En Sıcak Konular

4/a sigortalısı kime denir?

3 Mayıs 2014 10:16 tsi
4/a sigortalısı kime denir? Soru 2- 4/b sigortalısı kime denir?

4/a sigortalısı kime denir?

 

Sgk Rehberi

 
Soru 1- 4/a sigortalısı kime denir?

Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Soru 2- 4/b sigortalısı kime denir?

Köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise; ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları, tarımsal faaliyette bulunanlar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılardır.

Soru 3- 4/c sigortalısı kime denir?

Kamu idarelerinde 4/a kapsamında çalışanlar gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Soru 4- Hizmet akdine tabi çalışma ne demektir?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda tanımlanan hizmet akdinde gerekse iş mevzuatında tanımlanan iş sözleşmesinde hizmet akdi; işçinin muayyen veya gayri muayyen bir zamanda hizmet görmeyi ve iş sahibinin de bu hizmetin karşılığında ona bir ücret vermeyi taahhüt ettiği sözleşme olarak tanımlanmıştır.

Soru 5- İşçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler hangi kapsamda sigortalı sayılmıştır?

İşçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler 2008 yılı Ekim ayı başı itibariyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Soru 6- Sanatçı, düşünür ve yazarlar hangi kapsamda sigortalıdır?

Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlardan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan tabloda belirtilen işleri yapanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılmışlardır.

Soru 7- 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanuna göre çalıştırılanlar hangi kapsamda sigortalıdır?

4081 sayılı Kanun gereğince köy sınırları içinde ya da şehir ve kasaba haricinde olup, belediye hududu içinde veya dışında, zirai üretim yapılan yerlerde, köylerde ihtiyar meclisi, diğer yerlerde koruma meclisi tarafından seçilerek valilik veya kaymakamlık onayına sunulmak suretiyle çalıştırılan koruma bekçileri 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılmıştır.

Soru 8- 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununda belirtilen umumi kadınlar sigortalı mıdır?

1593 sayılı Kanunda belirtilen umumi kadınlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Soru 9- Usta öğreticiler ve kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenlerin sigortalılık kapsamı nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar ile kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılmıştır.

Soru 10- 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) ve (C) bentleri kapsamında çalıştırılanlar hangi kapsamda sigortalı sayılmıştır?

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi kapsamında geçici olarak sözleşmeyle çalıştırılan personel ile (C) bendi kapsamında bir yıldan az süreli veya mevsimlik olarak çalıştırılan geçici personel 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Soru 11- İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programlarından yararlananlar 5510 sayılı Kanun kapsamında yer almakta mıdır?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına 2/11/2011 tarihinden itibaren eklenen (g) bendi ile İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programlarından yararlananlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılmıştır. İŞKUR bu kapsamdakiler için prim ödeme yükümlüsü olmakla birlikte 5510 sayılı Kanun kapsamında işyeri ve işveren sayılmamaktadır.

Soru 12- 5510 sayılı Kanunda kısmi çalışanların sigortalılığı hakkında ne şekilde işlem yapılmaktadır?

4857 sayılı İş Kanununun 13 üncü maddesine göre kısmi süreli, 14 üncü maddesine göre çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılmıştır. Bu kimseler 1/1/2012 tarihinden itibaren eksik günlerini 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi veya (g) bendi kapsamında 30 güne tamamlamak zorundadırlar.

Soru 13- 4046 sayılı Kanun gereğince iş kaybı tazminatı alan kişiler hakkında ne şekilde işlem yapılmaktadır?

4046 sayılı Kanunun 21 inci maddesi kapsamında iş kaybı tazminatı alanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı ve genel sağlık sigortalısı sayılmakta olup, bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanmamaktadır.

Soru 14- 5510 sayılı Kanuna göre avukat ve noterler hangi kapsamda sigortalı sayılmıştır?

5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanunun mülga 86 ncı maddesi kapsamında prim ödeyen avukat ve noterlerden gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında 1/10/2008 tarihi itibariyle devam ettirilmiştir. Gelir vergisi mükellefi olmayan avukat ve noterlerin sigortalılıkları aynı tarih itibariyle sona erdirilerek bunların isteğe bağlı sigortaya devam etmeleri sağlanmıştır.

Soru 15- Profesyonel sporcular sigortalı mıdır?

