En Sıcak Konular

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar

6 Mayıs 2014 09:19 tsi
5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar Hizmet akdi ile çalışan sigortalıların prime esas kazançları ile prime kısmen veya tamamen tabi olmayan kazançları sayılmıştır.

5510 Sayılı Yasa Kapsamında Prime Esas Kazançlar

 

 

Sgk Rehberi

 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 80. maddesinde aynı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yani hizmet akdi ile çalışan sigortalıların prime esas kazançları ile prime kısmen veya tamamen tabi olmayan kazançları sayılmıştır.

I. SİGORTA PRİMİNE ESAS OLAN KAZANÇLAR

1. Ücretler

4857 sayılı İş Kanunu'nun 32. maddesindeki tarife göre genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Bunun yanı sıra, İş Kanunu'nun 41, 42 ve 43. maddeleri uyarınca sigortalıların yaptığı fazla çalışmalar, aynı Kanunun 70. maddesi uyarın­ca yapılan hazırlama, tamamlama ve temizleme işleri için hak kazanılan artırımlı ücretler, 46. madde uyarınca çalışanlara bir çalışma karşılığı olmaksızın ödenen hafta tatili ücretleri ile 47. madde gereğince tatil yapılmayarak çalışılması halinde ödenecek olan Ulusal Bayram ve genel tatil günü ücretleri de 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsa­mında değerlendirilmekte ve primlerin hesa­bında dikkate alınmaktadır.

Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek su­retiyle prime tabi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edi­lir ve ücret dışındaki bu ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulmayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilave edilir.

Toplu iş sözleşmelerine tabi işyerleri işve- renlerince geçmiş ayları da kapsar şekilde ya­pılacak ücret ödemelerine ilişkin primler toplu iş sözleşmelerinin imzalandığı tarihi takip eden ayın sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenebilir.

Yine iş güvencesi kapsamında bulunan bir işçinin iş sözleşmesinin feshi üzerine açtığı işe iade davasını kazanması sonucunda hak kaza­nacağı en çok dört aya kadar ödenecek ücret ve diğer hakları da prime tabidir.

2. Diğer Ödemeler (Ücretin Eklentileri)

Sigortalılara asıl ücretlerinden başka prim, ikramiye gibi çeşitli isimlerle yapılan ödeme­lerin brüt toplamı, ödendiği ay itibariyle prime esas tutulacaktır. Devreden diğer ödemeler, iki ay süreyle takip edileceğinden, hangi ödemele­rin ücret, hangilerinin ücret dışı olduğu önem­lidir.

Bilindiği gibi, ücret dışında sigortalılara ödenmekte olan prim, ikramiye gibi her türlü ödemeler, ödemenin yapıldığı ayın kazancına dahil edilerek prime tabi tutulmaktadır. Ancak, sözü geçen ödemelerin ücret ile birleştirilerek prime tabi tutulması durumunda, bu nitelik­teki kazançlar, prime esas kazanç aylık üst sı­nırı aşılmamak kaydıyla prime tabi tutulacak, buna karşın her iki kazanç toplamının üst sınırı aşması halinde, ücret dışındaki ödemenin üst sınırı aşan kısmı, 5510 sayılı Kanunun 82. mad­desi hükmü de dikkate alınarak en fazla takip eden iki ayın prime esas kazanç tutarına dahil edilecektir.

a. Primler

Üretimi artırmak ve çalışanları teşvik etmek amacıyla çalışma, satış, devamlılık, istihsal pri­mi, idareci primi gibi çeşitli isim ve şekillerde primler ödenmektedir. Bunlar ferdi veya toplu iş sözleşmesinden doğduğu gibi işveren tara­fından sözleşme dışı bir şekilde de ödenebil­mektedir. Bu primlerden sigorta primi kesintisi yapılması gerekmektedir.

b. İkramiyeler

İşçilere muhtelif sebeplerle ödenen ikra­miyeler ücret niteliği taşıdığından prime esas tutulacaktır. Bu tür ödemeler, hak edildikleri ayın değil ödendikleri ayın prime esas kazancı kabul edilmeli ve sigorta primi kesintisi brüt toplamları üzerinden yapılmalıdır.

c. Jübile İkramiyesi

Belli bir hizmet yılını doldurup, işyerinden ayrılmış sigortalılara jübile ikramiyesi adı altın­da yapılan ödemelerin sigorta primine tabi tu­tulması gerekmektedir.

