En Sıcak Konular

SGK’dan çift maaş alabilirsiniz

29 Mayıs 2014 10:34 tsi
SGK’dan çift maaş alabilirsiniz Bağ-Kur emeklisi babası üzerinden çift aylık bağlanabilir mi?

SGK’dan çift maaş alabilirsiniz

 

 

Sgk Rehberi

 

 Soru: Babası ve kocası vefat eden dul kadınlar çift maaş alabilir mi? Daha açık bir ifadeyle, herhangi bir geliri olmayan kadına, 1993 yılında vefat eden SSK emeklisi kocası ve 1974 yılında vefat eden Bağ-Kur emeklisi babası üzerinden çift aylık bağlanabilir mi?
Cevap: 4/a’lı (SSK’lı) eşi vefat eden ve hak sahibi olarak eşinden ölüm aylığı bağlanan bayanlara, başvurmaları halinde Bağ-Kur emeklisi babalarından dolayı da ölüm aylığı bağlanmaktadır. Böylelikle bu durumdaki hak sahibi bayanlar hem eşinden hem de babasından çift maaş almaktadırlar.

Ancak Bağ-Kur emeklisi babasından ikinci maaş için başvuran hak sahibi bayanların ölüm aylığı almaları şarta bağlıdır. Bu bayanlarla ilgili SGK Denetmenleri tarafından gelir tespiti incelemesi yapılır. Eğer gelirleri asgari ücretin brüt tutarından (1.071 TL) az olursa aylık bağlanır, gelirleri asgari ücretin brüt tutarından fazla olursa aylık talepleri reddedilir.

Soru: 02.09.1963 doğumluyum. 1982-1983 yılında 3 ay vekil öğretmenlik yaptım. 01.03.1985 yılından 31.12.1989 yılına kadar İsviçre’de çalıştım. 1990 yılında prim transferi yaparak SSK’ya 1740 gün borçlandım. 01.01.1993-31.05.1995 yılına kadar SSK da isteğe bağlı 870 gün prim ödedim. Şuan toplam 2610 ödenmiş primim var.

01.09.1995 yılından şimdiye kadarda yine İsviçre’de çalışıyorum. Şimdi ise kesin dönüş yapacağım. Bir yardımcı olursanız sevinirim.

1. Emeklilik için kaç gün borçlanmam gerekiyor?

2. Son borçlanacağım, SSK`ya mı yoksa Bağ-Kur’amı sayılır?

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz göre emeklilik için gerekli olan yıl ve yaş şartını tamamlamışsınız. 1982 yılındaki sigortalılığınız 23.05.1982 tarihinden önce ise 5075, sonra ise 5150 gün sigortanızın da olması gerekmektedir. Mevcut 2610 gününüzden bu süreyi (5075 veya 5150) çıkarıp, kalan gün sayısı kadar borçlanma yapabilirsiniz.

Borçlanmada en önemli şey, borçlanma talep tarihinizdeki sigortalılık durumuzdur. Eğer herhangi bir sigortalılığınız yoksa borçlanılan günler 4/b (eski Bağ-Kur) hizmeti olarak sayılacaktır. Bu durumda da maalesef emeklilik şartlarınız aleyhinize daha da zor hale gelecektir.

Böylesi bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız, borçlanma tarihinde bir işyerinden kısa süreli sigortalı olup borçlanma yapmanızdır. Böylelikle talep tarihinizde 4/a kapsamında sigortalı olduğunuzdan, borçlanılan süreler de 4/a kapsamında sayılacak ve sizde erken emeklilik fırsatından yararlanmış olacaksınız.

Soru: Annem 55 yaşında ve hiç çalışmışlığı yok. Bu bahsedilen isteğe bağlı sigortalı konusunda primlerini yatırırsa emekli olup emekli maaşı alabiliyor mu? Yoksa bu sistem sadece sağlık hizmetlerinden faydalanmak için mi?

Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyenler 2014 yılı ilk dönem (01.01.2014-30.06.2014) için 343 TL ile 2228 TL arasında kendi belirleyecekleri tutar üzerinden prim öderler. İsteğe bağlı ödenen primler 4/b kapsamında değerlendirilir ve kişilere sağlık hizmetlerinin yanında emeklilik hizmeti de sağlar. Ancak Bağ-Kur kapsamında bayanlara tam emeklilik için gerekli olan şart; 20 yıl sigortalılık süresi ve 58 yaşı tamamlanmalarıdır. Kısmi emeklilik için ise 15 yıl sigortalılık süresi ve 56 yaş koşulunun sağlanmasıdır. Bu şartlarda anneniz için isteğe bağlı ödeyip ödememek sizin kararınıza bağlı…


Bu haber 1,529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,625 µs