Spor faaliyetlerini profesyonel olarak sürdüren sporcular 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Bunun dışında spor kulüplerince çalıştırılan antrenör, menajer, teknik direktör, masör ve diğer müstahdemler de (4/a) kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

Soru 16- 2547 sayılı Kanun gereğince kendilerine ücretsiz izin verilen öğretim üyeleri bu sürede hizmet akdine tabi çalışabilir mi?

2547 sayılı Kanunun geçici 59 uncu maddesine göre yükseköğretim kurumları dışında mesleki faaliyette bulunmak ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra etmek isteyen öğretim üyelerine 26/8/2011 tarihinden itibaren iki yıla kadar ücretsiz izin verilebilmektedir. Ücretsiz izin verilen öğretim üyelerinin istekleri halinde ücretsiz izinde geçen süreleri bu sürelere ait emeklilik keseneği ve kurum karşılıkları 5434 sayılı Kanunun mülga ek 72 nci maddesine göre tahsil edilmek suretiyle fiili hizmet süresine eklenebileceğinden, bu sürede hizmet akdine tabi bir işveren yanında çalışsalar dahi 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmamaktadır.

Soru 17- Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde çalışanlar hakkında hangi sigorta kolları uygulanmaktadır?

Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası hükümleri uygulanmakta olup, bu sigortalılar Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Soru 18- Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile stajyerler hakkında uygulanacak sigorta kolları hangisidir?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı sayılan aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır.

Soru 19- Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerin yanlarında çalıştırılan Türk işçileri hakkında ne şekilde işlem yapılmaktadır?

5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi gereğince ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçiler hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmakta olup, bu sigortalılar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadır. Bunlardan isteğe bağlı sigortaya %20 üzerinden prim ödeyenler uzun vadeli sigorta kollarına tabi olabilmektedir.

Soru 20- İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına katılanlar sigortalı mıdır?

İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler 1/10/2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır. Bunlar hakkında 1/3/2011 tarihine kadar iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanmakta iken, 1/3/2011 tarihinden itibaren bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar ile genel sağlık sigortası yardımından yararlanmayanlardan ayrıca genel sağlık sigortalısı primi de alınmaktadır.

Soru 21- 4046 sayılı Kanun gereğince iş kaybı tazminatı alanlar sigortalı mıdır?

4046 sayılı Kanunun 21 inci maddesi kapsamında iş kaybı tazminatı alanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmış olup, haklarında uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır.

Soru 22- Ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı mıdır?

Ev hizmetlerinde ücretle ve sürekli olarak çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasını (a) bendine tabi sigortalı sayılmıştır.

Soru 23- İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi sigortalı mıdır?

Bir işverenin işyerinde ücret karşılığında çalışan ve ücret ödendiği işyeri kayıtlarına geçen eş sigortalı sayılmakta, ancak tarafına bir ücret ödenmeyen eş sigortalı sayılmamaktadır.

Soru 24- Askerlik hizmetini yapmakta iken firar edenler bu sürede sigortalı çalışabilir mi?

Askerlik hizmetini yapmakta olanlara verilen sıhhi izinlerin üç aydan fazlası, normal izinlerin ise her yıl için bir aydan fazlası, firarda geçen süreler muvazzaf askerlik hizmetinden sayılmadığından, hizmet akdine tabi geçen bu süreler sigortalı hizmetten sayılmaktadır.

Soru 25- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılar ne zaman Kuruma bildirilmelidir?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında hizmet akdine tabi sigortalı sayılanlar, çalışmaya, mesleki eğitime veya staja başladıkları tarihten en geç bir gün önce internet üzerinden sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

Soru 26- Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarında sefer esnasında işe başlatılan sigortalıların Kuruma bildirilmesi süresi nedir?

Yabancı ülkelere sefer yapan Türk bayraklı kara, hava ve deniz ulaştırma araçlarına sefer esnasında işe alınan sigortalıların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde işe giriş bildirgesinin Kuruma verilmesi gerekmektedir.

Soru 27- İlk defa işyeri bildirgesi veren işverenler yanlarında çalıştırdıkları sigortalıları en son ne zaman Kuruma bildirmelidir?

Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi veren işyerlerinde, sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde işe alınacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işyerinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi gerekmektedir.

Soru 28- İşe başladıkları gün adına sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekli grup hangisidir?

İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak olan sigortalıların işe giriş bildirgesinin en geç sigortalıların çalışmaya başladığı gün Kuruma verilmesi gerekmektedir.

Soru 29- Kamu idarelerince yurtdışı teşkilatlarında çalıştırılmak üzere işe alınan kimseler en geç ne zaman Kuruma bildirilmelidir?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılan ve kamu idarelerinin yurtdışı teşkilatlarında çalıştırılmak üzere gönderilen personelin yurtdışında çalışmaya başladığı tarihten itibaren en geç bir ay içinde Kuruma bildirilmelidir.

Soru 30- Maliye Bakanlığı vizesine bağlı olarak kamu idarelerinde çalışacak personelin Kuruma en geç bildirim süresi nedir?

Maliye Bakanlığı vizesine tabi olup, kamu idarelerinde 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışacak sigortalıların vize işleminin gerçekleştirildiğine ilişkin yazının, ilgili kamu idaresine intikal ettiği günü izleyen ikinci iş günü sonuna kadar Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

Soru 31- Tutuklu ve hükümlülerin sigortalılıklarının bildirim yükümlülüğü kime aittir?

Tutuklu ve hükümlülerin Kuruma bildirimi bunları çalıştıran kamu idarelerince, işverenler ya da Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumunca işe başlatılmadan en geç bir gün önce Kuruma yapılacaktır.

Soru 32- Naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş işyerinde çalışanların Kuruma bildirim süreleri nedir?

Naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlayan sigortalılar için hizmet akdinin sona erdiği işyerinden işten ayrılış bildirgesi, yeni çalışmaya başladığı işyerinden de işe giriş bildirgesinin Kuruma verilmesi gerekmekte olup, yasal süresi dışında Kuruma yapılan bildirimler için idari para cezası uygulanmamaktadır.

Soru 33- Sigortalıların kendilerini Kuruma bildirmesi zorunlu mudur?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar, çalışmaya başladıklarını, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde sigortalı bildirim belgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlü olmakla birlikte bildirmemesi halinde sigortalıya herhangi bir cezai müeyyide uygulanmamaktadır.

Soru 34- Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresinde verilmemesi halinde uygulanacak ceza nedir?

5510 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen sigortalı işe giriş bildirgesini Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde, anılan ortamda göndermeyenler veya Kanunda belirtilen süre içinde Kuruma vermeyenler hakkında 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi gereğince her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Soru 34- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılığın sone ermesi ile ilgili yapılacak işlemler nelerdir?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların sigortalılıkları hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren sona ermektedir. Bu sigortalıların işten ayrılış tarihlerinin sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün içinde Kuruma sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile bildirilmesi gerekmektedir.

Soru 35- Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin yasal süresinde verilmemesi halinde uygulanacak ceza nedir?

5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi gereğince sigortalı işten ayrılış bildirgesini Kuruma yasal süresinde vermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmakta iken 6283 sayılı Kanunla 8/3/2012 tarihinden yapılan düzenleme ile bir takvim ayında işlenen bu fiillerden dolayı tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak kaydıyla her bir sigortalı için asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Soru 36- Sigortalı işten ayrılış bildirgesindeki işten ayrılış nedeninin düzeltilmesi için yapılması gerekli işlemler nelerdir?

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların işten ayrılış nedenindeki düzeltme işlemleri işten ayrılış tarihinden itibaren işverenlerce 10 günlük süre içinde düzeltilebilmektedir. İşten ayrılış bildirgelerinde Kurumumuzca on günlük süreden sonra yapılacak düzeltme işlemleri Türkiye İş Kurumu tarafından kabul edilmediğinden, hatalı yapılan işten ayrılış bildirgesindeki işten ayrılış nedeninin düzeltilmesi için Türkiye İş Kurumu müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Soru 37- 2925 sayılı Kanuna tabi süreksiz olarak tarım işlerinde çalışanlar sigortalı olabilir mi?

1/10/2008 tarihinden itibaren 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalı sayılmaya ilişkin hükümler yürürlükten kaldırıldığından bu tarihten sonra 2925 sayılı Kanun kapsamında sigortalılık başlatılmamıştır.

Soru 38- 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine tabi kimler sigortalı olabilir?

5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Soru 39- 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine tabi sigortalı olabilmek için hangi şartlar aranmaktadır?

