En Sıcak Konular

Başımız Sagolsun SGK nın Yapacağı İş ve İşlemler

15 Mayıs 2014 16:38 tsi
Başımız Sagolsun SGK nın Yapacağı İş ve İşlemler Soma’da meydana gelen kaza sosyal güvenlik açısından iş kazası olarak kabul edilecek

Başımız Sagolsun SGK nın Yapacağı İş ve İşlemler

 

 

Sgk Rehberi

 


Manisa'nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren maden ocağında meydana gelen kaza sonucunda son bilgilere göre 232 vatandaşımız hayatını kaybetmiş bulunmaktadır. Öncelikle hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyor, başta aileleri olmak üzere Türkiye'ye başsağlığı diliyoruz.

SGK Rehberi olarak yiten canların hiçbir şekilde karşılığının olmadığının bilincinde olmakla birlikte, geride kalan hak sahiplerinin sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirme yapmanın faydalı olacağı düşüncesindeyiz.

5510 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde sigortalının işyerinde bulunduğu sırada işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle yürütmekte olduğu iş nedeniyle meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay iş kazası olarak nitelendirilmiştir. Söz konusu nitelendirmeye göre Soma'da meydana gelen kaza sosyal güvenlik açısından iş kazası olarak kabul edilecek ve iş kazası sigorta kolundan hayatta kalanlar ile hayatını kaybedenlerin eş, çocuk ve anne babalarına yine 5510 sayılı Kanunda aranan şartlarla birlikte gelir ve aylık bağlanacaktır.

KİMLER HAK SAHİBİ

Vefat eden sigortalının dul kalan eşi, 5510 sayılı Kanunun kapsamında çalışmayan ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocukları, (öğrencilik şartı aranmadan 18 yaşından küçük çocuklar, 18-20 yaş aralığında lise öğreniminde olan çocuklar, 20-25 yaş aralığında ise yükseköğrenimde olan çocuklar) eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde de gelirleri asgari ücretin net tutarından az olan anne-babası 5510 sayılı Kanuna göre sigortalının hak sahipleridir.

VEFAT EDEN İŞÇİLER İÇİN CENAZE ÖDENEĞİ

5510 sayılı Kanuna göre iş kazası sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına cenaze ödeneği verilmektedir. Soma'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına 415 lir tutarında cenaze ödeneği verilecektir.

HAK SAHİPLERİNE ÖLÜM GELİRİ

İş kazası sonucu hayatını kaybeden sigortalının hak sahiplerine, kaza tarihinden önceki son bir yıl içindeki 90 günlük kazançlarının % 70 i oranında gelir bağlanacaktır. Vefat eden adına SGK'ya bildirilen 90 günlük kazançları karşılığında bulunan gelir miktarı yürürlükte olan brüt asgari ücretin % 85'inden az olamayacaktır. Buna göre ölen sigortalılar için hesaplanacak olan ölüm geliri miktarı hiçbir şekilde 910 liradan aşağı olamayacaktır. Maden işyerlerinde çalışanlarının brüt ücretlerinin; 1500 TL olması durumunda 1.050 TL, 2.000 TL olması durumunda da bağlanacak ölüm geliri tutarı 1400 TL olacaktır.

Yukarıda açıklanan şekilde hesaplanacak olan ölüm gelirinin % 50'si sigortalının eşine, % 25'i de çocuklarına gelir olarak bağlanacaktır. Eşin çalışmaması, kendi çalışmalarından aylık almaması ve gelir bağlanacak çocuğu bulunmaması durumunda eşin gelirdeki hissesi % 75 olarak dikkate alınacaktır.

İKİNCİ DOSYADAN ÖLÜM AYLIĞI

Vefat eden sigortalının prim ödeme gün sayısının 1800 olması ya da borçlanma süreleri hariç işe giriş tarihi ile vefat tarihi arasında 5 yıllık sürenin geçmiş olması ve bu süre içinde de adına 900 gün prim ödenmiş olması durumunda hak sahiplerine ölüm gelirinin yanı sıra ayrıca ölüm aylığı da bağlanacaktır.

Sigortalıya ilişkin koşullar oluşmuş ise sigortalının ölüm aylığı, prim gün sayısı 7200'den az ise 7200 gün üzerinden, fazla ise mevcut gün sayısı üzerinden hesaplanacak ve ölüm gelirinde olduğu hak sahiplerine hisseleri oranında paylaştırılacaktır.

İki dosyadan gelir ve aylığa hak kazanıldığı için 5510 sayılı Kanun gereği yüksek olan gelir ya da aylığın tamamı, az olanın ise yarısı bağlanacaktır.

SGK YÖNETİMİ SOMA'DA

Soma'da yaşanan elim kaza sonucunda hayatını kaybedenlerin sosyal güvenlik haklarının kullandırılması yönünde bir hak kaybı yaşanmaması ve geride kalanlara sosyal güvenlik haklarının en kısa süre içinde teslim edilmesi için SGK Başkanı Yadigar GÖKALP İLHAN beraberindeki heyetle bölgede incelemelerde bulunmaktadır.

Acımız büyük ve yastayız. SGK Rehberi olarak hayatını kaybedenlere bir kez daha Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, an itibariyle madende olan işçilerimizin sağ olarak kurtarılmasını temenni ediyoruz.


Bu haber 1,662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,234 µs