ç. Huzur Hakkı

5510 sayılı Kanunun 4-1/a maddesi kapsa­mında sigortalılığının devam ettiği anonim şir­kette yönetim kurulu üyesi olan sigortalıların aldıkları huzur hakkının ücret özelliği taşıdığı dikkate alınarak prime tabi tutulması gerek­mektedir. Ancak anılan kişiler hizmet akdi ile çalışmamakta yani 4-1/b kapsamında sigortalı iseler huzur hakkı adı altında yapılan ödeme­lerden sigorta primi kesilmeyecektir.

d. İdare veya Kaza Mercilerince Verilen Karar Gereğince Yapılan Ödemeler

İdare veya kaza mercilerince verilen karar­lar gereğince ödenen ücret ve benzeri nitelikte­ki (fazla mesai, prim, ikramiyeler) ödemelerin de geçmiş süredeki aylar dikkate alınmaksızın ödemenin yapıldığı ay itibariyle prime esas tu­tulması gerekmektedir.

e. Sigortalılara İstirahatli İken Ödenen Ücretler

SGK'dan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatlı bulundukları devrede iş- verenlerce ödenen geçici iş göremezlik ödene­ği ile o devredeki kazancı arasındaki fark üc­retler veya bu devrede SGK'ca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmadan ödenen tam ücretler de prime tabidir.

f. Yıllık İzin Ücretleri

4857 sayılı İş Kanunu gereğince hak edilen yıllık izin ücretleri 5510 sayılı Kanunun 80. mad­desinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına giren ücretler kapsamında bulunduğundan,

• Sigortalıların hak kazanıp da kullanmamış oldukları yıllık izin süresine ait ücretlerin, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesine göre, iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde ödenmesi­nin zorunlu olması nedeniyle, iş sözleşmesinin feshedildiği ayın kazancına dahil edilmek sure­tiyle sigorta primine tabi tutulması gerekmek­tedir.

• İzin ücretinin iş sözleşmesinin feshinden sonra ödenmesi halinde ise izin ücretine iş söz­leşmesinin feshinde hak kazanılmış olduğun­dan, iş sözleşmesinin feshedildiği ayın kazan­cına dahil edilerek ve ek aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenmek suretiyle sigorta primi kesilecektir.

g. İzin Harçlığı

Sigortalılara, özellikle toplu iş sözleşmele­ri gereğince yıllık ücretli izne çıkmadan önce ödenen izin harçlıkları da sigorta primine esas kazançlar kapsamında değerlendirilecektir.

ğ. Eğitim Ödeneği (Eğitim-Öğretim Tazminatı)

5510 sayılı Kanunun 80. maddesinde be­lirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın, tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı ve diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnaların Kanu­nun uygulanmasında dikkate alınmayacağı, ön­görülmüştür. Bu nedenle eğitim ödeneğinden sigorta primi kesilmesi gerekmektedir.

j. İş Riski Zamları

İşyerlerinde iş riski zammı adı altında yapı­lan ödemelerin sigorta primine tabi tutulması gerekmektedir.

k. Sosyal Yardımlar

5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin birinci fıkrasının c bendinde, (b) bendinde belirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın, tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı öngörül­müştür. Bu bakımdan, sigortalılara sosyal yar­dım adı altında yapılan ödemelerin sigorta pri­mine esas kazancın hesabında dikkate alınması ve prim kesilmesi gerekmektedir.

l. Mali Yükümlülük Tazminatı

Sigortalılara, mali yükümlülük tazminatı, mali sorumluluk tazminatı veya mali sorumlu­luk ödeneği adı altında yapılan ödemelerin si­gorta primine esas kazancın hesabında dikkate alınması ve prim kesilmesi gerekmektedir.

m. Nakit Ödenen Yol Parası

Sigortalıların evden işe gelmeleri için ücret bordrolarına dahil edilerek nakit olarak öde­nen yol parasının sigorta primine tabi tutulması gerekmektedir.

