En Sıcak Konular

Anne/Baba Sağlık Yardımı İçin Gelir Testine Gidecek

12 Mayıs 2014 10:05 tsi
Anne/Baba Sağlık Yardımı İçin Gelir Testine Gidecek Getirilen bu uygulama ile birlikte genel sağlık sigortalısı üzerinden anne/babaya sağlık yardımı verilebilmesi gelir testi yapılması şartına bağlanmıştır.

Anne/Baba Sağlık Yardımı İçin Gelir Testine Gidecek

 

 

Sgk Rehberi 

 

 
5510 sayılı Kanunda, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşi, yaş ve öğrencilik durumlarına göre çocukları ve geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve baba sigortalının kendi üzerinden sağlık yardımı vereceği kişiler olarak belirlenmiştir.

YÖNETMELİK ÖNCESİ DURUM

SGK tarafından anne-babaya sağlık yardımı verilebilmesi için aile içinde kişi başına düşen tutarın asgari ücretin net tutarından asgari geçim indirimi düşüldükten sonra bulunan tutardan az olmalıdır. Kişi başına düşen tutar 765 liradan az ise sigortalı anne-babasına bakabilmekte, bunun için herhangi bir gelir testi yapılmadan, sigortalının anne/babası için vereceği beyan yeterli sayılmakta idi.

YÖNETMELİKLE BEYAN UYGULAMASI SONA ERDİ

18 Nisan 2014 tarihinde yayımlanan Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği genel sağlık sigortalısının anne/babası için verdiği beyan uygulaması erdirilmiş ve Yönetmelikte yer alan “Geçimi genel sağlık sigortalısı tarafından sağlanan, 28/12/2011 tarihli ve 28156 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca yapılan gelir testi sonucunda 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ve aynı fıkranın (g) bendi kapsamında olup da aile içinde fert başına düşen gelir miktarı asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babasını,” şeklindeki düzenleme ile anne/babanın gelir testine tabi tutulacağı belirtilmiştir.

KİŞİ BAŞI GELİRİN 1071 LİRADAN AZ OLMASI ŞART 

Getirilen bu uygulama ile birlikte genel sağlık sigortalısı üzerinden anne/babaya sağlık yardımı verilebilmesi gelir testi yapılması şartına bağlanmıştır. Yapılan gelir testi sonucu asgari ücretin 1/3 ile asgari ücret yani 1071 lira arasında çıkar ise genel sağlık sigortalısı anne/babasına sağlık yardımı verebilecek, belirlenen gelir 1071 liranın üstünde ise anne/baba sağlık yardımları için genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalacaktır. Gelir testi sonucunun asgari ücretin 1/3’ünden az olması durumunda ise anne/baba primi devlet tarafından ödenmek üzere sağlık yardımı alabilecektir.

Gerçekten de sigortalı üzerinden sağlık yardımı almaya muhtaç durumdaki anne/babaların tespitini sağlayacak olan bu uygulama sırf beyan esasına dayalı olarak verilen sağlık hizmetlerindeki suiistimalleri de ortadan kaldıracaktır.


Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,642 µs