En Sıcak Konular

Krizde işten çıkarma dedikodusu çalışanın verimini alt üst eder

15 Kasım 2008 23:17 tsi
Krizde işten çıkarma dedikodusu çalışanın verimini alt üst eder İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz dönemide farklı sektörlerden gelen işten çıkarma haberleri, insan kaynakları (İK) profesyonellerini endişelendiriyor.

Krizde işten çıkarma dedikodusu çalışanın verimini alt üst eder
15.11.2008 | Sevda Yüzbaşıoğlu | Referans
 İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz dönemide farklı sektörlerden gelen işten çıkarma haberleri, insan kaynakları (İK) profesyonellerini endişelendiriyor. Amerika Merkezli Profiles International Dünya Başkan Yardımcısı Al Rainaldi, zor günlerin büyük şirketler için önemli bir sınav dönemi olduğunu vurgulayarak, "Bu dönemde insan kaynaklarının rolü çok daha iyi anlaşılacak" diyor. Artan maliyetlerle baş etmeye çalışan firmaların eleman çıkarma operasyonlarında İK departmanlarına büyük görev düştüğünü hatırlatan Rainaldi, geride kalan personeli en iyi şekilde değerlendirmek, yetenekleri maksimize etmek ve motivasyonu yüksek tutmak için çaba sarfeden İK profesyonellerine, "Panik yapmayın, bugün sizin bir adım öne çıkma gününüz" önerisinde bulunuyor. Rainaldi, şirketlere de, "Panik yaparsanız çalışanlarınız bunu ilk elden hisseder. Krizde işten çıkarma dedikoduları personelin verimini alt üst eder. Bu dönemde iyiler hemen gemiyi terk ederken, siz kötülerle kalırsınız" mesajı veriyor. Bugüne kadar birçok kriz atlattıklarını ifade eden Rainaldi, sağlam İK stratejilerinin bugünkü krizi atlatmada büyük ipuçları vereceğini de vurguluyor.
 
İK'nın rolü belirginleşecek
Profiles International 90 ülkede, 45 bin müşterisiyle büyük bir insan kaynakları havuzu. Şirketlere yönetici sağlamadan, yetenek tespit sınavlarına kadar çeşitli yelpazede tespitler sunan şirket hemen hemen her sektörle çalışıyor. Türkiye'de de 500 şirketle çalışan Profiles International bu sayede sektörlerin nabzını tutuyor.
Rainaldi'ye göre, bugüne kadar büyük değişimler geçiren İK'nın rolü yaşanan krizin ardından daha da belirginleşecek. "Artık İK departmanları yönetimin stratejik partneri olmak zorunda. Sadece eğitim, işe alım anlamında değil, işçi ile işveren arasında bir köprünün şekillenmesi açısından da rolü çok önemli" diyen Rainaldi, ayrıca ekonomik dengelerin sarsıldığı dönemlerde insan yönetiminin çok daha önemli hale geldiğini ifade ediyor.
Eldekinin maksimize edilmesi gereken bu dönemin İK yöneticileri için de kendilerini kanıtlama dönemi olduğunu dile getiren Rainaldi, "Yetenek yönetimi şu anda İK'nın en önemli görevi. Gerçek İK yöneticilerinin kendilerini kanıtlama zamanı, çünkü normal bir zamanda herkes bu işi yapabilir. Ama stres altında yeteneği yönetmek de yetenek ister" diye konuşuyor.
 
İyi personele dikkat edin
"Personel bütçenin en büyük kısmını oluşturuyor" anlayışıyla yola çıkan şirketlerin ilk tasarruf alanı olarak burayı gördüğünü hatırlatan Rainaldi, şu anda birçok şirketin bu politikayı izlediğini belirtiyor. Rainaldi'ye göre bunu yaparken de çok dikkatli olmak gerekiyor, çünkü kriz ortamında paniğe kapılan en iyi personel zaten kendini sağlama almanın farklı yollarını buluyor. Rainaldi, "Harcamaları kısabilirsiniz, araştırma projelerini kesebilirsiniz, eğer insanları işten çıkartacaksanız mutlaka en verimsiz işçileri çıkardığınıza emin olun. Çünkü iyi çalışan elemanların her zaman seçenekleri olur ama patronlar bunu iş işten geçtikten sonra anlar" uyarısında bulunuyor.
Krizlerde neredeyse otomatik olarak bir tetiğin çekildiğine ve işten çıkarma dedikodularının bütün personelin verimini alt üst ettiğine dikkat çeken Ranialdi, "Şirkette bir dedikodu başlar, işten çıkarmaların olacağı söylenir. En iyi personel hemen başka yerler bulur ve gemiyi terk eder. Başka şirketlere geçer. Peki siz ne ile kalırsınız? En acemilerle ve en kötülerle. Bundan sonra ne olur? Eleman almak zorunda kalırsınız. Almazsanız da geride kalan personele, "aynı paraya daha çok iş yapmak zorundasın" mesajı verip motivasyonu azaltırsınız" diyor.
Çok ciddi bir finansal krizden geçildiğini, ancak artık proaktif bir tutum içine girilmesi gerektiğini dile getiren Rainaldi, İK yönetcilerinin bu noktada üst yönetimin gölgesi gibi hareket etmesinin önemine dikkat çekiyor. Rainaldi, "İşte bu panik anlarında, onları sakinleştirip akılcı kararlar almalarını sağlamak İK yönetcilerinin en büyük görevi. Çünkü sonuçta işten çıkarmaların vardığı nokta geride kalanlar için verimsizlik anlamına geliyor" diye konuşuyor.

Bu haber 2,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,718 µs