve lisans sözleşmesini feshetmeye yetkilidir."


Bu haber 1,439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,059 µs