En Sıcak Konular

Kardeşten aylık bağlanma usulü yok

16 Ağustos 2014 11:06 tsi
Kardeşten aylık bağlanma usulü yok Borçlanarak emekli olma usulü yok

Kardeşten aylık bağlanma usulü yok

 

 

Posta 

 

Soru: 47 yaşında kimlikte bekâr yazan bir bayanım. Çünkü imam nikâhlı olarak evlenmiştim. Bu evlilikten de 2 çocuğum var. Eşim beni terk etti.  Çocuklarımla beraber  annemin evinde yaşıyorum. Annem şu an ölen sigortalı kardeşimin maaşını almaktadır. Annem öldüğü zaman ben bu maaştan yararlanabilir miyim?  Veya yararlanabilmek için ne  yapmalıyım? Mesela annemin adına 1 aylık sigorta parası yatırsam faydası olur mu?  Kalp, şeker ve tansiyon hastası olduğum için çalışamıyorum. Lütfen bana yol gösterin. Annem ölürse ortada kalırım. Ve geçinemem bu yüzden çocuklarıma da bakamam, okula gidiyorlar. Eğitim masraflarını karşılayamam. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap: Sosyal güvenlik sistemimizde, şartları taşıması şartıyla eşten, çocuktan baba veya anadan aylık bağlanabiliyor. Ancak kardeşten aylık bağlanma usulü yok. Maalesef anneniz vefat ettiğinde kardeşinizden dolayı aylık bağlatamazsınız.

Annenize bir ay değil bir yıl prim ödeseniz de yararı olmaz.  Annenizi sigortalı yaptığınızda aldığı aylıkta kesilebilir. Aman dikkat… Dul kadınlara iki ayda bir 500 TL yardım yapılmakta. Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığının ilgili birimi ile görüşmenizde yarar var.

Kaloriferci yıpranma alamaz

Soru: 14 senedir  özel şirkete kaloriferci olarak  çalışıyorum.  Devlet dairelerinde  kalorifercilerin yıpranma alarak erken emekli olduğunu duydum.  Bizim gibi  özel işyerlerinde  çalışanlarında yıpranma hakkı var mı? 

Cevap: Maalesef duyumunuz doğru değil. Bugün için ne özel sektörde ne de kamu sektöründe kaloriferci olarak çalışanlar(doğrudan kazana kömür atarak fiilen çalışanlar), yıpranma almıyorlar. Duyumunuz 1997’den önceki dönemde Devlet memuru olarak kamu kurumlarında çalışan kalorifercilerin(kömürcü olarak adlandırılırlardı)  aldığı fiili hizmet süresi zammı(yıpranma)  ile ilgili olsa gerek. Ancak bu uygulamada 1997’de kaldırıldı. Bugün için kamuda çalışan kaloriferci de  yıpranma alamıyor.

Borçlanarak emekli olma usulü yok

Soru: 8 Nisan 1976 doğumlum. SSK’ya giriş tarihim 1 Ocak 1989 dur. Ödenmiş prim gün sayım 720’dir. Devlet bankasına gidip borçlanmayla emekli olabilir miyim?

Cevap: Prim ödenmemiş geçmişte kalan günler borçlanarak kazanılamıyor. Maalesef borçlanarak emekli olamazsınız. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 4580 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

Ayrıca, 2880 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız  8 Nisan 2024 de emekli olmanız  mümkün.

Engelli hakkıyla 4400 gün prim ve 20 yıl süre şartlarına tabisiniz

Soru: 18 Şubat 1988 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Ekim 2005’dir. Sara hastasıyım Yüzde 40 raporum var. Vergi indiriminden yararlanıyorum. 2093 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: 3 ncü derece engelli hakkıyla emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 2307 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 4400 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ekim 2025’de emekli olabilirsiniz.



Bu haber 1,281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,507 µs