En Sıcak Konular

Kullanılmamış yıllık izin sürelerine ait ücretler Prime tabi tutulur mu?

27 Mayıs 2014 09:53 tsi
Kullanılmamış yıllık izin sürelerine ait ücretler Prime tabi tutulur mu? 4857 sayılı İş Kanununun 59. maddesinin birinci fıkrasına göre,

Kullanılmamış yıllık izin sürelerine ait ücretler Prime tabi tutulur mu?

 

 

Sgk Rehberi

 

 

4857 sayılı İş Kanununun 59. maddesinin birinci fıkrasına göre, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerekmektedir.

Kanunda yer alan bu hükme göre, hizmet akdinin feshi halinde, kullanılmamış yıllık izin sürelerine ait ücretlerin prime tabi tutulması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır.

1-Yıllık izin sürelerine ait ücretler hangi ayın kazancına dahil edilir?

Hizmet akdinin feshi halinde, sigortalıların hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık izin sürelerine ait ücretlerinin akdin feshedildiği tarihte hak kazanmış oldukları dikkate alınarak, bu ücretler akdin feshedildiği ayın kazancına dahil edilecektir.

Örneğin, iş akdi 30.04.2013 tarihinde feshedilen bir sigortalının 2012 yılına ait hak kazandığı yıllık ücretli iznini kullanmamış veya eksik kullanmış olduğu düşünüldüğünde, sigortalının 2012 yılına ait kullanmamış olduğu yıllık izin süresine ilişkin ücreti 2013/Nisan ayı kazancına dahil edilerek SGK’ya bildirilecektir.

Bu nedenle sigortalıların hak kazanıp da kullanmadıkları yıllık izin sürelerine ilişkin ücretlerinin, akdin feshedildiği tarihte ödenip ödenmediği üzerinde durulmaksızın, akdin fesh edildiği ayın kazancına dahil edilmesi gerekmektedir.

2- Yıllık izin ücretleri hangi tarihteki ücretler dikkate alınarak ödenir?

Hizmet akdinin, hak kazanılan yıllık izinler kullanılmadan feshi halinde, ödenecek izin ücreti, sigortalının yıllık izne hak kazandığı tarihteki ücreti üzerinden değil, iş akdinin feshedildiği tarihteki ücreti üzerinden ödenecektir.

Örneğin, iş akdinin feshedildiği tarihteki günlük brüt kazancı 50 TL olan bir sigortalının, 2012 yılına ilişkin hak kazandığı 20 günlük yıllık ücretli iznini kullanmadığı düşünüldüğünde, yıllık izin ücreti olarak sigortalıya,

50 TL * 20 gün = brüt 1.000 TL ödenecektir.

3- Yıllık izin ücretleri prime esas kazanca dahil edilirken ücret mi, yoksa ikramiye olarak mı girilecek?

Hak kazanıldığı halde kullanılmamış yıllık izin sürelerine ilişkin ücretler, prime esas kazanca dahil edilirken ücret olarak kaydedilecektir.

4-Hak kazanılan yıllık izin sürelerine ilişkin ücretler ile akdin feshedildiği tarihteki kazancın üst sınırı aşması halinde, aşan kısım prime tabi tutulacak mı?

Sigortalıların akdin feshedildiği tarihte hak kazanmış olduğu ücreti ile akdin feshedildiği ayda sigortalıya ödenen prim, ikramiye v.b. nitelikteki ödemeler ve sigortalının hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin süresine ilişkin ücretinin toplamının prime esas kazanç üst sınırını aşması halinde, aşan kısım prime tabi tutulmayacaktır.

Örneğin, hizmet akdi 10.05.2013 tarihinde feshedilen bir sigortalının, 2013/Mayıs ayındaki 10 günlük çalışmasından dolayı brüt 1.500 TL, 2012 yılına ilişkin kullanmadığı yıllık izin sürelerinden dolayı da 2.000 TL olmak üzere toplam 3.500 TL ücrete hak kazandığı düşünüldüğünde,

2013 yılındaki 10 günlük kazanç üst sınırı
32,62 * 6,5 * 10 = 2.120,30. TL olduğundan,

3.500 – 2.120,30 = 1.379,70 TL tutarındaki kazanç, prime tabi tutulmayacaktır.


Bu haber 1,441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,291 µs