En Sıcak Konular

"Savunmada Ar-Ge, 1 milyar dolara yaklaştı"

22 Ocak 2014 09:46 tsi
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, savunma sanayiinin kamu ve özel sektör olarak Ar-Ge'ye yaptığı yıllık harcamanın 1 milyar dolara yaklaştığını bildirdi

"Savunmada Ar-Ge, 1 milyar dolara yaklaştı"

 

Dünya

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, savunma sanayiinin kamu ve özel sektör olarak Ar-Ge'ye yaptığı yıllık harcamanın 1 milyar dolara yaklaştığını bildirdi
Savunma Sanayii Müsteşarlığında, "Hava-Hava ve Hava-Yer Sistemleri Arasında İhtiyaç Duyulan Veri Bağı Sistemi Geliştirilme Projesi (KEMENT)" ile "Hava Platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi (MİLDAR)" düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Bayar, savunma sanayiinde çıtanın sürekli yükseldiğini belirterek, sektör olarak sistem mühendisliği kısmını geçtiklerini artık teknolojik derinliği olan konulara ağırlık verdiklerini söyledi. Savunma sektörü olarak gemi, insansız hava aracı, her türlü kara aracı ve güdümlü silah yapabildiklerini ifade eden Bayar, "Türkiye bunları yapabileceğini gösterdi. 10 yıl önce ise sadece lisanslı üretim çalışmaları vardı. Ama bunun da yeterli olmadığını görüyoruz. Teknolojilere hakimiyet sağlamadığımız zaman bu ürünler yine de bizim olmuyor" diye konuştu.

Savunma sanayiinin kamu ve özel sektör olarak Ar-Ge'ye yaptığı yıllık harcamanın 1 milyar dolara yaklaştığını belirten Bayar, şunları söyledi:

"Bunlar çok ciddi rakamlar. Savunma sanayii, Türkiye'de en fazla Ar-Ge harcaması yapan sektör ve nacizane kendi özgün ürününü geliştiren tek sektör. Savunma sanayii kendi markaları olan tek sektör. Altay tankımız var, ANKA insansız hava aracımız var, MİLGEM gemimiz var. Bunun gibi marka ürünlerimiz var. Bunlar artık dünya pazarına çıkıyor. Türkiye'nin bütün mühendislik ve akademi gücünü dibine kadar kullanmamız gerekiyor. Aslında bunlar boyumuzu aşan işler ama bu tür projelerle boyumuzu uzatacağız ve o derinliğe hakimiyet sağlayacağız. Mühendislerimize ve akademisyenlerimize güveniyoruz."

METEKSAN Genel Müdürü Murat Erciyes de KEMENT Projesi ile Türkiye'nin milli bir veri ağını uzun menzilde gerçekleştirebileceğini belirterek, bu projede ciddi ihracat potansiyeli olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından KEMENT Projesi sözleşmesi, METEKSAN AŞ ana yükleniciliğinde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UEKAE, ROKETSAN ve MİLSOFT AŞ arasında, MİLDAR Projesi de Savunma Sanayii Müsteşarlığı, METEKSAN AŞ ve TUSAŞ arasında imzalandı.

KEMENT Projesi

KEMENT Projesi, milli akıllı mühimmatlarda ve seyir füzelerinde kullanılmak üzere veri link terminali geliştirilmesine yönelik önemli bir teknoloji kazanım projesi olarak nitelendiriliyor. KEMENT Projesi ile keşif yapacak, gözetleyecek ve tehdit takip etmek için hava-hava ve hava-yer sistemleri arasında noktadan çok noktaya veriyi/görüntüyü aktarabilecek yetkinlikte bir veri link terminali üretim prototipinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

MİLDAR

Hava platformları için Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi (MİLDAR) kapsamında helikopter platformları için tararken izleme yeteneğine sahip atış kontrol radarı,  insansız hava aracı (İHA) platformları için sentetik açıklıklı radar (SAR) yetenekli atış kontrol radarı ile İHA’ların otomatik iniş ve kalkışı için hassas konum bilgisi sağlayan otomatik kalkış iniş sistemi (OKİS) prototipinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamındaki radar sistemleri METEKSAN Savunma Sanayii AŞ tarafından milli olarak tasarlanıp geliştirilecek. Geliştirilecek her üç sistemin platformlara montajı kapsamındaki analiz ve test faaliyetlerinde TUSAŞ altyapısı ve mühendislik hizmetinden faydalanılacak. 


Bu haber 1,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,379 µs