En Sıcak Konular

Eksik sürelerimi prim ödemek suretiyle tamamlayabilir miyim?

12 Mayıs 2014 10:48 tsi
Eksik sürelerimi prim ödemek suretiyle tamamlayabilir miyim? 14 üncü maddesine göre çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan

Eksik sürelerimi prim ödemek suretiyle tamamlayabilir miyim?

 

 

Sgk Rehberi 

 

4857 sayılı İş Kanununun 13 üncü maddesine göre kısmi süreli, 14 üncü maddesine göre çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan

 
4857 sayılı İş Kanununun 13 üncü maddesine göre kısmi süreli, 14 üncü maddesine göre çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı olup 88 inci maddenin dördüncü fıkrası gereğince 1/1/2012 tarihinden itibaren eksik günlerini 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi veya (g) bendi kapsamında 30 güne tamamlamak zorundadırlar.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmaması nedeniyle ay içindeki gün sayısı 30 günden az olan sigortalılar Kanunun 50 nci maddesinde sayılan şartları yerine getirerek isteğe bağlı sigortaya prim ödeyip noksan sürelerini 30 güne tamamlayabilmektedirler. Bu sigortalıların isteğe bağlı sigortalılık statüleri 25/2/2011 tarihinden itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sayılmaktadır.

1/7/2013-31/12/2013 tarihleri arasında 30 günden az isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin işsizlik sigortası primi dahil 1 günlük ödeyecekleri asgari tutar 34,05 TL x 30 x % 35 = 342,51 TL / 30 = 11,92 TL’dir.

Soru 2- Kapalı cezaevinde atölyede çalışmaktayken yaptığım işle ilgili kazası geçirdim. Sosyal Güvenlik Kurumu geçirdiğim kaza ile ilgili bana bir ödeme yapacak mı?

5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası hükümleri uygulandığından geçirdiğiniz kaza ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu olayı iş kazası sayarsa tarafınıza iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kolundan iş göremediğiniz sürece prim ödeme gün sayısı şartı aranmaksızın ilk günden itibaren her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir.

Soru 3- İşyerimde eşim benimle birlikte çalışmaktadır, ancak eşime herhangi bir ücret ödemesi yapmıyorum, ücretsiz çalışan eşim için sigorta yaptırma zorunluluğum var mıdır?

Bir işverenin işyerinde ücret karşılığı çalışan ve ücretleri işyeri kayıt ve belgelerinde usulüne uygun bir şekilde tutulan eşler sigortalı sayılmaktadır. Ancak, eşinize herhangi bir ücret ödemeyip yanınızda çalıştırıyorsanız hizmet akdi koşulları yerine gelmediğinden eşinin sigortalı sayılmayacaktır.

Soru 4- Bağ evimde amcamla birlikte evin üstüne kat çıktık, yaklaşık bu çalışmamız 3 ay sürdü, amcam sigortalı değil ben amcamı sigortalı göstermek zorunda mıyım?

Aynı konutta birlikte yaşayan ve üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) olan hısımlar arasında ve aralarına dışarıdan başka kimse katılmayarak bir konut içinde yapılan işlerde çalışanlar sigortalı sayılmamaktadır. Ancak, bu işi yapanlar arasındaki hısımlık derecesi, üçüncü dereceden sonraki bir derece hısımlığı veya hiç hısımlık yok ise bu kimselerin çalıştıkları tespit edilirse, iş yapılan ev bir işyeri niteliği kazanacağından, bu konut içinde yapılan işlerde çalışanlar sigortalı sayılacaktır.

Soru 5- Kendi evimde temizlik işlerini yapmak üzere her hafta aynı kişiyi evime çağırmaktayım, bu kişinin sigortasını yaptırmak zorunda mıyım?

5510 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin (c) bendi ile aynı uygulama devam ettirilmiş, ev hizmetlerinde çalışanlardan ücretle ve sürekli olarak çalışanlar sigortalı sayılmış olup, ücretsiz ve süreksiz çalışanlar sigortalı sayılmamıştır.

Ev hizmetleri, gündelikçi diye tabir edilen kişiler tarafından yapılmaktadır. Ev işleri çamaşır ve bulaşık yıkama, ütü yapma, cam silme, yemek yapma gibi evin gündelik işleyişine yönelik çalışmalardır.

Çalışanın her hafta aynı gün aynı eve ev işinde çalışmak üzere gelmesi hali sürekli çalışma olarak nitelendirildiğinden ev hizmetlerinde ücretle çalışanlar bu işleri sürekli yaptıkları sürece sigortalı sayılacaklardır. Belirsiz aralıklarla ve çağrı üzerine yapılıyorsa ev hizmeti, bu durumda ne kadar sürmüş olursa olsun, süreksiz çalışma olarak değerlendirildiğinden çalışanın sigortalı olmasını gerektirmemektedir.

Soru 6- Askerdeyken izin kullanmadığımdan erken terhis oldum ve bu sürede bir işyerinde sigortalı olarak çalıştım. Bu çalışmam sosyal güvenlik mevzuatına göre geçerli midir?

Fiili askerlik hizmeti silah altına alınmakla başlayıp terhis tarihinde sona ermekte askerlik hizmetini yapanlar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi çalışsalar dahi sigortalı sayılmamaktadır.

Ancak, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 78 inci maddesine göre; askerlik hizmetini yapmakta olanlara verilen sıhhi izinlerin üç aydan fazlası, normal izinlerin ise her yıl için bir aydan fazlası, firarda geçen süreler muvazzaf askerlik hizmetinden sayılmadığından, söz konusu sürelerde geçen sigortalı hizmetlerin Kanun kapsamında değerlendirilmesi gerekmekle birlikte, erken terhis mahiyetinde izinli sayılanlar da bu sürede çalıştıkları takdirde sigortalı sayılmaktadırlar.


Bu haber 1,921 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,366 µs