En Sıcak Konular

434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden emeklilik nedir?

22 Mayıs 2014 10:58 tsi
434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden emeklilik nedir? Fiili hizmet süreleri 15 yılı doldurmuş olmak kaydıyla kendilerine emekli aylığı bağlanacaktır.

434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden emeklilik nedir?

 

 

Sgk Rehberi

 

 
İştirakçilerden 40 ıncı madde gereğince haklarında yaş haddi hükümleri uygulanacak olanlar kurumlarınca re'sen emekliye sevk edildiklerinde fiili hizmet süreleri 15 yılı doldurmuş olmak kaydıyla kendilerine emekli aylığı bağlanacaktır.

Bahis konusu 40 ıncı madde:

İştirakçilerin vazifeleriyle ilgilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşını doldurdukları tarihtir. 43 üncü maddede yazılı olanlar dışında, hizmet müddetleri ne olursa olsun 61 yaşını dolduranlar hakkında da kurumlarınca yaş haddi uygulanabilir... hükmünü amir olup,

Maddenin devamında, 65 yaş haddine tabi olmayan iştirakçilerin tabi oldukları farklı yaş hadleri düzenlenmiştir.

Buna göre, kurumlar, iştirakçilerden;

- 40.maddede belirlenen yaş hadlerini,
- Özel yaş haddi bulunmayanların ise, 65 yaşlarını
Doldurdukları tarihleri takip eden aybaşından itibaren re'sen emekliye sevk ederek görevleriyle ilişiklerini keseceklerdir.

Diğer taraftan, 61 yaşını doldurmuş olan iştirakçiler hakkında da kurumlarınca yaş haddi hükümleri uygulanarak re'sen emeklilik işlemi yapılabilecektir.

Yaş haddi sebebiyle re'sen emekliye sevk edilenlerin hizmetlerinin 15 yılın altında olması durumunda 82 nci maddeye göre toptan ödeme yapılacaktır.

Yaş haddinin doldurulduğu tarihi takip eden aybaşından sonra her ne sebeple olursa olsun, kurumlarınca vazifeleriyle ilgileri kesilmeyerek aylık veya ücretleri ödenenlerin bu suretle geçen müddetleri fiili hizmet müddeti sayılmayacak ve bunlar için kesenek ve karşılık alınmışsa geri verilecektir.

Bağlanan aylıklar vazifelerinden ayrılarak vazife aylığı veya ücretlerinin kesildiği tarihleri takip eden ay başlarına kadar ödenmeyecektir. (Md.91/ç)

Ancak, 4447 sayılı Kanunun yürürlük tarihinde (08.09.1999) Sandık iştirakçisi olanlardan bu tarih itibariyle 50 ve daha yukarı yaşlarda bulunanların durumları Geçici 206 . madde kapsamında olup,

08.09.1999 tarihinde Sandığımız iştirakçisi olanlardan 50 yaş ve üzerinde bulunanlara, yine Sandık iştirakçisi iken 61 yaşını doldurmaları ve 5434 sayılı Kanunun 39 . maddesinin (c) bendi veya 40 ıncı maddesi uyarınca kurumlarınca yaş haddinden re'sen emekliye sevk edilmeleri halinde fiili hizmet süresinin 10 yılı doldurmuş olması şartıyla aylık bağlanacaktır. 



Bu haber 1,536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,749 µs