En Sıcak Konular

Öğretmenin isteğe bağlı emekliliği

14 Nisan 2014 10:07 tsi
Öğretmenin isteğe bağlı emekliliği Bu yazımızda 10 yıldan fazla memuriyet hizmeti olan bir öğretmenin isteğe bağlı emekli olması ve şartları;

Öğretmenin isteğe bağlı emekliliği

 

Sgk Rehberi 

 

Bu yazımızda 10 yıldan fazla memuriyet hizmeti olan bir öğretmenin isteğe bağlı emekli olması ve şartları, emekli olması halinde maaşının nasıl hesaplanacağı, ikramiye alıp alamayacağı ile eğitim amacıyla aylıksız izin alarak yurt dışına uzun süreliğine gidip gidemeyeceği gibi konuları açıklamaya çalışacağız.

Kasım 1997 de Bağ-Kurlu olarak çalışmaya başladım ve 25 Eylül 2002 den itibaren de öğretmen olduğum için emekli sandığına geçmiş bulunmaktayım. Özetle 4 yıl 10 ay Bağ-Kur, 9 yıl da emekli sandığı çalışmışlığım bulunmakta... yani toplamda 14 yıl...yurt dışına çıkmayı düşündüğümden istifa etmeyi istiyorum.

1- 15 yıl doldurmuş olmanın benim için bir anlamı var mı?
2- İstifa edersem emeklilik hakkım var mıdır?
3- 15 yılı doldurunca emeklilik hakkım olur mu?
4- Kıdem tazminatı, ikramiye vs alabilir miyim?
5- Tekrar çalışmaya başlayınca günlerim kaldığı yerden devam eder mi?
6- Yurt dışına eğitim amaçlı giderek 10-20 yıl ücretsiz izinli sayılabilmem için ne gerekiyor?

15.10.2008 tarihinden önce memuriyete başladığınız için hakkınızda 5510 sayılı Kanun yerine 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır. 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre emeklilik durumunuz; 25 hizmet yılınızı tamamlamanız, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun geçici 205 inci maddesinde belirlenen yaş gruplarından hangisine tabi iseniz, bu yaş haddinizi de doldurmanız gerekmektedir.

5434 sayılı Kanunun 12 nci maddesinde isteğe bağlı sigortalık ve şartları belirlenmiştir. Bu maddeye göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak en az on yıl çalıştıktan sonra isteğe bağlı iştirakçi olunması mümkündür. Bu hükümler çerçevesinde, isteğe bağlı iştirakçi olmanız mümkün olup, bu şekilde emekli olabilirsiniz.

Bu çerçevede, isteğe bağlı iştirakçi olarak emekli olursanız isteğe bağlı iştirakçi olarak geçirdiğiniz süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilmeyecektir. Yani isteğe bağlı iştirakçi olduğunuz tarihteki kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz üzerinden ve o tarihteki kıdem aylığınıza esas hizmet yılınız üzerinden emekli maaşı ve ikramiye alabilirsiniz.

Tekrar memuriyete başladığınız zaman kıdem aylığınız ve kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz kaldığı yerden devam edecektir.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 77, 78, 79 ve 80 inci maddelerinde memurların yurt dışına gönderilme esasları düzenlenmiş olup, bunun dışında yurt dışına gönderilme yöntemi bulunmamaktadır. Yine bu Kanunun 108 inci maddesinde aylıksız izinle ilgili detaylı bilgilere yer verilmiş olup, durumunuz bu hükümlere de uymamaktadır. Bu maddede "Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tâbi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ile 77 nci maddeye göre izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir."hükmüne yer verilmiştir.


Bu haber 1,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,071 µs