En Sıcak Konular

Eczane açmaya nüfus kriteri geldi

14 Nisan 2014 09:50 tsi
Eczane açmaya nüfus kriteri geldi 3 bin 500 kişiye bir eczane açılabilmesini öngören kanunun yönetmeliği dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Eczane açmaya nüfus kriteri geldi

 

Memurlar.net

 

Türkiye genelindeki serbest eczanelerin açılış ve çalışma usullerini yeniden düzenleyen ve 3 bin 500 kişiye bir eczane açılabilmesini öngören kanunun yönetmeliği dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte eczacının tanımı, görev ve yetkileri net bir şekilde yapıldı. Eczanelere tabela standardı getirildi. Ayrıca yeni alışveriş merkezlerinde açılacak eczanelerin dış cephe ve kapılarının belediyelere ait cadde ve sokak üzerinde bulunması zorunluluğu getirildi. AVM'lerdeki eczanelerin, nöbetten muaf tutularak bulundukları illerin ecza odaları tarafından belirlenen açılış kapanış saatlerine uyması yasallaştı.

31 Mayıs 2012 tarihinde kabul edilen 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un yönetmeliği dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Eczacıların merakla beklediği kanun birçok değişikliği beraberinde getiriyor. Eczacılık tanımının yeniden yapıldığı yönetmeliğe göre, eczacılar ilaçla ilgili analizleri yapmanın yanı sıra, ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğini sağlamaktan da sorumlu kılındı. Yine eczacılara, reçeteye tabi olmayan ilaçların ve sağlığa ilişkin tüm ürünlerin hastanın gereksinimlerine uygun, güvenli ve akılcı bir şekilde tedarikini sağlamaları ve bu konuda danışmanlık hizmeti vermeleri sorumluluğu getirildi. Ayrıca eczacılara kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi, ecza deposu gibi müesseseleri açabilme veya bu tür resmi ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilme hakkı tanındı.

Yönetmelikte yeni eczane açılmasına ilişkin kriterler net bir şekilde belirtildi. Buna göre, serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlendi. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde eczane açılması ile doğal afet ve benzeri sebeplerle nüfus azalması halinde o yerleşim yerinde bulunan eczanelerin naklinde nüfus kriteri uygulanmayacak. Serbest eczane açmak isteyen eczacıların, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğu kondu. Bir diğer yenilik ise eczacıların reçete kabulleri ile ilgili oldu. Buna göre eczacılar internet, faks, telefon, kurye, komisyoncu ve benzeri yollarla eczanelere gelen reçeteleri kabul edemeyecek.


Bu haber 1,782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,702 µs