En Sıcak Konular

Yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi hakkında bilinmesi gereken herşey

14 Mayıs 2014 09:41 tsi
Yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi hakkında bilinmesi gereken herşey 1- Yaşlılık Toptan Ödemesi

Yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi hakkında bilinmesi gereken herşey

 

 

Sgk Rehberi

 

5510 sayılı Kanunun 31, 36 ve geçici 5 inci maddelerinde yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi ile bu toptan ödemelere ilişkin ihya işlemleri düzenlenmiştir.

Yaşlılık ve Ölüm Toptan Ödemesi

 

5510 sayılı Kanunun 31, 36 ve geçici 5 inci maddelerinde yaşlılık ve ölüm toptan ödemesi ile bu toptan ödemelere ilişkin ihya işlemleri düzenlenmiştir.

1- Yaşlılık Toptan Ödemesi

Kanunun 31 inci maddesine göre yaşlılık toptan ödemesi, 4 (a) ve (b) kapsamında sigortalı olanlardan;

a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, 
b) Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,sigortalılara yapılır.

Bunun için, 4 (a) sigortalılarının çalıştığı işten ayrıldıktan, 4 (b) sigortalılarının işyerini kapattıktan, sonra örneği Kurumca hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile ilgili üniteye başvurması şarttır.

Yaşlılık toptan ödemesinin tutarı, sigortalı, 4 (a) kapsamında ise kendisinin ve işverenlerinin, 4 (b) kapsamında ise ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları (% 20) primlerinin her yıla ait tutarının;

Toptan ödemeye esas hizmet sürelerinin Kanunun yürürlük tarihinden önce (2008/Ekim (hariç) olması halinde, Kanunun geçici 5 inci maddesi gereğince, bu Kanunla bazı maddeleri yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre bu Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla hesaplanarak, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile toptan ödemenin yapılmasına ilişkin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile çarpılarak bulunan tutarı,

- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (2008/Ekim (dahil)) sonraki süreler için primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek tespit edilen tutarı, toptan ödeme şeklinde verilir.

Örnek : 4 (a) sigortalısı 1995-1998 süresine ait hizmetleriyle ilgili olarak 20/4/2009 tarihinde yaşlılık toptan ödeme talebinde bulunmuştur. Kanunun yürürlüğe girdiği 1/10/2008 tarihi itibariyle söz konusu yıllara ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm prim tutarları 506 sayılı Kanun hükümlerine göre 1240 TL olarak tespit edilmiştir. Söz konusu miktar, Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 yılı ile toptan ödeme için talepte bulunulan 2009 yılı arasında bir takvim yılı geçmediğinden herhangi bir güncelleme yapılmadan ödenir.

2- Ölüm Toptan Ödemesi

5510 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereğince, ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, (ölen sigortalıya ilişkin koşulların gerçekleşmemesi) ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla 31 inci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına yine Kanunda belirtilen hisseler oranında paylaştırılır.

Ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için, hak sahiplerinin örneği Kurumca hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile ilgili üniteye başvurmaları şarttır. Tahsis talep dilekçesine; 
- 18 yaşını doldurmayanlar hariç, ortaöğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan erkek çocukların ilgili öğretim kurumundan alacakları öğrenci belgesi,

- Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu,eklenir.

Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmez. Sigortalının, varsa hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta primleri de ölüm ve yaşlılık toptan ödemelerine dahil edilir.

Örnek : Ölen 4 (a) sigortalısı için hak sahipleri 01/02/2011 tarihinde ölüm toptan ödemesi talebinde bulunmuş olup, ölen sigortalının 1990-2007 yılları arası hizmetleri bulunmaktadır. Kanunun yürürlüğe girdiği 1/10/2008 tarihi itibariyle söz konusu yıllara ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm prim tutarları 506 sayılı Kanun hükümlerine göre 2000 TL olarak hesaplanmıştır. Söz konusu miktar, Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 yılı ile ölüm toptan ödemesi talebinde bulunulan 2011 yılları arasında geçen takvim yıllarının (2009 ve 2010) güncelleme katsayısı ile güncellenir.

5510 sayılı Kanun hükümleri, Kanun'un yürürlük tarihinden sonra toptan ödeme talebinde bulunan hak sahipleri için uygulanacak olup, ölüm tarihinin Kanun'un yürürlük tarihinden önce olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Ölüm toptan ödemesi talepte bulunulan tarihte yürürlükte bulunan kanun hükümlerine göre hesaplanmaktadır. Kanun'un yürürlük tarihinden önceki sürelere ait primleri toptan ödenmesinde herhangi bir faiz uygulanmaksızın aynen iade yapılmakta iken, yeni Kanun'da sigortalılar lehine bir düzenleme yapılarak primlerin güncellenerek talep tarihine taşınması öngörülmüştür. 
Toptan ödeme kapsamında, normal sigortalılık, isteğe bağlı sigortalılık, topluluk sigortası, tarım sigortası kapsamında ödenen malûllük yaşlılık ve ölüm sigortası primleri bulunmakta olup, talep olmaksızın resen ödeme yapılması mümkün değildir.


Bu haber 1,544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,138 µs