En Sıcak Konular

Binlerce taşeronu ilgilendiren kıdem tazminatı sorusu ve cevabı

5 Mayıs 2014 11:17 tsi
Binlerce taşeronu ilgilendiren kıdem tazminatı sorusu ve cevabı Hakkımı nasıl arayabilirim?

Binlerce taşeronu ilgilendiren kıdem tazminatı sorusu ve cevabı

 

 

Sgk Rehberi

 

Soru:30 Mart 2008 tarihinde çalışmaya başladım. Şuan çalışmayı sürüdüğüm iş yerinde 30 Mart 2011 tarihinde istifa ettim. Lakin bu istifa askerlik nedeniyle yapıldı ve tazminat almadım. Bundan sonrasında askerden geldim ve tekrar iş yerinede başladım. 30 Kasım 2011 tarihinde bugüne kadar çalışıyorum. Firmamız değişiyor ve tazminat ödeneceğine dair bilgi verildi. Askerden öncesi, tazminatımın yatırılması gerekir mi? Bunun için yapılabilecek bir şey var mı? Öğrenebilir miyim? İş yerimiz taşeron bir firma bunu da belirtim. Hakkımı nasıl arayabilirim?

Cevap: Bir işyerinde fasılalarla(aralıklarla) çalışılmış olsa da, çalışma süresinin toplamı üstünden kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Askerden önceki çalışma süreniz ile askerden sonraki çalışma süresinin tamamı için kıdem tazminatı ödemeleri lazım. Ödemezlerse, iş mahkemesine dava açıp kıdem tazminatı ödenmeyen çalışma sürenizi mahkemede belge veya şahitle ispatlamanız halinde, kıdem tazminatınızı mahkeme kararıyla alabilirsiniz.

Emekli Sandığında şartları fiili hizmet süresi belirliyor

Soru: 26 Temmuz 1969 doğumlu bir bayanın. 1 Kasım 1989 girişlimle bir ay SSK prim ödemem var. Daha sonra 26 Şubat 1992'de öğretmenliğe başladım ve Emekli Sandığına tabi oldum. Halen çalışıyorum. Ne zaman emekli Olabilirim? SSK başlangıcının sayılması emeklilik yaşımı etkiler mi? Bunun için ne Yapmalıyı?

Cevap: Emekli olmak için:20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet sürenizi tamamladığınızdan 48 yaşınızı dolduracağınız 26 Temmuz 2017?de emekli olabilirsiniz. SSK?da emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirlerken, Emekli Sandığında emekli olma şartlarını 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sahip olunan hizmet süresi belirliyor. SSK başlangıcınızın emeklilik yaşınıza faydası yok. Bir aylık SSK primi sadece fiili hizmet sürenizi bir ay artırıyor.

Eşiniz vergi indirimi almalı

Soru: Eşimin Yüzde 40 raporu var. Kendisi 1980 doğumlu. 1995 SSK girişli. Ne zaman emekli olur?

Cevap: Eşiniz vergi indirim hakkı da alırsa 3 ncü derece engellilere tanınan haktan yararlanarak emekli olmak için:17 yıl sigortalılık süresi, 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olur. Ve 3920 gün primi varsa hemen, yoksa primini 3920 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Primi tamamlayabiliyorsanız yurtdışı borçlanmasına gerek yok

Soru: 15 Kasım 1976 doğumluyum. 2 Eylül 1992 ilk işe başlangıç tarihim 2000 den buyana yurtdışında (Arabistan) da çalışmaktayım yakında çıkış alıp Türkiye? ye kesin dönüş yapacağım yurtdışı günlerimi getirmemin borçlanma yapmamın herhangi bir faydası var mı? Türkiye?de sigortalı bir işe girsem 15 yılı tamamlarsam 53 yaşında emekli olabilir miyim? Bu durumda şartlarım veya avantajım olur mu? Borçlanma yapmam gerekir mi?

Cevap: Emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 15 Kasım 2029?da emekli olabilirsiniz. Türkiye?deki prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. Şayet 15 Kasım 2029?a kadar priminizi 5600 güne tamamlayabiliyorsanız yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmanıza gerek yok.

İsteğe bağlı prim ödeme aile yardım ödeneğini kesmez

Soru: Eşim 40 yaşında isteğe bağlı sigorta yatırsak (tarım)ne zaman emekli olur? Ayrıca aile yardımım kesilir mi?

Cevap: İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Eşiniz isteğe bağlı sigortaya kaydolup 5400 gün prim ödemesi şartıyla, 61 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Eşiniz isteğe bağlı prim ödediğinde almakta olduğunuz aile yardımı ödeneği kesilmez.

Aylık için ananın geçiminin çocuk tarafından sağlanması lazım

Soru: Oğlum 5 yıl astsubay olarak görev yaptıktan sonra TSK? dan ayrıldı. 1989 da 4 ayda sigortalı olarak çalıştı. Ve aynı yıl vefat etti. Ben emekli sandığı emeklisiyim. Eşimin sosyal güveliği ve herhangi bir geliri yok. Eşim, oğlumdan dolayı aylık bağlatabilir mi?

Cevap: Ölüm aylığı(dul-yetim aylığı) vefat tarihindeki şartlara göre bağlanıyor. Oğlunuz SSK?lıyken vefat ettiğinden 1989?daki SSK şartlarına göre aylık bağlanacak veya bağlanmayacak. 1989 da çocuktan ana veya babaya aylık bağlanabilmesi için ana veya babanın geçiminin çocuk tarafından sağlandığının belgelendirilmesi gerekiyordu. Şayet oğlunuz vefat tarihinde, eşinizin geçimi oğlunuz tarafından sağlanıyorsa, aylık bağlanır. Sağlanmıyorsa bağlanmaz. Muhtemelen 1989?da memur olarak çalışıyordunuz. Dolayısıyla eşinizin geçimi sizin tarafınızdan sağlandığı için aylık bağlanmaz.


Bu haber 1,651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,161 µs