En Sıcak Konular

Daha özgür bir internet için “küresel anayasa” çağrısı

13 Mart 2014 09:26 tsi
Daha özgür bir internet için “küresel anayasa” çağrısı World Wide Web (www) 25. doğum gününü kutluyor. Yaratıcısı Tim Berners-Lee, bir “internet anayasası”na ihtiyacımız olduğunu düşünüyor.

Daha özgür bir internet için “küresel anayasa” çağrısı

 

Dünya 

World Wide Web (www) 25. doğum gününü kutluyor. Yaratıcısı Tim Berners-Lee, bir “internet anayasası”na ihtiyacımız olduğunu düşünüyor.

Tim Berners-Lee 1989’da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek World Wide Web-Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurdu. 12 Mart 1989 tarihinde, World Wide Web’in doğum ilanı olarak kabul edilen bir makale yayımladı. İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi tarafından “Sir” unvanı verildi. Web’in babası olarak kabul edildi.

WWW 25. doğum gününü kutluyor. Berners-Lee’nin bugün gündeme getirdiği konu ise “Özgür İnternet için ‘İstenen Web’” kampanyası kapsamında bir Internet Anayasası düzenlenmesi gerekliliği.

Tarafsız ve güven veren internet

İnternetin yaratıcısı Berners-Lee, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Küresel bir internet anayasasına ihtiyacımız var. Özgür, tarafsız, güven duyacağımız bir internet olmadıkça; özgür bir hükümete, iyi bir demokrasiye, iyi bir sağlık sistemine, kültür çeşitliliğine ve birbirinden haberdar toplumlara sahip olamayız” derken, herkesi bir an önce harekete geçmeye davet ediyor. “İnternet anayasasına sahip olabileceğimizi düşünmek hayal değil; ama oturduğumuz yerden bunu elde edemeyiz” diyen Berners-Lee, dünya genelindeki internet kullanıcılarının özgürlüklerini korumaları gerektiğini söylüyor.

Berners-Lee, “Özgür İnternet için ‘İstenen Web’” kampanyası kapsamında, dünya genelindeki internet kullanıcılarını, kendi ülkeleri, kendi bölgeleri ve tüm dünya için “internet kullanıcısı anayasası” yazmaya davet ediyor ve ekliyor:

“Bunu gerçekleştirmek için 25. doğım günümüzü bir fırsat olarak görüyorum. Web’i tekrar elimize alalım ve önümüzdeki 25 sene için nasıl bir web istiyorsak, onu tanımlayalım.”

"İnternet iyi bir şey"

Bugün sayısı 919 milyon adede ulaşan web sitesini ziyaret edenlerin sayısı 2.7 milyar kişi. İnternete olan bağlılık ise çok güçlü. Pew Research tarafından yapılan araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 53’ü internetten vazgeçemeyeceklerini ifade ediyorlar. Televizyonun vazgeçilmezliği ise yüzde 34 seviyesinde kalıyor. Kullanıcıların yüzde 90’ı ise “İnternetin iyi bir şey olduğunu” söylüyor.

“İnternetteki gezintiniz dünyayı etkiliyor” diyen Berners-Lee’nin çağrısı bir an önce duyulur umuduyla...



Bu haber 1,311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,311 µs