En Sıcak Konular

SİGARAYA ZAM GELİYOR !

28 Aralık 2013 13:39 tsi
 SİGARAYA ZAM GELİYOR ! Sigara şirketlerinin rekabet uğruna sigara fiyatlarında yaptığı 50 kuruş ila 2 lira arasındaki indirim vergi kaybına neden olduğu için Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

 SİGARAYA ZAM GELİYOR !

Haber3

Sigara şirketlerinin rekabet uğruna sigara fiyatlarında yaptığı 50 kuruş ila 2 lira arasındaki indirim vergi kaybına neden olduğu için Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Sigara şirketleri ile geçtiğimiz haftalarda biraraya gelen Maliye Bakanlığı bürokratları, sigarada indirim nedeniyle 2013'te ortaya çıkan vergi kaybına 2014 yılında tahammül edilemeyeceği uyarısını yaptı.

Yeni Şafak gazetesinden Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre Maliye yetkilileri 7-8 lira civarında olan sigara fiyatlarında 2 liralık indirim nedeniyle ortaya çıkan 5-6 liralık fiyatlardan 1 lira 64 kuruş vergi kaybına uğradıklarını ifade ederlerken, şirketlerin ise 0,36 kuruşluk gelir kaybının doğduğunu belirttiler.

 

FİYAT YÜKSELMEZSE VERGİ KAYBI BÜYÜK
Yetkililer ayrıca, 2014 bütçesindeki gelir hedeflerinde indirimin dikkate alınmadığını, dolayısıyla fiyatların eski seviyesine gelmemesi halinde büyük kayıp yaşanacağına da dikkat çektiler. Yapılan indirimin 2013'ün son dönemine denk geldiği için uğranılan zararı telafi etme imkanı olduğunu belirten yetkililer, ancak 2014 için böyle bir durumun kabul edilemeyeceğine işaret ettiler. Maliye Bakanlığı sigara üzerinde nispi, maktu ve asgari maktu vergi şeklinde üç çeşit özel tüketim vergisi uyguluyor. Bu vergiler ise paket başına 3,22 lira asgari maktu, 9,2 lira maktu, 65,25 oranında da nispi olarak konuluyor.
8 liralık sigara 4,5 lira oldu
Seçim öncesinde yapılacak bir vergi artışını siyasi otoritenin nasıl karşılayacağına ilişkin bir soruya da Maliye yetkilileri, 'Sayın Başbakanımız sigara konusunda götüreceğimiz vergi artışlarına kesinlikle karşı çıkmayacak hatta destekleyecektir. Bugüne kadar hep böyle oldu' değerlendirmesi yaptılar. Öte yandan, enflasyon artışlarının yansıtılması uygulaması nedeniyle 6 ayda bir zam yapılıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu zammın yeterli olup olmayacağını değerlendireceklerini ifade ettiler. Sigaradan alınan ÖTV tutarları, TÜİK tarafından açıklanan ÜFE'ye paralel olarak 6 ayda bir arttırılıyor.
İndirime vergi artışı çözümü
Yetkililer, sigara şirketlerinin önümüzdeki günlerde fiyatlarını eski seviyesine yükseltmemeleri halinde vergi silahına başvurmak zorunda kalacaklarını da belirterek, 'Elimizde bunu yapacak 3 vergi silahımız var. Maktu vergi, asgari maktu vergi ve nispi vergiden birini kullanır vergi kaybımızı telafi ederiz. Biz istiyoruz ki firmalar vergi artışı olmadan sorunu gidersinler' tespiti yaptılar.



Bu haber 1,772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,321 µs