En Sıcak Konular

Torba Kanunu görmek lazım

8 Ağustos 2014 12:22 tsi
Torba Kanunu görmek lazım Tazminat hakkım var mı?

Torba Kanunu görmek lazım

 

 

Posta 

 

Soru: Eşim Adına 1994 senesinde bir işyeri açtık ve 1995 sonu ile kapattık. Herhangi bir Bağ-Kur kaydı yaptırmadık. Daha sonra  2005 yılı itibari ile tekrar bir işyeri açtık  fakat Bağ-Kurla ilgili bir müracaatımız olmadı. 2008 yılında çıkan bir af ile  2005 yılı başlangıç alınarak ödemelerimizi yaptık. 2009 sonu ile bu işyerini kapattık. Halen eşime sigorta ödemekteyiz. Benim sizden öğrenmek istediğim, 1994 yılındaki mükellefiyete istinaden başlangıç tarihini buraya çekmenin yolu nedir? Bu noktada izlenecek yollar nelerdir? 

Metin BULUT

Cevap: Bugün için 1 Ekim 2008 den önceki bir tarihten Bağ-Kur kaydı mümkün değil. Ancak Torba Kanunun eşiniz gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanlara vergi borçlanma hakkı verirse, eşiniz gelir vergisi mükellefiyetin başladığı tarih itibariyle, Bağ-Kura kayıt olup geçmiş dönem primlerini Torba Kanun kapsamında ödeyebilir.  Torba kanunu beklemek gerekiyor. Yasa çıktığında burada kapsamlı açıklamalar yaparız. Gazeteniz Postayı takip etmeye devam edin. 

Aynı işveren yanında aralıklarla da çalışılsa tüm çalışma süresi için kıdem tazminatı hakkı var    

Soru: Sigorta girişim 17.05.1989 87-88 yılları arasında 18 ay askerlik yaptım. Şu an 7 gün iş günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Özel sektörde çalışıyorum, sigortam asgari ücret üzerinden ödeniyor. Emekliliğime etki eder mi? Bir de işverenim daha önceki yıllarda bir kaç kez girdi çıktı yaptı, aynı iş yerinde 17 senedir çalışıyorum. 

Akif ÖZKAN

Cevap: Askerlik sürenizin bir yılını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz bir yıl geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi yanlış yazmış olmalısınız. 7000 günün üstünde prim ödemeniz olmalı.  Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Aynı işveren yanında fasılalarla da olsa tüm çalışma süresi için kıdem tazminatı alabilirsiniz. 

Askerliğinizin 17 ayını borçlanıp hemen emekli olabilirsiniz

Soru: 10 Ekim 1960 doğumluyum.  SSK başlangıç tarihim 4 Ocak 1991 olup,  6200 gün prim ödemem var. 18 ay askerlik borçlanırsam ne zaman emekli olurum?

 Naci İNCİ

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, askerlik sürenizin 17 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 17 ay geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,  5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan askerliğinizi borçlanıp hemen emekli olabilirsiniz.  

Emekli ikramiyesi için memuriyetten 15 yılı doldurduktan sonra ayrılmalısınız

Soru: 25 Mart 1971 doğumluyum. 8 Temmuz 1989'da SSK'lı oldum.180 gün prim ödedim. Kasım 1995-Mayıs 1997 tarihleri arasında (550 gün) askerlik hizmetimi tamamladım.13 Nisan 2001'de memur olarak işe başladım. SSK'daki günlerimle, askerlik borçlanmamı birleştirdim. Emekli sandığından istifa edip SSK'ya geçmek istiyorum. İstifadan sonra hangi tarihte SSK'ya geçip, emekli olabilmem için SSK'ya kaç gün prim yatırmam gerekiyor ve kaç yaşında emekli olabiliyorum.

Emekli maaşımın yüksek olması için SSK'lı olarak ne kadar aylık prim ödemem gerekiyor? Memuriyet 'te geçen sürede hak ettiğim tazminatı alabiliyor muyum?   

  M.KAYIKÇI

Cevap: Memuriyette 15 yılı doldurmalısınız.  15 Nisan 2015'dan sonra memuriyetten ayrılmanız halinde ileride SSK'dan emekli olduğunuzda, memuriyet sürenize ilişkin emekli ikramiyesini  alabilirsiniz.

Memurluktan sonra sigortalı çalışarak SSK'ya en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,  5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olurunuz.  Ve 1260 günden sonra prim ödemeseniz dahi 51yaşınızı dolduracağınız 25 Mart 2022 de emekli olabilirsiniz. Emekli aylığınızın yüksek olması için emekli olacağınız tarihe kadar prime esas kazancın üst sınırından(bugün için 7.371 TL'dir) veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı üstünden prim ödemelisiniz. 

2011'den sonra 1260 gün priminiz varsa emekli olabilirsiniz

Soru: 1967 doğumluyum.     1981-1997  arası SSK'lı olarak çalıştım. Primlerimi eksiksiz ödedim. 1997-2010 arası eksiksiz Bağ-Kurum var.   2011'den sonra  2014  Ağustos ayına kadar SSK'ya prim ödüyorum.  Ne zaman emekli olabilirim? Ne kadar maaş alırım?

Aydın BAHCECİ 

Cevap: 2011'de başladığınız sigortalı çalışmanızla SSK'ya 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK'da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olursunuz. Bağ-Kurdan sonra SSK ya ödediğiniz primi, 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  Emekli aylığını çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı belirlediğinden, ne kadar aylık alacağınızı hesaplayamayız. 


Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,648 µs