En Sıcak Konular

100 evin 64'ü sigortasız

26 Mayıs 2014 09:35 tsi
100 evin 64'ü sigortasız Yüzde 98'i deprem bölgesi olan Türkiye'de son verilere göre sadece 6.1 milyon binada zorunlu deprem sigortası bulunuyor.

100 evin 64'ü sigortasız

 

 

Memurlar.net 

 

Yüzde 98'i deprem bölgesi olan Türkiye'de son verilere göre sadece 6.1 milyon binada zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Bu da, toplam bina stokunun 36'sı.

deprem, bir süredir Türkiye'de neredeyse unutulmuştu, ancak dün Gökçeada'nın batısında gerçekleşen 6.7'lik sarsıntıyla kendini yeniden hatırlattı. Türkiye'nin yüzde 98'i deprem bölgesi ama buna rağmen sigorta oranı hala çok düşük. Türkiye'de Marmara ve ardından Van gibi büyük depremlerin ardından bile sigortalılık oranı sadece yüzde 36,20'ye ulaşabildi. Yani 'deprem ülkesi' Türkiye'de halen her 10 binadan 6'sının sigortası bulunmuyor.

YASAYLA 2 MİLYON KONUTA DASK

DASK sisteminin 2000 yılında kurulmasına karşın poliçe sayısındaki artış Ağustos 2012'de çıkan yasadan sonra yaşandı. Yürürlüğe giren Yeni Afet Sigortaları Kanunu uygulanmaya başlanınca, zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar tapunun ardından, elektrik ve su aboneliği alamadı. Yasadan önce 3 milyon 950 bin olan deprem sigortalı konut sayısı, 6 milyon 150 bine ulaştı.

RİSKE GÖRE PRİM ÖDENİYOR

Birinci derecede deprem risk bölgesinde bulunan 100 metrekare betonarme bir konutun DASK primi ayda yaklaşık 13.5 TL'ye geliyor. DASK poliçesi bu büyüklük ve özellikteki bir konuta depremde hasar görmesi durumunda azami 70 bin TL güvence sağlıyor.

İŞTE DASK HARİTASI

DASK rakamlarına göre 16 milyon 974 bin 100 konutun bulunduğu Türkiye'de, depreme karşı en fazla sigortalı konut yüzde 45,30'la Marmara Bölgesi'nde. En düşük oran ise yüzde 24'le Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ne ait. Sigortalılık oranlarının en düşük olduğu iller yüzde 9,30 ile Hakkari ve yüzde 9,80 ile Şırnak. En fazla sigortalılık oranı ise yüzde 61 ile Bolu, yüzde 60,80 ile Yalova'ya ait. Van'da ise 2011'deki depremler sırasında sigortalılık oranı yüzde 9'du. Aradan geçen sürede Van'da sigortalılık oranı 2 katından fazla artarak yüzde 23,40 seviyesine çıktı.

İSTANBUL 169 TL'YE DASK'LI

Türkiye'de en pahalı deprem sigortası 100 metrekarelik bir evin 169 liraya sigortalanabildiği İstanbul'da yapılıyor. İstanbul'u, İzmit, İzmir, Muğla gibi yine birinci dereceden deprem bölgesinde bulunan 34 il izliyor. Bu iller de 164 lira yıllık prim vermek zorunda. Rakam risk azaldıkça azalıyor. Karaman ve Aksaray'da ise sadece 48,50 liraya yaptırılıyor.

EGE'DE ORAN .OK DÜŞÜK

Ege Bölgesi'nde Zorunlu Deprem Sigortası oranı yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının altında. Bölgede, en az sigortalılık oranı yüzde 22 ile Afyonkarahisar, en fazla ise yüzde 44,50 ile Muğla'da. Ege, oran sırasına göre, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin ardından 3. sırada yer alıyor.



Bu haber 1,299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,519 µs