En Sıcak Konular

‘Çakma‘ ürünlerin Türkiye‘ye faturası yılda 10.8 MiLYAR $

18 Kasım 2014 09:40 tsi
‘Çakma‘ ürünlerin Türkiye‘ye faturası yılda 10.8 MiLYAR $ Milyarlarca liralık vergi kaybına yol açıyor.

'Çakma' ürünlerin Türkiye'ye faturası yılda 10.8 MiLYAR $

 

 

Akşam

 

Dünya Gümrük Örgütü'nün raporuna göre, sahte ve korsan ürün ticaretinin boyutları her geçen gün artıyor. Türkiye'de 10.8 milyar dolara ulaşan sahtecilik, milyarlarca liralık da vergi kaybına yol açıyor.

MARKA Koruma Grubu (MKG) dünya genelinde yasadışı ürün ticaretindeki artışın tedirginlik verici düzeyde olduğunu açıkladı. MKG Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, sahteciliğin ve kaçakçılığın küresel ekonomiye her yıl yüz milyarlarca dolarlık zarar verdiğini belirterek, Dünya Gümrük Örgütü tarafından hazırlanan 'Yasadışı Ürün Ticareti 2013' isimli raporun bu sorunu gözler önüne serdiğini söyledi. Özgür, sahtecilik ve korsan ürün ticaretinin Türkiye'de yıllık 10.8 milyar dolarlık bir hacme ulaştığına ve kaçak ürün ticareti nedeniyle milyarlarca lira vergi kaybedildiğine dikkat çekti.   

VERGİ KAYBI 10 MİLYARI AŞTI 

Rapora göre ele geçirilen yasadışı ürünlerin yarıdan fazlasını sahte ilaçlar oluşturuyor. Sahte ilaçları, elektronik ürünler ve gıda ürünleri takip ediyor. Yasadışı ürünleri farklı alanlarda giderek büyüyen ve karmaşıklaşan boyutlarıyla değerlendiren rapor, kaçak sigara ve diğer yasadışı tütün mamulleri yakalamalarının sayısında da ciddi bir yükseliş olduğunu gözler önüne seriyor. Sahteciliğin ve kaçakçılığın küresel ekonomiye her yıl yüz milyarlarca dolarlık zarar verdiğini belirten Özgür, bu konunun ülkemiz için de son derece büyük bir problem olduğuna dikkat çekerek, Sahtecilik ve Korsanla Mücadele İçin İş Dünyası Hareketi (BASCAP) verilerine göre sahtecilik ve korsan ürün ticaretinin Türkiye'de yıllık 10.8 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını hatırlattı. Özgür ayrıca kaçak akaryakıtın 5 milyar TL ÖTV, kaçak sigaranın ise yıllık 5.5 milyar TL vergi kaybına neden olduğunu vurguladı.  

YATIRIMLARA DA ZARAR 

Yasadışı ticaretin tüketici sağlığıyla güvenliği açısından risk yaratan, yatırımları tehlikeye atan ve ekonomiye zarar veren bir problem olduğunu dile getiren Özgür, şunları söyledi: "Cezaların caydırıcılığının artırılması ve fikri mülkiyet haklarının gümrüklerde daha etkin korunması önemli faktörlerdir. Taklit, sahte ve kaçak gibi yasadışı ürünlerin üretim ve satışına yol açabilecek; AB müktesebatı ile uyumlu olmayan tescil/etiketlemenin uyumlu hale getirilmesi ile marka ve ürün paketlerinin standartlaştırılmasından kaçınılması önem taşıyor. Bununla birlikte fikri mülkiyet hakkı ihlallerine konu eşyaların imhasına yönelik faaliyetlerin ve dava süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi konuları önemini korumaktadır."

Önemli adımlar atılıyor 

YASADIŞI ticaret ile mücadele kapsamında son dönemde atılan önemli adımlara da dikkat çeken Özgür, şöyle konuştu: "Örneğin TCK'da alkol, sigara ve akaryakıt kaçakçılığı suçlarına verilen ceza alt sınırının 3 yıla çıkarılması, suçu işleyenlere hapis cezasının yolunu açtı. Tüm bu gelişmeler kapsamında Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun da kayıtdışı ekonominin oranının düşürülmesi için çok ciddi bir çalışma yapacaklarını açıklamış olmasını memnuniyet verici buluyoruz. Bu olumlu gelişmelerin sürdürülmesi, 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen Türkiye için son derece kritiktir." 


Bu haber 1,228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,925 µs