En Sıcak Konular

TL'ye 'ek sıklaştırma' yön verecek

22 Ocak 2014 09:52 tsi
TL'ye 'ek sıklaştırma' yön verecek Dolar/TL, TCMB'nin PPK kararının ardından sert dalgalanarak yeni tarihi zirvesini test ederken; bankacılar, TCMB'nin yeni sıkılaştırma adımlarının ne sıklıkta kullanılacağının bundan sonra piyasada yön belirleyici olacağını söyledi.

TL'ye 'ek sıklaştırma' yön verecek

 

Dünya

Dolar/TL, TCMB'nin PPK kararının ardından sert dalgalanarak yeni tarihi zirvesini test ederken; bankacılar, TCMB'nin yeni sıkılaştırma adımlarının ne sıklıkta kullanılacağının bundan sonra piyasada yön belirleyici olacağını söyledi.

TCMB'nin kısa vadeli faizlerde artışa gitmemesine ilk tepki olarak sert yükselen dolar/TL, TCMB'nin EPS günlerinde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7.75 (marjinal fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanacağı açıklamasıyla sınırlı geriledi.

Yükselen kur ve enflasyona TCMB'nin politika tepkisi vermeyeceği endişesi ve artan siyasi tedirginliğin yarattığı baskı ile son bir ayda TL, gelişmekte olan ülke para
birimlerinden negatif ayrışma eğilimine girdi.

Bankacılar negatif ayrışma sürecine ancak TCMB'nin kararlı bir politika tepkisi ile son verebileceğini öngörüyorlardı. Bu kapsamda bugünkü kararın önemli bir adım olduğunu belirten bankacılar, ancak açıklanan değişikliğin uygulama esasları ve sıklığının TL'deki trend açısından önümüzdeki dönemde belirleyici olacağını söyledi.

ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Ek parasal sıkılaştırma uygulamasının olacağı günlerde bankalar arası piyasalardaki faizlerin yüzde 7.75'ten yüzde 9 civarına çıkmasının sağlanacağı karara ilk tepki olarak gösterge tahvil faizinde ve kurda yükselişin olduğu görüldüğü piyasalarda, TCMB'nin parasal sıkılaştırmasının boyutunu önümüzdeki dönemde uygulanacak ek sıkılaştırma günlerinin miktarının belirleyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

TCMB açıklamaları öncesi 2.2345'te işlem gören dolar/TL açıklamada doğrudan bir faiz artışına gidilmediğinin anlaşılmasının hemen ardından yeni tarihi zirve olan 2.27'yi
test etti. Ancak ilk tepkinin ardından TL kayıpların bir bölümü geri verdi ve TSİ 1703'te 2.2550/2.2558 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL ise 2.6681'e kadar yükselerek tarihi zirvesini test ettikten sonra, aynı saatte 2.6535/2.6546 seviyesinde işlem gördü.

Üstü kapalı faiz artışı

Bankacılar TCMB kararının daha öncekilere benzer şekilde üstü kapalı bir faiz artışı olarak yorumladılar. Ancak  yükselen kur ve enflasyona etkisinin ise uygulama sıklığına göre netlik kazanacak olmasının ise yeni bir belirsizlik olduğuna da dikkat çektiler. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Üstü örtülü şekilde koridorun üst bandının arttığını söyleyebiliriz. Öte yandan EPS günlerde yüzde 7.75 olan faizi yüzde 9'a çekmesi aslında belirgin sıkılaştırma anlamına da geliyor. TCMB hangi günler EPS uygulayacağını açıkladığında durum daha da netleşecek" dedi.

Serbest piyasada bugün Dolar/TL 2,2610 seviyesinden Euro/TL ise 3,0580'den kapandı.

 


Bu haber 1,286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,707 µs