En Sıcak Konular

Yaş haddinden emeklilik için 15 yıl prim ödenmesi zorunlu

26 Mayıs 2014 09:48 tsi
Yaş haddinden emeklilik için 15 yıl prim ödenmesi zorunlu Bağ-Kurlular, ne zaman emekli olacaklarını öğrenmek için işe girdikleri tarihe bakmalı.

Yaş haddinden emeklilik için 15 yıl prim ödenmesi zorunlu

 

 

Sgk Rehberi

 

Bağ-Kurlular, ne zaman emekli olacaklarını öğrenmek için işe girdikleri tarihe bakmalı. Yaş haddinden emekli olmaları için ise 15 yıl prim ödemiş olmaları yeterli. Ancak bunun içni bir de yaş şartını sağlamaları gerekiyor.

Bağ-Kur’luların emekli olacakları tarihi tespit edebilmek için önemli olan ilk kez prim ödemeye başladıkları yani ilk kez işe başladıkları tarihtir. 01.06.2002 tarihinden önce prim ödemeye başlayan Bağ-Kur’lu kadınlar 20 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyorlar. Ancak 01.05.2008 tarihi ve sonrasında ilk kez prim ödemeye başlayan Bağ-Kur’lu kadınlar emekli olmak için 25 yıl prim ödemek zorundalar. Bağ -Kur’luların emekli olması için gereken şartlar ilk kez prim ödemeye başladıkları tarih ve prim gününü tamamlamalarına kalan süre uyarınca belirleniyor. Aşağıdaki tablo Bağ-Kur’luların emekli olacakları tarihin tespitini sağlıyor. Sosyal güvenlik reformu sonrası emeklilik yaşının yükseltilmesi ile Bağ-Kur’luların da emeklilik için gerekli yaş şartı 65’e çekilmiştir. Ancak bu geçiş kademeli bir geçiştir. Kademeli geçiş uyarınca 9.000 gün prim ödeme koşulunu 31.12.2035 tarihine kadar tamamlayacak olan erkek Bağ-Kur’lular 60 yaşında, kadın Bağ-Kur’lular 58 yaşında emekli olabilirler. Ancak 9.000 gün prim ödeme koşulunu 1 Ocak 2048 ve sonrasında tamamlayacak Bağ -Kur’lu sigortalılar kadın-erkek fark etmeksiniz 65 yaşında emekli olabileceklerdir.

İLK GİRİLEN TARİHE GÖRE BELİRLENİYOR

Bağ-Kur’luların kısmi aylıkla emekliliği olarak ifade ettiğimiz yaş haddinden emekli olmaları için 15 yıl prim ödemiş olmaları yeterli. Ancak yaş haddinden emekli olmaları için bir de yaş şartını sağlamaları gerekiyor. Yaş haddinden emeklilik için doldurulması gereken yaş da, yine işe ilk kez girilen tarihe göre belirleniyor. 
2008'den sonra

'65' YAŞ SINIRI GELDİ

01.05.2008 tarihinden itibaren sigortalı olan Bağ -Kur’lular için ise 15 yıl sigortalılık şartına bir de 01.01.2042 tarihinden itibaren 65 yaş şartı eklenmiştir. Dolayısıyla 15 yıl prim ödeme koşulunu 01.01.2042 tarihinden sonra dolduracak olan Bağ-Kur’luların yaş haddinden emekli olabilmeleri için kadın - erkek fark etmeksizin 65 yaşını doldurmuş olmaları gerekecek.


Bu haber 2,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,437 µs