En Sıcak Konular

Taşeron yasa taslağına erteleme sinyali

21 Mayıs 2014 09:45 tsi
Taşeron yasa taslağına erteleme sinyali Taslağın sonraki yasama dönemine bırakılması bekleniyor.

Taşeron yasa taslağına erteleme sinyali

 

 

Sgk Rehberi

 

Soma faciası sonrası, taşeron işçilerin çalışma koşullarında kısmi düzeltme öngören yeni yasa taslağına ya olumlu yönde yeni eklemelerin yapılması ya da taslağın sonraki yasama dönemine bırakılması bekleniyor.

 
Hükümet'in 'torba yasa'yla yeniden düzenlemeyi hedeflediği taşeron yasa taslağına ilişkin planlar Soma faciasının ardından değişti.

Meclis kapanmadan

Hükümet, taşeron düzenlemesini tatil öncesi Meclis'ten geçirmeyi, böylece özellikle kamuda yoğunlaşan muvazaa sorununu çözmeyi hedefliyordu. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işbirliğiyle hazırlanan taslak, çok farklı düzenlemelerin de yer aldığı 'torba yasa'nın içerisine konularak görüşülecekti.

'Kadro' taslakta yok

Hükümet, taslağı hazırlarken üç işçi örgütünden görüşleri aldı ancak sonrasında tüm çalışmayı kapalı devre yürüttü. Taslakta, sadece taşeron işçileri kapsayacak yeni bir kıdem tazminatı sistemi, izin hakkı, kamu ihale yasasında değişiklik gibi iyileştirmeler yer alıyor.
Buna karşılık kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçirilmesinden, işçilere daha geniş haklar getirilmesine kadar bir dizi sendika talebi taslakta bulunmuyor.

Yüzde 90'ı taşeronda

Taslağın ciddi bir muhalefetle karşılaşmadan Meclis'te görüşüleceği düşünülürken 301 madencinin hayatına mal olan Soma faciası, taşeron düzenlemesine yönelik toplumsal duyarlılığı artırdı.

İş kazalarının yüzde 90'ına yakınının taşeron çalıştırılan işyerlerinde gerçekleştiği, dolayısıyla yeni yasayla birlikte sistemin tümden tartışılır hale gelebileceği, bu riski önlemek için de taşeron taslağının torbadan çıkarılabileceği belirtiliyor.

İşçi lehine düzenleme

Taşeron taslağının işçiler lehine çok daha radikal değişiklikleri içerecek şekilde değiştirilerek Meclis'e sunulabileceği de belirtiliyor.
Özellikle kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi, taşeron çalıştırma şartlarının zorlaştırılması, denetimlerin ve yaptırımların etkin hale getirilmesi gibi iyileştirmelerden söz ediliyor.

Kamuda sözleşme en az 3 yıllık olacak

Halen bakanlıkta bekleyen taslakta, taşeron işçilere yönelik kıdem tazminatı fonu oluşturulması, kıdem ve maaştan asıl işverenin sorumlu tutulması, kamudaki sözleşmelerin en az 3 yıllık süreyi kapsaması, asıl iş ile tali işin kesin çizgilerle ayrılması, işveren değişse dahi aynı iş yerinde çalışanlar için yıllık izin hakkının korunması ve kamudaki ücret artışlarında sendikalı işçi zammının esas alınması gibi maddeler yer alıyor.


Bu haber 1,374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,545 µs