En Sıcak Konular

Dayınız vazife malulü ise babasından yetim aylığı alabilir

29 Mayıs 2014 10:46 tsi
Dayınız vazife malulü ise babasından yetim aylığı alabilir Askerliğini borçlanırsa babamın emekliliği öne gelir mi?

Dayınız vazife malulü ise babasından yetim aylığı alabilir

 

 

 

Sgk Rehberi

 

 
50 yaşında yüzde 96 engelli, emekli sandığından emekli ve bakım parası alan dayım var. Annem de 55 yaşında dul ve öğretmen babasının yetim aylığını alıyor.Dayım bu durumda yetim aylığından faydalanabiliyor mu? Eğer faydalanabiliyorsa yetim aylığın tamamı dayımın hakkı mı oluyor? Yoksa kardeşler arasında yarı yarıya mı paylaşılıyor?

Dayınızın malullüğü vazife malullüğünü gerektirecek bir olaya bağlıysa ve emekli sandığından vazife malul aylığı alıyorsa, babasından dolayı yetim aylığı alabilir. Fakat dayınız emekli sandığından normal emekli aylığı veya adi malul aylığı alıyorsa babasından yetim aylığı alamaz.

Fakat babasından alabileceği aylık kendi aylığından yüksekse, yüksek olan aylığı tercih edebilir. Ancak bu takdir de, annenizin aylık bağlama oranı yüzde 10, aylık miktarı yüzde 20 azalır.

Dayınız ve annenizden başka aylık alan yoksa, iki yetimin aylık bağlama oranı yüzde 40 dır. Yani annenize yüzde 40, dayınıza yüzde 40 oranında aylık bağlanır.

52 yaşın dolmasını beklemek zorundasınız

9 Mart 1968 doğumluyum. 1 Nisan 1991 tarihinde SSK'lı olarak işe başladım. 1992 - 1993 tarihi arasında yedek subay olarak askerliğimi tamamladım. 15 Mart 1993 - 15 Eylül 1993 tarihleri arasında öğretmenlik hizmetim var. 1994 yılından bugüne kadar SSK?lı olarak çalışmaktayım. SSK?da 5700 hizmet gün prim ödenmem var. Acaba hangi tarihte emekli olabilirim?

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız 9 Mart 2020 de emekli olabilirsiniz.

Hatalığı sigorta başlangıç tarihinden önce olanlar malulen emekli olamıyor

15 Şubat 1974 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 10 Haziran 1993 ve esnaf olduğum için Bağ-Kura devam ediyorum. Böbrek rahatsızlığından dolayı Eylül 1993'te rapor alarak hiç askere gitmedim. Malul emeklilik için şartlar benim açımdan nedir? Nasıl bir yol izlemeliyim? Yasada yeni yapılacak düzenlemede böbrek hastalarına bazı kolaylıklar sağlanacağını basından takip ediyorum. Sigortaya geçsem benim açımdan avantaj olur mu?

Rahatsızlığınızın sigorta başlangıç tarihinden önce olduğu anlaşılıyor. Sigorta başlangıç tarihinden önce hasta veya rahatsız olanlar maalesef malulen emekli olamıyor. Rahatsızlığınız sigorta başlangıç tarihinden önce olduğundan malulen emekli olamazsınız. Ancak yüzde 40'ın üstünde iş göremezlik raporu alabilirseniz erken emekli olabilirsiniz. İşgücü kaybı oranınız;

-yüzde 40-49 arasında ise, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4960 gün prim ödeme,

-yüzde 50-59 arasında ise, 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün prim ödeme,

-yüzde 60 ve üstünde ise, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün prim ödeme şartlarını sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerliğini borçlanırsa babamın emekliliği öne gelir mi?

7 Mayıs 1964 doğumlu babamın sigortaya giriş tarihi 1 Mayıs 1989 olup, 7950 gün prim ödemesi var. 18 ay askerlik yapmıştır. Askerlik borçlanması yaparsa emeklilik öne alınır mı? Ne zaman emekli olur?

Babanızın askerlik yaptığı tarihi belirtmemişsiniz. Askerliği muhtemelen sigorta başlangıç tarihinden önce. Bu nedenle askerlik borçlanması erken emekli olmasını sağlar. Askerlik süresinin 340 gününü borçlanması halinde, sigorta başlangıç tarihi 340 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olur. Prim ödemesi yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemese de, 50 yaşını dolduracağı 7 Mayıs 2014?de emekli olabilir.

Askerliğimi borçlanmam avantaj sağlar mı?

14 Şubat 1979 doğumluyum. SSK başlangıcım 20 Şubat 2003 dür. Askerliğimi 18 ay olarak SSK girişi sonrası yaptım. 3250 gün prim ödemem var. Bu şartlarda ne zaman emekli nasıl olabilirim? Askerliğimi borçlanmam avantaj sağlar mı?

Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 3750 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 14 Şubat 2039 da emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması priminizi artırır. Emekli olma şartlarınızı değiştirmez. Emekli olacağınız tarihe kadar prim eksiğini çok rahat tamamlayabileceğinizden askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok.

SGK eski doğum tarihinize göre işlem yapar

1968 doğumluyum.1 Eylül 1982 SSK'lı oldum. 5279 gün primi var. Ne zaman emekli olurum? Benim sigorta başlangıcında 1970 doğumlu idim. Şimdi 1968 doğumluyum. Bu emekli olmama engel olur mu?

Emeklilik işlemlerinde doğum tarihi olarak: ilk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı olan tarih dikkat alınır. Sigorta başladıktan sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Bu açıdan SGK, 1970 deki doğum tarihinize göre işlem yapar.

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 2017?de 47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.


Bu haber 1,258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,292 µs