En Sıcak Konular

İhracat yapan şirketlere müjde!

31 Ocak 2014 10:21 tsi
İhracat yapan şirketlere müjde! Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türkiye’deki ihracat artışının hızlanması için Türkiye’den mal alan yabancı ithalatçılara da kredi desteği vereceklerini belirtti.

İhracat yapan şirketlere müjde!

 

HaberTürk

 


Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, bankanın yeni uygulamaya geçireceği programı HABERTÜRK’e açıkladı. İhracatçının 7 yıla varan uzun vadeli alacaklarını firmalara peşin ödeyeceklerini belirterek, alacağın tahsilatını kendilerinin bekleyeceğini söyleyen Kaplan, uygulamanın ilk olarak beyaz eşya ve makine ihracatında başlayacağını ifade etti.

Kaplan, Türkiye’deki ihracat artışının hızlanması için Türkiye’den mal alan yabancı ithalatçılara da kredi desteği vereceklerini belirtti. Bu ay başlattıkları ‘alıcı kredileri programı’nın iki ayağı olduğunu belirten Kaplan, Türkiye’deki bankaların, kredi verirken, şirketlerin yurtdışındaki varlıklarını dikkate almadığını ifade ederken, bu sorunu çözecek bir program başlattıklarını söyledi. Kaplan, Türk firmalarının, yurtdışındaki yatırımlarına destek sağlayacaklarını kaydederken, “Yurtdışındaki tesis ve varlıklarını teminat gösterip kredi kullanabilecek” diye konuştu.

İSKONTO EDİLECEK

Kaplan, kısa süre önce yönetim kurulundan geçen yeni destek programlarının ise ‘poliçe iskontosu’ programı olduğunu bildirdi. Bu program ile ihracatçının vadeye bağlı alacaklarına yönelik poliçeleri iskonto edeceklerini belirten Kaplan, “İhracatçının, orta ve uzun vadeli alacağını biz ona peşin ödeyeceğiz. Firmadan alacağı da bize devrolacak. 2 yıldan 7 yıla kadar vadeli alacaklarını bize getirecekler, biz peşin ödeyeceğiz” dedi. 

TÜRKİYE’DEN İTHALAT YAPANA DESTEK

Kaplan, “Türkiye’den mal alacak yabancı firmalara, alıcı kredisi vereceğiz. Özellikle Afrika ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan pazarlarda bu uygulamayı kullanacağız” dedi. 

'YATIRIM MALINDA İKİ YIL DESTEK OLACAĞIZ'

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, dolar ve euro cinsinden olan kredinin vadesinin minimum 6 ay olacağını, tüketim mallarında azami 2 yıl, yatırım mallarında ise 7 yıl vade yapacaklarını aktardı. Faiz oranının ise bankanın cari faiz oranları ile uyumlu olacağını ifade eden Kaplan, ilk olarak Ziraat Bankası’nın yurtdışı iştirakleri için başlattıkları uygulamanın, diğer bankalar ve yurtdışındaki muhabir bankalar ile devam edeceğini, bu kredi için talep almaya hazır olduklarını da söyledi.

Şirket başına 100 milyon dolar civarında olacak kredi limitinin artırılabileceğini de ifade eden Kaplan, bu yıl içinde bu program ile 280 milyon dolarlık bir hacim hedeflediklerini aktardı. Kaplan, bu desteği, yurtdışında faaliyet gösteren Türk bankalarının şube ya da iştirakleri aracılığı ile vereceklerini ancak fonlamayı Eximbank’ın yapacağını belirtti.


Bu haber 1,557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,804 µs