Ek 5 kapsamında sigortalı sayılabilmek için 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi ve 2925 sayılı Kanun kapsamında çalışmamak, isteğe bağlı sigortalı veya isteğe bağlı iştirakçi olmamak, Kurumumuzdan ve 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklardan kendi sigortalılıklarından dolayı gelir veya aylık almamak, 18 yaşını doldurmuş olmak şartları aranmaktadır.

Soru 40- 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine tabi sigortalılık ne zaman başlar?

Tarım işlerinde süreksiz çalışanların Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesini sürekli ikametlerinin ya da çalıştıkları yerin bağlı bulunduğu muhtarlık ile ikamet ettikleri veya çalıştıkları il ya da ilçede bulunan tarım müdürlüklerine onaylatıp, sürekli ikametlerinin bağlı olduğu veya çalıştıkları sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu kimselerin sigortalılıkları müracaat ettikleri tarih itibariyle başlatılmaktadır.

Soru 41- 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine tabi sigortalıların ödeyecekleri prim tutarı nasıl belirlenmektedir?

5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine tabi sigortalılar 1/3/2011 tarihinden itibaren prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 34,5'i oranında prim ödeyeceklerdir. Bu primin % 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, % 12,5'i genel sağlık sigortası, % 2'si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir. Bu kapsamdaki sigortalılar 1/3/2011-31/12/2011 tarihleri arasında prime esas günlük kazancın alt sınırının on sekiz katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere prim ödeyeceklerdir.

Soru 42- 5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine tabi kimler sigortalı olabilir?

5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine göre 1/3/2011 tarihinden itibaren ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanlardan ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı on günden az olanlar sigortalı sayılmıştır.

Soru 43- 5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine tabi sigortalı olabilmek için hangi şartlar aranmaktadır?

5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine göre 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerine tabi sigortalı olmamak, isteğe bağlı sigortalı olmamak, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında sigortalı olmamak, kendi sigortalılıklarından dolayı gelir veya aylık almamak şartları aranmaktadır.

Soru 44- 5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine tabi sigortalılık ne zaman başlar?

5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamında sigortalı olmak isteyen şoförlerin Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ve araç sahibiyle şoför arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesi ile şoförlük mesleğini yaptıkları ilin sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekmekte olup, sigortalılık bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlamaktadır.

Ek 6 ncı madde kapsamında olmak isteyen sanatçıların ise Sanatçı Olarak Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ile sanatçı ve işvereni arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesi ile ikamet edilen ilde bulunan sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekmekte olup, sigortalılık bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlamaktadır.

Soru 45- 5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine tabi sigortalıların ödeyecekleri prim tutarı nasıl belirlenmektedir?

5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine göre sigortalı olacaklar, 1/3/2011 tarihinden itibaren prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 32,5'i oranında prim ödemekle yükümlüdürler. Bu prim oranının % 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, % 12,5'i genel sağlık sigortası primidir. Bu sigortalılardan 4447 sayılı Kanuna tabi olmak isteyenler % 3 sigortalı ve işveren hissesi oranındaki işsizlik sigortası primi de ödeyebilmektedirler.

5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı madde kapsamındaki sigortalılar 1/3/2011-31/12/2011 tarihleri arasında prime esas günlük kazancın alt sınırının on sekiz katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere prim ödeyeceklerdir.

Soru 46- 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci madde sandıklarının SGK'ya devir işlemleri ne zaman yapılacaktır?

5510 sayılı Kanunun 8/5/2008 tarihinde yürürlüğe giren geçici 20 nci maddesinin birinci fıkrası ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi sandıkların iştirakçileri aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahiplerinin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 8/5/2011 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilerek 5510 sayılı Kanun kapsamına alınacakları, üç yıllık sürenin Bakanlar Kurulu Kararı ile en fazla iki yıl daha uzatılabileceği öngörülmüş olup, 9/4/2011 tarihli ve 27900 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulunun 2011/1559 sayılı Kararı ile bu süre 8/5/2013 tarihine kadar uzatılmıştır.

Soru 47- Elçiliklerde çalışanlar sigortalı mıdır?

1/10/2008 tarihi itibariyle elçilik, konsolosluk, misyon ve benzeri yerlerde çalışanlar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.


Bu haber 1,432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,448 µs