En Sıcak Konular

Kobiler ilave borca girmesin

14 Nisan 2014 08:41 tsi
Kobiler ilave borca girmesin Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bu yılın işletmeler açısından zor geçeceğini belirterek, “Kobİ’ler bu yıl ilave borca girmesin” uyarısı yaptı.

Kobiler ilave borca girmesin

 

Bugün

 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bu yılın işletmeler açısından zor geçeceğini belirterek, "Kobİ'ler bu yıl ilave borca girmesin" uyarısı yaptı.

2014 yılının özellikle küçük işletmeler açısından zor geçeceği tespitini yapan, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, özellikle esnaf ve küçük işletmelere borçlanma konusunda uyarılarda bulundu. Bugün TV'de yayınlanan haftalık ekonomi programı Üç Nokta'ya konuk olan Karadere, "Kur ve faiz baskısı sebebiyle 2014 zor bir yıl. Özellikle KOBİ'ler için iyi bir yıl değil. İkinci 6 ayın, ilk 6 aydan daha iyi olmasını bekliyoruz" dedi.

Bankalarla iletişim kurun

Yılın ilk altı ayında Kobİ'lerin cirolarını artıramadığını, özellikle ithal mal kullananların yüksek kuru iç piyasaya sattıkları fiyata yansıtamadıkları tespitini yapan Karadere, ihracat potansiyeli olan işletmelerin ihracata daha fazla yoğunlaşmasını önerdi. Karadere ihracat yapmak kadar uluslararası alanda rekabet gücü olan, katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini vurguladı. Uzun yıllardır Garanti Bankası bünyesinde Kobİ bankacılığı bölümünü yöneten ve sürekli Anadolu'yu dolaşarak işletmelerle bir araya gelen Karadere, girişimcilerin özellikle enflasyon ve kur hareketlerini iyi izlemesi gerektiğini söyledi. Kobİ'lere bankalarla daha açık iletişim içinde olmalarını öneren Karadere, şunları söyledi: "Esnafa ve sanayiciye Bankalarla olan iletişimlerini daha sık ve açık yapmalarını her zaman öneriyorum. Yumurta
kapıya dayanmadan gel bankaya, sıkışacağın zamanı biliyorsan daha önceden gel. Genel olarak biz bunu yapmaya açığız. Bir bankanın en son isteyeceği şey, müşterisinin ipini çekmektir. Her gelen kişinin borcu yapılandırmaya müsait olmayabilir ama biz mümkün olduğu kadar yardımcı olmayı hedefliyoruz, yeter ki iletişimi zamanında kuralım."

Faiz indirimi için uygun ortam yok

Mer­kez Ban­ka­sı­'nın fa­iz ar­tı­şı ka­ra­rı­nı doğ­ru bul­du­ğu­nu be­lir­ten Ka­ra­de­re, şu an­da fai­zi in­dir­mek için de uy­gun or­tam ol­ma­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Ge­rek­li kon­jonk­tür oluş­ma­dan alı­na­cak fa­iz ka­rar­la­rı­nın eko­no­mi­ye çok bü­yük za­rar ve­re­ce­ği­ni söy­le­yen Ka­ra­de­re şöy­le ko­nuş­tu: "Mer­kez Ban­ka­sı­'nın gö­re­vi pa­ra po­li­ti­ka­la­rı­nı ida­re et­mek­tir. Si­ya­set­çi­ler gö­rüş bil­di­re­bi­lir­ler ama ni­ha­i ka­rar her za­man Mer­kez Ban­ka­sı baş­ka­nı ve eki­bi­ne ait­tir. Ben Er­dem Baş­çı­'nın açık­la­ma­la­rı­nı ban­ka­cı ola­rak doğ­ru bu­lu­yo­rum. Şu an­da fai­zin in­di­ril­me­si için or­tam ha­zır de­ğil­dir. Fa­iz in­di­ri­mi enf­las­yon­la doğ­ru oran­tı­lı­dır.

Biz de çizmeyi aşmış olabiliriz

Çok tar­tı­şı­lan ban­ka ko­mis­yon­la­rı ve kart ai­dat­la­rı ko­nu­su­na da de­ği­nen Na­fiz Ka­ra­de­re, "Şu an­da re­gü­la­tör ta­ra­fın­da da ba­zı dü­zen­le­me­ler var. Dün­ya­nın hiç­bir ye­rin­de ban­ka­lar ko­mis­yon­suz bir iş yap­maz. Biz ­de çiz­me­yi aş­tıy­sak bi­ri­le­ri­nin bi­ze dur de­me­si la­zım. Bu­nu di­ye­cek olan da BDDK'­dır. Ban­ka­cı­lık sek­tö­rü ola­rak ba­zen ha­ta­lar ya­pa­bi­li­yo­ru­z" de­di. Bu­na kar­şı­lık kre­di kar­tı­nın eko­no­mi­yi ka­yıt içi­ne so­kan en önem­li araç ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Ka­ra­de­re, bu­nun gö­zar­dı edil­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.


Bu haber 1,280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,114 µs