En Sıcak Konular

Doğum borçlanması 6 yıl erken emeklilik sağlamaz.

14 Nisan 2014 11:36 tsi
Doğum borçlanması 6 yıl erken emeklilik sağlamaz. Çocuk sayısının artırılması ve kadınların çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları çalışmalarda sona gelindi.

Doğum borçlanması 6 yıl erken emeklilik sağlamaz.

 

Sgk Rehberi

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çocuk sayısının artırılması ve kadınların çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları çalışmalarda sona gelindi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çocuk sayısının artırılması ve kadınların çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptıkları çalışmalarda sona gelindi.

Doğum Borçlanmasında Çocuk Sayısı Artırılıyor

5510 sayılı Kanuna göre, hizmet akdine tabi çalışması sonucunda yeni adıyla 4 (a)'lı, eski adıyla SSK'lı kadın sigortalılar, en fazla iki çocukla sınırlı olmak üzere toplam dört yıllık çalışmadıkları sürelerini borçlanarak prim gün sayılarına ekleyebiliyorlar. Kanunda iki çocuk için getirilen sınırlama 3 çocuğa çıkarılarak borçlanılabilecek süre 6 yıla çıkarılıyor.

Borçlanma Sadece Gün Sayına Eklenir

Doğum borçlanması yapan kadın sigortalıların, söz konusu borçlanma süreleri sadece ve sadece prim ödeme gün sayılarına eklenmekte, dolayısıyla emeklilik yaşından düşülmemektedir. Bu nedenle kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi gerekir. Bu nedenle, çocuk sayısının 3'e çıkarılmış olması 6 yıl erken emeklilik hakkı vermez.

Kademeli Emeklilik Yaşı Uygulanıyor

Ülkemizde, bugün itibariyle 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı olanların emekliliği söz konusu. Yani bu tarihten ve 1/5/2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan kadınların emeklilik yaşı 58'dir. Dolayısıyla çalışma hayatının başladığı tarih ile emekli olunacak tarih arasında 30-40 yıllık bir süre bulunmaktadır. bu zaman diliminde de emekli olunabilmesi için aranan süre 3600 ila 7200 gün arasında değişmektedir. Yani, söz konusu prim ödeme süreleri emeklilik yaşına kadar herhalükarda tamamlanmaktadır.

Yapılması Gereken Nedir?

Eğer kadınlarımıza erken emeklilik sağlamak isteniyorsa, borçlanılan her çocuk için prim ödeme gün sayısına ilave edilen süre kadar emeklilik yaşından düşmediğiniz sürece "6 yıl erken emeklilik" deme hakkınız yoktur. Hem aile işleri hem de çalışma yaşamındaki görevleriyle yıpranan kadınlarımıza bir hak verilmek istiyor ve erken emeklilik hakkı getirilmek isteniyorsa, çocuklar için yapılan doğum karşılığında edilen günlerin yarısı ya da tamamı kadar olan sürenin emeklilik yaşından düşülmesi gerekir.

Son Bir Hatırlatma

Bağ-Kur'lu kadın sigortalılar doğum borçlanması yapamamaktadır. Memur ve işçi olan kadınlara tanınan bu hakkın Bağ-Kur'lu kadınlardan esirgenmiş olması eşitsizliktir. Doğum borçlanmasına ilişkin yapılacak çalışmada, aynı erkeklerde olduğu gibi herhangi bir şart aranmadan doğum yapılması yeterli görülmeli ve borçlanma hakkı verilmelidir.


Bu haber 1,582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,930 µs