En Sıcak Konular

Kaynananız Bağ-Kur primi ödemek zorunda

26 Mayıs 2014 11:03 tsi
Kaynananız Bağ-Kur primi ödemek zorunda Bağ-Kur' un iptali ve ödenen/istenen primlerin iptal edilmesi ve geri alınması mümkün mü?

Kaynananız Bağ-Kur primi ödemek zorunda

 

 

Sgk Rehberi

 

Kayın Pederim vefat edince Kayın valideme bir hatlı minibüs bıraktı çocukları da muvafakatname vererek minibüsün sadece Kayın valideme ait ruhsatı ve vergi mükellefiyeti doğdu, aynı zamanda emekli maaşı da Kendisine kaldı. Yaşı 62 olması nedeniyle ve emekliliği olması nedeniyle aklımıza tekrar sigortalı olacağı gelmedi. Sonrasında Bağ-Kur' dan bir yazı aldık ve geriye dönük (ruhsatın ve vergi mükellefiyetinin başladığı tarihten itibaren) prim istendi ve bundan sonrada aylık olarak prim ödemesi yapılması istenmektedir. Ancak, zaten emekliliği bulunması nedeniyle (eşinden kalan ve SGK'dan) Bağ-Kur'lu olmasının istenmesi normal mi? Yaşı itibariyle prim günü doldurarak emekli olması söz konusu olmadığında ne olacak? Bağ-Kur' un iptali ve ödenen/istenen primlerin iptal edilmesi ve geri alınması mümkün mü?

Kayın valindeniz gelir vergisi mükellefi olarak minibüs işletmediğinden dolayı Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Kayın valideniz vergi mükellefiyetini kapatıp faaliyetine son vermediği sürece Bağ-Kur sigortalı olmak zorunda. Ayrıca kayınvalideniz emekli değil. Eşinden dolayı dul aylığı alıyor. Biran için emekli olduğunu varsaysak bile, bu kere Bağ-Kur primi değil, ancak sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekirdi. Sonuç olarak faaliyetine devam ettiği sürece primden kurtuluş yok.

53 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

12 Aralık 1970 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1 Haziran 1992 olup bugüne kadar 7020 gün prim ödememe var. Askerliğimi sigorta başlangıcından sonra 15 ay olarak yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 53 yaşınızı dolduracağınız, 12 Aralık 2023 de emekli olabilirsiniz. Engelli hakkıyla 19 yılı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

3 Eylül 1975 doğumluyum. SSK girişim Eylül 1999 da olup bugüne kadar 3780 gün prim ödemem var. Yüzde 44 oranında maluliyetim var. Vergi indirimi aldım. Askerlik borçlanmamı da yatırdım. Ne zaman emeli olabilir im?

6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi 3 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece engelliler emekli olmak için; 19 yıl sigortalılık süresi, 4240 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 460 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 4240 güne tamamlamanız şartıyla, 19 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız Eylül 2016 da emekli olabilirsiniz.

Primi 5450 güne yaşı 51 e tamamlamanız gerekiyor

Sigorta başlangıç tarihim 1 Kasım 1989'dir. Tekrar sigortalı işe girişi tarihim 15 Mayıs 2002 olup şimdiye kadar 3700 ü aşan pirim günüm var. Ne zaman emekli olurum?

Doğum tarihinizi bildirmemiş ve askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Sigorta başlangıç tarihinize göre genel bilgi verebiliyoruz. 1 Kasım 1989 başlangıcınızda; Sosyal Güvenlik Kurumuna adınıza çalışma süresi bildirilmişse, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 1750 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte 51 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.


Bu haber 1,346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,631 µs