En Sıcak Konular

Akaryakıt ve sigarada ÖTV kaçağı zorlaşıyor

29 Kasım 2013 10:27 tsi
Akaryakıt ve sigarada ÖTV kaçağı zorlaşıyor Maliye Bakanlığı, akaryakıt, alkollü içkiler, sigara ve motorlu taşıtlardaki ÖTV’ye yönelik tebliğlerde değişiklik yaptı.

Akaryakıt ve sigarada ÖTV kaçağı zorlaşıyor

 

Dünya 


Maliye Bakanlığı, akaryakıt, alkollü içkiler, sigara ve motorlu taşıtlardaki ÖTV’ye yönelik tebliğlerde değişiklik yaptı. Düzenlemelerle, akaryakıt, sigara ve alkollü içkilerde kolluk kuvvetlerinin daha etkin rol oynaması imkanı doğdu
Akaryakıt, alkollü içkiler, sigara ve motorlu taşıtlarda vergi kaçırmak amacıyla kullanılan işlemleri engellemeye yönelik yapılan kanun değişikliklerinin uygulanması amacıyla yapılan tebliğ değişikliği yayımlandı. Düzenlemelerle, akaryakıt, sigara ve alkollü içkilerde kolluk kuvvetlerinin daha etkin rol oynaması imkanı doğdu. Motorlu taşıtlarda ise ithal araçlarda birim değerlerini düşük gösterme yoluyla yapılan vergi kaçakçılığına karşı getirilen asgari değer uygulamasının nasıl gerçekleştirileceği belirtildi.

Taşıt araçlarına yönelik olarak yayımlanan tebliğde, araçların KDV matrahı hesaplamasında kullanılan bütün unsurları içerecek şekilde özel tüketim vergisine konu olacağı tekrarlanarak, ticari teamüllere uygun indirimin mümkün olduğu belirtildi. Buna karşılık, her halükarda alınacak ÖTV’nin, alıcının malı alış bedeli ile bu malların imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan KDV matrahı üzerinden hesaplanan vergiden az olamayacağı hükmü getirildi.

Yeni ÖTV hesaplaması taşıt fiyatlarını artıracak

ÖTV’nin hesaplamasında getirilen asgari bedel tutarı, satış bedeli ve alış bedeli ile mal ithal edilmiş ise ithalatta hesaplanan KDV matrahı, yurt içinde imal edilmiş ise üreticinin satış bedeli üzerinden hesaplanacak vergi tutarlarından en fazla olanı ÖTV beyanına esas teşkil edecek. Motorlu taşıtlarının tesliminde yapılan iskontoda, satışa konu bedelin en fazla yüzde 10’u vergi matrahı indirimi konusu yapılabilecek. Satıcının faturası üzerinde yazılı bedel vergiye konu tutar olarak kabul edilecek. Belgeye dayanmayan iskonto geçerli sayılmayacak.

Kolluk kuvvetleri denetimlerde yetkili

Tebliğlerde yapılan değişiklikle, akaryakıt, sigara ve alkollü içkilere yönelik olarak getirilen kanuni hükümlere de uyum düzenlemesi yapıldı. Buna göre müteselsil sorumluluk kavramının genişletilmesi amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, ulusal marker bulunmayan akaryakıt ürünleri bulunduran, bandrolsüz sigara ve içkilerin ikinci elden dağıtımında, ürettirilmesinde ya da taşınmasında sorumluluk tespiti için, kolluk kuvvetlerinin her türlü denetim ya da incelemesinde, bu türden ürünlerle karşılaşıldığında tutanak tutması esası getirildi. Başkaları adına rafineriler tarafından üretilip verilen akaryakıt ürünleri, alkollü içkiler ve sigara gibi bandrolle korunan ürünleri üretip verenler de sorumluluk kapsamında olacaklar. Bu tür malları depolama amaçlı bulunduranlar da ürünün sahiplerinin ihlallerinden sorumlu olacaklar. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da inceleme faaliyetlerinde raporlarında ürünlerin perakende satış fiyatlarını bedel olarak kullanacak.


Bu haber 2,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,191 µs