Ancak, işçilerin toplu olarak işe getirilip gö­türülmelerinin sağlanması (servis) veya servis uygulamasının olmadığı işyerlerinde, işverenler tarafından ücret bordrosuna dahil edilmeden sigortalılara dağıtılan otobüs biletlerinin veya kartlarının servis yardımı (ayni yardım) olarak düşünülmesi ve sigorta primine tabi tutulma­ması uygun olacaktır.

n. Nakden Ödenen Yakacak Yardımı

5510 sayılı Kanunun 80. maddesinde be­lirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın, tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı ve diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnaların Kanu­nun uygulanmasında dikkate alınmayacağı, ön­görülmüştür.

Bu bakımdan, sigortalıların yakacak, temiz­lik, aydınlatma ve benzeri nitelikteki giderle­ri için yahut tahsil veya mesken yardımı gibi kanunda ismen sayılmayan nedenlerle yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı aydaki prime esas kazanca dahil edilecektir.

0. Sigortalılara Öğrenim Gören Çocukları Nedeniyle Ödenen Eğitim ve Öğretim Yardımı

5510 sayılı Kanunun 80. maddesinde belirti­len istisnalar arasında yer verilmediğinden, si­gortalılara öğrenim gören çocukları nedeniyle ödenen eğitim ve öğretim yardımından da si­gorta primi kesintisi yapılması gerekmektedir.

p. Sigortalılara Nakden Ödenen Ayakkabı Bedelleri ile Elbise Dikiş Parası

5510 sayılı Kanunun 80. maddesinde be­lirtilen istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın, tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı ve diğer kanunlardaki prime tabi tutulmaması gerektiğine dair muafiyet ve istisnaların Kanu­nun uygulanmasında dikkate alınmayacağı, ön­görülmüştür.

Bu bakımdan, sigortalılara nakden ödenen ayakkabı bedelleri ile elbise dikiş parası olarak yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı aydaki prime esas kazanca dahil edilecektir.

II. SİGORTA PRİMİNE KISMEN TABİ TUTULACAK KAZANÇLAR

1. Aile Zamları (Aile Yardımı)

Toplu iş sözleşmelerinde veya bireysel iş sözleşmelerinde, evli olan işçilere aile zammı adı altında ödemeler yapılması kararlaştırılabil- mektedir.

Sigortalılara aile zammı adı altında yapılacak ödemelerin, sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla fiilen çalışmasının olup olmadı­ğı üzerinde durulmaksızın, sigortalının eşinin 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmaması ve Kurumdan gelir veyahut aylık almaması durumunda, 16 yaşından büyükler için belirlenen aylık asgari ücretin %10'u oranındaki tutar aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınma­yacaktır.

2. Çocuk Zamları (Çocuk Yardımı)

Sigortalıya çocuk zammı adı altında yapı­lan ödemelerden, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nede­niyle gelir veya aylık bağlanmamış olan ço­cuklarından 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya Mesleki Eğitimi Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ya da işletmelerde mesle­ki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldur­mamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın 5510 sayılı Kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayanlarından en fazla iki çocuğa kadar (iki çocuk dahil) olan­ları için, sigortalının hizmet akdinin devam et­mesi şartıyla fiilen çalışmasının olup olmadığı üzerinde durulmaksızın iki çocuğu geçmemek kaydıyla, çocuk başına her yıl belirlenen ay­lık asgari ücretin %2'si oranındaki tutarı, aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

3. Nakit Olarak Ödenen Yemek Bedeli

Sigortalılara yemek parası adı altında yapı­lan ödemelerin, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için belirlenen günlük asgari ücretin %6'sının, yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması so­nucunda bulunacak miktarı aylık prime esas kazançların tespitinde dikkate alınmayacak do­layısıyla prim kesilmeyecektir.

4. İşverenler Tarafından Sigortalılar İçin Özel Sağlık Sigortalarına ve Bireysel Emeklilik Sistemine Ödenen Özel Sağlık Sigortası Primi ve Bireysel Emeklilik Katkı Payı Tutarları

5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, "... işverenler tarafın­dan sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin %30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutul­maz." denilmektedir.

