En Sıcak Konular

Hizmet süresini dolduranların yaş şartını aylıksız izinle tamamlamasının faydası var mı?

3 Mayıs 2014 10:06 tsi
Hizmet süresini dolduranların yaş şartını aylıksız izinle tamamlamasının faydası var mı? Yaşı beklemek için fiili çalışmam gerekir mi?

Hizmet süresini dolduranların yaş şartını aylıksız izinle tamamlamasının faydası var mı?

 

Sgk Rehberi 

 

1992 yılında 657 sayılı memur olarak göreve başladım.20 yılımı doldurmak üzereyim ancak yaş şartına takıldığım için beklemem gerekiyor.20 yılımı doldurduktan sonra ücretsiz izin almam neticesinde emekliliğime olumsuz bir yansıması olur mu?Yaşı beklemek için fiili çalışmam gerekir mi?

15.10.2008 tarihinden önce görevli Devlet memurları emeklilik açısından 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa bağlıdır. Dolayısıyla hakkınızda 5510 sayılı Kanun yerine 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır.

Bu Kanunda yer alan emeklilik şartlarını ; "Kadın Devlet Memurları için 20 yıl hizmet + Emeklilik Yaş Grubu= Emekli Aylığı" şeklinde formüle edebiliriz.

Kadın Devlet memurları 20 yıl hizmet süresini tamamlar ve görevlerinden ayrıldıklarında, çalışmamak koşuluyla yaş grubunu tamamlayacakları tarihe kadar bekleyebilirler. Yaş grubunu tamamladıklarında Sosyal Güvenlik Kurumuna yapacakları müracaat neticesinde müracaat itibariyle emekli aylığı ve toplu ödeme şeklindeki emekli ikramiyesinden yararlanmaları mümkündür. Bu işlem 25 yılını dolduran erkek Devlet memurları için de aynıdır.

Aylıksız izin almak suretiyle görevden ayrılma durumunda ise, bu sürelerin yine devlet memuru olarak geçmiş kabul edilebilmesi için ister her ay veya emekli olunacak yaş tarihinden önce göreve başlayıp bir seferde, borç tutarının yatırılması gerekmektedir.

Aylıksız izinde geçen sürelerin emekliliğe olumsuz etkisi ise, aylıksız izinde geçirilen süre intibak işlemlerinde dikkate alınıyor, ancak ek göstergeye etki eden olumlu durumu bulunmuyor. Ancak, personel mevzuatında aylıksız izin sürelerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde de dikkate alınacağı belirtilmişse bu takdirde ek gösterge açısından da faydası olacaktır. Örnek; askerlik süresi.

Örnek; Aylıksız izin süresini borçlanan yüksekokul mezunu kişinin derece kademesi 1 inci derece1 kademe olsa dahi, ücretsiz izin haricindeki diğer hizmetleri ile birlikte 2 nci derece 1 inci, 2 nci veya 3 üncü kademede kaldığında ek gösterge rakamı 2200 olmayacak, 1600 olacaktır. Bağlanan aylık ve ikramiyede düşük olacaktır.

Aylıksız izin süresinin hizmet olarak ilave edilmesine dair 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun ek 72 nci maddesinde şu hükme yer verilmiştir:

"Ek Madde 72 – (Ek: 6/7/1995-KHK-562/16 md.; Değişik: 25/6/2003-4905/3 md.)

Personel mevzuatına göre aylıksız izinli sayılanlardan aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıklarını istekleri halinde her ay veya 102 nci maddede yazılı süreler içinde başvurmaları ve başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıklarını aynı süreler içinde defaten ödemeleri halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir."


Bu haber 1,618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,116 µs