En Sıcak Konular

Akıllı sim kart ile kaza yapan araç hemen bulunacak.

12 Mayıs 2014 09:45 tsi
Akıllı sim kart ile kaza yapan araç hemen bulunacak. Avrupa Birliği’nde 2015 yılından itibaren üretilecek tüm yeni araçlarda akıllı SIM kart sistemi kurulacak.

Akıllı sim kart ile kaza yapan araç hemen bulunacak.

 

Memurlar.net 

 

Avrupa Birliği’nde 2015 yılından itibaren üretilecek tüm yeni araçlarda akıllı SIM kart sistemi kurulacak. Türkiye’nin pilot uygulamasını başlattığı çalışmayla kaza yapan araç yer bildirecek ve ambulans çağıracak.
 
İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) 2015 yılından itibaren üretilecek araçlarda zorunlu tuttuğu akıllı sim kart uygulamasına yönelik uyum çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanması planlanan sistemle birlikte, kaza yapan araçlar akıllı SIM kart aracılığıyla anında 112 acil servisi arayıp mevki ve yaralı sayısını bildirecek. Bu sayede kaza yapan araç dağ başında dahi olsa, en kısa sürede acil müdahale imkanı olacak.

Koordinat ve yaralı sayısı

AB'de 2015 yılından itibaren üretilecek tüm yeni araçlarda akıllı SIM kart sistemi kurulacak. Yeni araçların piyasaya çıkmasıyla birlikte 'Emergency Call' denilen e-call uygulaması hayata geçecek. AB'de 'HEero' adı verilen proje, araçların sim kart aracılığıyla doğrudan acil servis hizmetleriyle bağlantılı olmasını hedefliyor.

En yakın ambulans

2015'ten sonra üretilecek araçlar kaza yaptıklarında, sistem anında 112 acil servis hizmetini arayıp kaza yerinin koordinat bilgilerini, araç içerisindeki sürücü dahil yolcu sayısını, aracın kaza anındaki hızını ve benzeri bilgileri aktaracak. 112 acil servisi, bu bildirim sayesinde en yakın ambulans veya ambulansları kaza yerine yönlendirecek. Bu yönlendirmede yaralı sayısı da dikkate alınacağı için en doğru donanıma sahip ambulansların tercihi de sağlanacak.

Can kaybı azalacak

Bu uygulama ile kazalarda müdahale süresinin en aza indirilmesi, bu yolla da can kaybının azaltılması hedefleniyor. Yeni sistemle birlikte özellikle şehirlerarası yolculuklarda meydana gelen ve uzun saatler boyunca haber alınamayan kazalara anında müdahale imkanı oluşacak.

Pilot uygulama sürüyor

AB uygulamasını Türkiye'de de hayata geçirmeyi hedefleyen İçişleri Bakanlığı sisteme ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Antalya ve Isparta'da pilot uygulamalara başlayan bakanlık, altyapının oluşturulması ve uygulamanın AB standartlarında yürütülebilmesi için eksiklikleri gidermeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık'ın AB ile birlikte aynı dönemde sistemi başlatmayı hedeflediği ifade edildi.

Mevcut araçlara olabilir mi?

Halen piyasada satışı olan araçlarda sim kart uygulaması yok. Başta ticari araçlar olmak üzere bazı araçlarda ticari amaçla kullanılan araç takip sistemleri, araçların mevcut koordinatlarını merkeze aktarıyor. Ancak, bu aktarımda hem kaza bilgisi yer almıyor hem de 112

servisiyle bir bağlantı bulunmuyor.

112 servisi üzerinden altyapının kurulması halinde araç takip sistemi ile yeni sistemin entegre edilebileceği bu sayede yeni sim kart takılan tüm araçların uygulamadan yararlanabileceği belirtildi.

Aylık 40 TL'lik maliyet

Bilgi veren kaynaklar, bu sistemi mevcut araçlarında kullanmak isteyen vatandaşların yaklaşık aylık 40 lira civarında bir maliyeti üstlenebileceklerini hesap etti. Halen uygulanan araç takip sistemi üzerinden yapılan bu maliyetle birlikte, 24 aylık kullanımın ardından maliyetin önemli ölçüde düşeceği hesap ediliyor.


Bu haber 1,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,635 µs