Buna göre sigortalı adına ay içinde özel sağ­lık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı adı altında işverence yapılan ödemeler toplamının aylık asgari ücretin %30'una isabet eden kısmı prime esas kazanca dahil edilme­yecek, kalan tutar ise ödendiği ayın prime esas kazancına dahil edilecektir.

III. SİGORTA PRİMİNE ESAS TUTULMAYACAK KAZANÇLAR

Tam istisnalardan hiçbir şekilde sigorta pri­mi kesintisi yapılmayacak olup, bunlar aşağıda açıklanmıştır.

1. Ayni Yardımlar

Bilindiği gibi, bazı işverenlerce sigortalıla­ra zaman zaman mal olarak (örneğin, yağ, un, ayakkabı, elbise gibi) ayni yardımlar yapılmaktadır.

Sözü geçen ve mal olarak yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksızın, prime esas ka­zançlara dahil edilmeyecektir. Ancak, ayni yar­dımların sigortalılara nakden ödenmesi halinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası gibi) prime tabi tutulması gerekmektedir.

2. Ölüm, Doğum ve Evlenme Yardımları

Ölüm, doğum ve evlenme hallerinde yapılan yardımlar, miktarı ne olursa olsun, prime esas kazançların hesabında dikkate alınmayacaktır.

Sigortalının anne ve babası, eşi veya çocu­ğunun ölümü halinde sigortalıya verilen ölüm yardımı ile sigortalının evlenmesi veyahut ço­cuğunun olması halinde işveren tarafından ya­pılan doğum ve evlenme yardımları prime esas kazançların hesabına dahil edilmeyecektir.

3. Görev Yollukları

Yolluk genel olarak, sigortalının işyerinin bulunduğu yerden başka bir yere gönderilmesi halinde, bu yolculuk nedeniyle yapması gerekli giderleri karşılayan ödemedir.

Görev yolluklarından ne anlaşılması gerek­tiği, işverenlerin sigortalılar için ödediği yol­lukların neleri kapsadığı, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 3. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre, anılan maddede belirtilen yol masrafı, gün­delik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı nite­liğinde yapılan ödemeler yolluk kapsamındadır.

4. Seyyar Görev Tazminatı, Kıdem Tazminatı, İş Sonu Tazminatı veya Kıdem Tazminatı Mahiyetindeki Toplu Ödemeler ve Keşif Ücreti

Görevleri gereği sigortalılara ödenen seyyar görev tazminatı, iş akdinin feshi veya çeşitli se­beplerle işten ayrılan işçilere işveren tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem taz­minatı mahiyetindeki toplu ödemeler ve keşif ücreti prime tabi tutulması gereken ödemeler kapsamında olmadığından, prime esas kazan­cın hesaplanması sırasında dikkate alınmaya­caktır.

5. İhbar Tazminatı

İşveren tarafından bildirim sürelerine uyul­maksızın işçinin işine son verilmesi halinde, bildirim sürelerine ait ücret tutarlarının tazmi­nat olarak işçiye ödenmesi İş Kanunu gereği­dir. Bu durumda işçinin işyeri ile olan hukuki münasebeti iş sözleşmesinin feshi ile sona er­diğinden ödenen paralar işçiyi himaye gayesi­ne yönelik bir tazminat olup, ücret niteliğinde bulunmadığından, bu nitelikte olan ihbar taz­minatı ile kötü niyet tazminatı sigorta primine esas olmayacaktır.

6. Kasa Tazminatı

İşyerlerinde para veya kıymetli evrak ya da eşya muhafazası ile görevli bulunan sigortalıla­ra muhtemel açıkları kapatmak amacıyla işve­renler tarafından ödenen kasa tazminatları, üc­ret niteliğinde sayılamayacağından, prime esas kazançtan istisna tutulması gerekmektedir.

7. Avans Olarak Ödenen Ücretler

Avans olarak yapılan ödemeler sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacaktır.


Bu haber 2,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,002 µs