En Sıcak Konular

'Kadının ekonomiye katılımı yüzde 100 olmalı'

7 Mart 2014 12:06 tsi
'Kadının ekonomiye katılımı yüzde 100 olmalı' KAGİDER Başkanı Dr. Türktan, Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasında yer alması için kadının ekonomiye katılım oranının yüzde 100 artması gerektiğini savundu.

'Kadının ekonomiye katılımı yüzde 100 olmalı'

 

Dünya

 

 

KAGİDER Başkanı Dr. Türktan, Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasında yer alması için kadının ekonomiye katılım oranının yüzde 100 artması gerektiğini savundu.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye Kadın Girişimciler Derneği adına Başkan Dr. Gülden Türktan bir açıklama yaparak “Kadının Türkiye ekonomisindeki yeri sadece bir cinsiyet meselesi değil, ekonomi meselesidir. Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasında yer alması için kadının ekonomiye katılım oranı yüzde 100 artmalıdır” dedi. 

Gülden Türktan açıklamasında şu görüşleri ifade etti: 

“KAGİDER olarak 8 Mart 2014 günü ve her gün, mevcut kadın potansiyelinin işgücüne, ekonomiye ve girişimcilik dünyasına katılımının bir dilek değil bir mecburiyet olduğunu savunuyor; bu yoldaki engellerin kaldırılması için cinsiyetten bağımsız olarak herkesi göreve davet ediyoruz. Ekonomik dinamiklerin dayandığı tüm hesaplar gösteriyor ki, kadının istihdam ya da girişimcilik yoluyla ekonomiye katılımı, ülkemizin “dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alma” hedefinin olmazsa olmazıdır. Gelişmiş dünya ülkelerinin ekonomisine katılan kadın istihdamı oranı, Türkiye’nin 2,3 katına denk geliyor. Bir başka deyişle, Türkiye’de kadının istihdam oranı yüzde 26,3 iken, aynı oran gelişmiş ülkeler ve AB ülkeleri için yüzde 62 olarak göze çarpıyor.Bu rakamlar bize ülkemizde kadının ekonomiye katılımı konusunda daha çok çalışılması ve konunun öneminin her gün vurgulanması gerektiğini kanıtlıyor” 

"Büyük bir dünya yaratmak"

KAGİDER olarak, gelişmiş dünya ekonomilerini yakalayabilmek için kadın istihdamına, kadın girişimciliğinin potansiyeline inandıklarını ve bunun için çalıştıklarını ifade eden Türktan, “Hükümet, kurumlar, toplum ve kadınlar olmak üzere dört koldan yürüttüğümüz çalışmalarımızı, küçük paylaşımların büyük bir dünya yaratacağı ilkesinden hareketle sürdürüyoruz. Kadının istihdama ve girişimciliğe katılımı yolunda karşısına çıkan aile ve benzeri çevrelerden gelen sosyal baskıları; fırsatlara ve finans kaynaklarına erişimde güçlükler gibi fiziksel engelleri ortadan kaldırmak, kadınların ekonomiye katılımlarının güçlü bir toplum büyüyen ekonomi için şart olduğu mesajının kamuoyuna ulaştırmak hepimizin görevidir” dedi. 

"Toplumsal farkındalık önemli"

Ekonomiye katılımın yanı sıra, Türkiye’de kadının yönetim ve karar verme süreçlerindeki rakamsal tablosu hakkında da bilgi verilen açıklamada, “Belediye başkanlarının yüzde 1’i,rektörlerin yüzde 6’sı,girişimcilerin yüzde 6’sı,esnafın yüzde 9’u,CEO’ların yüzde 12’si milletvekillerinin yüzde 14’ü,istihdama dahil olanların yüzde 26’sı,akademisyenlerin yüzde 36’sı kadın. İşgücüne katılımın (çalışanlar ve iş arayanların toplamı) ise yalnızca yüzde 27’si kadın düzeyinde bulunuyor. Yaklaşan 30 Mart yerel seçimleri sonrasında yerel yönetimlerde kadınların daha çok görmek istiyoruz, karar alma mekanizmalarında daha çok kadın olması toplumsal farkındalık için önemlidir. Kadın açısından her senenin bir öncekinden iyi olmasını hayal ediyor, bu hayalimizi gerçekleştirmek üzere gerek özel sektörden gerekse kamudan daha çok destek ve çaba bekliyoruz” denildi.


Bu haber 1,367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,625 µs