En Sıcak Konular

Dolardaki artış faturalara da yansayacak

7 Ocak 2014 09:45 tsi
Dolardaki artış faturalara da yansayacak EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Kurdaki bu artışlar nihai tüketicilerin elektrik faturasına da yansıyacak” dedi.

Dolardaki artış faturalara da yansayacak

 

Haber7


EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Kurdaki bu artışlar nihai tüketicilerin elektrik faturasına da yansıyacak” dedi.

Seçim ayarlı operasyonun etkisiyle dolar kuru 2.18 lira seviyesine çıkarken, bu gelişme yatırımcının hesaplarını alt üst etti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kur artışının daha önce yapılan fizibiliteleri olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, kaynak temininde sorun yaşanabileceğini ifade etti.

Köktaş "Kurdaki artış sebebiyle projelerin hayata geçmesinde özkaynak ve yabancı kaynak temininde zorluk oluşur" dedi. Yüksek kurun nihai tüketici tarifelerini de etkileyeceğini dile getiren Köktaş, yeni yatırım kararlarının yeni kurlarla yapılan fizibiliteler sonrasında gerçekleştirileceğini kaydetti. Kur artışlarının elektrik üretim özelleştirmelerine de yansıyabileceğini dile getiren Köktaş "Kurlardaki bu artış sektörümüzde yapısal olarak olumsuzluk yaratır. Uzun dönemli etki kapsamında projelerin yapılıp yapılmaması, yapılıyorsa geri dönüşlerinin uzaması, yatırımcıyı mutlu etmemesi gibi sonuçlar doğurur" diye konuştu. Köktaş, elektrik faturalarına gizli zam yapıldığına yönelik değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine nihai tüketici tarifelerinde hiçbir değişikliğin olmadığını vurguladı.
Kömür başvuruları arttı
6 yıllık görev süresinin dolması sebebiyle düzenlediği toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Köktaş, elektrikte 64 bin megavat kurulu güç olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde aşırı soğuklar sebebiyle yaşanan sorunun  elektrik sektöründen kaynaklı olmadığına dikkat çekti. Köktaş, sorunun doğalgaz stoklama kabiliyetinin sınırlı olması ve belli bölgelerde basınç sorunu nedeniyle doğalgazın ulaştırılmamasından kaynaklandığını kaydetti. Doğalgaz yatırımı için sıraya giren çok sayıda yatırımcının rotayı kömüre çevirdiğini belirten Köktaş "Yerli ve yabancıların kömüre dayalı üretim tesisi başvurusu arttı. Kömürün özellikle de yerli kömürün doğalgazdan daha ucuz ve stoklanabilir olması bunda etkili oldu" dedi.
Sinop yerli firmalar için fırsat doğuracak
Türkiye enerji sektöründe yerli üreticiyi destekleyecek önemli bir adım daha attı. Başbakan Erdoğan'la birlikte Japonya'ya giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kritik görüşmelerde bulundu. Sinop'a kurulacak nükleer santral için 8 milyar dolarlık yerli üretim fırsatı oluştu. Tokyo'da Japon enerji şirketleriyle görüşen Bakan Yıldız, Marmaray'ı yapan ve Sinop nükleer santralinin inşası için teklif veren Taisei şirketinin Başkanı Takashi Yamauchi ile bir araya geldi. Toplantıda Yamauchi, nükleer santral inşaatında Türk şirketlerle ortak yer almak istediklerini, bazı şirketlerle de görüştüklerini söyledi. Yıldız "515 bin parçadan oluşan santralin yapımında 8 milyar dolara kadar olan kısmını Türk sanayi şirketleri yapabilecek. Bu iki santralde 16 milyar dolarlık bir fırsat demek" diye konuştu.


Bu haber 1,391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,867 µs