En Sıcak Konular

BDDK'nın Kararından Mobilyacı Memnun Otomotivci Endişeli

28 Kasım 2013 09:57 tsi
BDDK'nın Kararından Mobilyacı Memnun Otomotivci Endişeli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun banka ve kredi kartlarıyla yapılan alışverişe getirdiği taksit sınırlamasına sektörler farklı tepki verdi. Mobilyacılar 12 taksit uygulamasından memnun kalırken otomotivci 48 aylık taksit sınırlamasından endiş

BDDK'nın Kararından Mobilyacı Memnun Otomotivci Endişeli

 

Haberler.com

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun banka ve kredi kartlarıyla yapılan alışverişe getirdiği taksit sınırlamasına sektörler farklı tepki verdi. Mobilyacılar 12 taksit uygulamasından memnun kalırken otomotivci 48 aylık taksit sınırlamasından endişeli.

Bugün'ün haberine göre, BDDK kartla alışverişe getirdiği taksit uygulamasına sektörlerin bakışı farklı oldu. BDDK, genel taksit sayısının 9 ayla, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları ve kuyumculukla ilgili işlemlerde ise sayının 6 ay ile sınırlandırılacağını bildirmişti. Beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırının 12 ay, tüketici kredilerinde 36 ay, otomobillerde ise 48 ay olacağı açıklanmıştı.

REKABET ŞANSIMIZ ARTTIRDI

Düzenlemeden çok memnun olduklarını antalan Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Özçelik şunları söyledi: "Çünkü küçük ve orta büyüklükteki mobilyacılar büyük firmalarla rekabet edemiyordu.Küçük firmalar en fazla 4-8 taksit yapabiliyordu, buna karşılık büyük firmalarda 36 aya kadar vadeyle ürün satılıyordu."

ORTA YOL BULUNDU

Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, yapılan düzenlemeyle orta yolun bulunduğunu söyledi. Sektörde 12 taksitin satışların yüzde 60-70'ini oluşturduğunu ifade eden Davulcuoğlu, "Günül isterdi ki 24 olsun ama 12 taksit imkanı da sektörü rahatlatır" dedi.

ARAÇ SATIŞLARI DÜŞER

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer ise sektörün sıkıntılı bir sürece girdiğini kaydetti. Yeni düzenlemeyle 50 bin liraya kadar otomobillerde en fazla 35 bin liralık kredi kullanılabileceğini vurgulayan Tezer, "Bizler zaman zaman aracın yüzde 100'üne bile kredi çıkarıyorduk. Bu uygulama, yeni araç satışlarını azaltacak" dedi. Bu yıl iç pazarın 800-850 bin aralığında kapanmasını beklediklerini ifade eden Tezer şöyle devam etti: "Artık firmalar 2014 için 700-750 binlik bir pazar öngörüyor."

TAŞIT KREDİSİNDE İstanbul 72 İLİ SOLLADI

Türkiye'de taşıt kredilerinin tutarı, eylül sonu itibariyle 8,2 milyar lirayı geçti. İstanbul'un taşıt kredisi borcu, 72 ilin taşıt kredileri toplamını geride bıraktı. BDDK verilerine göre, İstanbul'da kullanılan taşıt kredilerinin miktarı, 2 milyar 793 milyon 105 bin liraya yükseldi. Taşıt kredilerinin yüzde 33,74'ünün kullanıldığı İstanbul, en az borçlu ilden başlayarak sıralama yapıldığında, 72 ilin taşıt kredisi toplamını geçti. İstanbul'u, 810 milyon lira ile Ankara, 513 milyon lira ile İzmir takip etti. En az taşıt kredisinin kullanıldığı il ise 2 milyon 168 bin lira ile Bayburt oldu.

TÜKETİME SINIRLAMAYLA DAHA SAĞLIKLI BÜYÜME

Maliye Bakan Mehmet Şimşek, kredi kartı ile tüketici kredilerine sınırlama öngören yeni düzenleme taslağına ilişkin soruları cevaplarken özellikle mobilya ve beyaz eşya gibi alımlarda kredi kartı sınırlaması getirilmesinin büyümeyi doğal olarak yavaşlatabileceğini söyledi. Şimşek, "Cari açığı daha düşük düzeylere çekene kadar Türkiye'nin mütevazı büyüme oranlarıyla yoluna devam etmesini sağlıklı buluyoruz. Evet, aldığımız tedbirler büyümeyi sınırlayıcı tedbirler ama büyümenin kalitesini artıran, büyümeyi daha sağlıklı, sürdürülebilir kılan adımlardır" dedi.

EKONOMİYE SERT FREN YAPTIRMAZ

Alış­ve­riş Mer­kez­le­ri ve Pe­ra­ken­de­ci­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı Meh­met Na­ne ise uy­gu­la­ma­nın ba­zı sek­tör­le­ri olum­suz et­ki­le­ye­ce­ği­ne dik­kat çe­ke­rek, "An­cak gı­da gi­bi akar­ya­kıt gi­bi sek­törler­de za­ten yük­sek tak­sit mik­tar­la­rı yok­tu. Bu ne­den­le bu gi­bi sek­törle­re ne­ga­tif bir et­ki­si ol­maz. Top­lam­da bak­tı­ğı­mız­da eko­nomi­ye sert fren yap­tı­ra­cak bir uy­gu­la­ma de­ği­l" di­ye ko­nuş­tu.

BİZE DE DANIŞILMALI

Bi­meks Ge­nel Mü­dü­rü Arif Bay­rak­tar, tas­lak­taek­sik­lik­le­rin ve an­la­şıl­ma­yan yer­le­rin ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek ka­rar alı­na­ca­ğı za­man tek­no­lo­ji pe­ra­ken­de­ci­le­rin­den de gö­rüş alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Bay­rak­tar şun­la­rı kay­det­ti: "Her sek­tö­re eşit dü­zen­le­me ol­ma­lı." Tek­no­sa ise uy­gu­la­ma­nın kı­sa va­de­de ta­le­bi olum­suz et­ki­le­ye­bi­le­ce­ği­ni du­yur­du.


Bu haber 1,495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,350 µs