En Sıcak Konular

Memura % 6.1 zam

13 Ocak 2015 09:11 tsi
Memura % 6.1 zam Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl memur maaşlarının en az yüzde 6.1 artacağını, enflasyonun bu orandan yüksek çıkması durumunda fark da ödeneceğini söyledi.

Memura % 6.1 zam

 

 

Takvim

 

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondan istihdama, vergiden kayıt dışına kadar tüm Türkiye'yi ilgilendiren ekonominin yol haritaları ve beklentileri hakkında bilgi verdi. 77 milyonun cebine yönelik açıklamalar yapan Şimşek, 2015'te memur maaş artışının yılın tamamı için en az yüzde 6.1 olacağını, eğer enflasyon öngörülenden yüksek çıkarsa onun da farkını memura vereceklerini söyledi. 2002 yılından bu yana hiçbir kesimi enflasyona ezdirmediklerini vurgulayan Bakan Şimşek, "Hatta ben abarttığımız kanısındayım. Şu anda bütçede memurlar için ayırdığımız kaynak 140 milyar lira, yatırımlar için ayırdığımız kaynak 50 milyar liranın altında" diye konuştu. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) da 80 milyar lira para aktardıklarını ifade eden Şimşek, SGK'nın da emekli maaş bütçesinin yüzde 40'ın altında olmadığını anlattı. Şimşek'in, ekonominin her alanıyla ilgili yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle: ? Aile paketi içindeki çocuk başına ilave yardımların bütçeye etkisinin yaklaşık 404 milyon lira olmasını bekliyoruz 


ENFLASYON % 5'İN ALTINI GÖRÜR  

2015 yılına bakıldığında enflasyon açısından görünüm oldukça olumlu. Diğer bütün faktörlerin aynı kalacağı varsayımıyla petrol fiyatları eğer 50-60 dolar aralığında sabit kalırsa, enflasyon çok rahat bir şekilde yüzde 5'in altını dahi görebilir. 

VERGİ TABANA YAYILACAK  

Gelir Vergisi Yasa Tasarısı'nın seçimden önce yasalaşması mümkün görünmüyor. Seçim öncesi geçmezse bile seçim sonrasında en öncelikli konulardan birisi olacak. Çünkü bizim vergiyi tabana yaymamız lazım. Vergi sistemini daha adil yapmamız lazım. Çiftçimizi, sanayicimizi, girişimcimizi bu yasayla daha fazla destekleyeceğiz. Ama ne gelir vergisi ne kurumlar vergisi oranlarında herhangi bir artışa gideceğiz. Sadece ve sadece yasayı basitleştiriyoruz. Bir miktar gayrimenkul rantlarını, şehir rantlarını vergilendireceğiz. 

KAYITDIŞI EYLEM PLANI  

Kayıtdışılıkla mücadele eylem planını, 79 kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun görüşünü alarak hazırladık.
Hazine'ye gelen her 100 liralık vergi gelirinin 23 lirası eğitime, 21 lirası sağlığa, 20 lirası sosyal güvenliğe gidiyor.
Bir işletmeden alınmayan belge karşılığı Hazine yerine satıcının cebinde kalıyor. 

SİGARADAN 1.3 MİLYAR KAYNAK 

Sigarada ÖTV'ye 5 kuruşluk artış yaptık. Bunun fiyatlara yansıması sigara paketinin fiyatına bağlı olarak yüzde 5-9. Alkollü içkilerdeki düzenlemelerin artış oranı yüzde 10-16 arasında. İthal içkilerin tamamının vergilerini artırdık. Bütün bu tedbirlerin etkisi 1.8 milyar lira. Sigaradan 1.3 milyar lira, alkollü içki vergi artışından da yaklaşık 500 milyon lira.

KADRO DAĞILIMI SÜRÜYOR 

Maliye Bakanı Şimşek, personel alımlarına ilişkin olarak da toplam 74 bin kadronun istihdam edileceğini, bunun 34 bininin otomatik personel alımları olacağını söyledi.

Geriye kalan alınacak 40 bin personelin 15 binini Şubat öğretmen atamalarına ayırdıklarını belirten Şimşek, "Geriye kalan 25 binini de çalışıyoruz. Ama bu arada bakanlıkların ihtiyaçlarını karşılamak üzere çok cüzi oranda bu hafta kadroların bir kısmını verdim. Önceliğimiz yine sağlık ve eğitim olacak. Uzun vadede kamuda biz ihtiyaç duyduğumuz elemanları alacağız" dedi. Şimşek, şunları kaydetti: 

CARİ AÇIK 25 MİLYAR DOLARA İNER  

Petrol fiyatları 50 dolarlarda kalırsa, Türkiye'de cari açık bu sene belki 25-30 milyar dolar aralığına iner. 

BÜTÇEDE HEDEF TUTACAK  

Bu sene de bütçe hedeflerini tutturmak için elimizden geleni yapacağız. Bizim dışımızda şoklar oluşursa bakacağız, ama şu an itibariyle biz bütçe hedeflerini tutturacağımıza inanıyoruz. Bizde gider artışı sadece yüzde 5.5, milli gelirdeki artış yüzde 10 civarında.


Bu haber 1,228 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,470 µs