En Sıcak Konular

İSMMMO: Enflasyon tahmini, son 5 yılın en düşük oranı

5 Ocak 2008 20:43 tsi
İSMMMO: Enflasyon tahmini, son 5 yılın en düşük oranı İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO), raporunda, üçer aylık dönemler için Merkez Bankasının açıkladığı enflasyon tahminlerinin, Türkiye için son 5 yılın en düşük enflasyon oranları olduğu belirtilerek, "Bu hedefler tutarsa mem

İSMMMO: Enflasyon tahmini, son 5 yılın en düşük oranları/ "Hedefler tutarsa memur, enflasyon farkı almayacak" 
04/01/2008 Dünya

İSTANBUL - İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO), raporunda, üçer aylık dönemler için Merkez Bankasının açıkladığı enflasyon tahminlerinin, Türkiye için son 5 yılın en düşük enflasyon oranları olduğu belirtilerek, "Bu hedefler tutarsa memur enflasyon farkı almayacak. Eğer enflasyon, hedeflerin 2 puan üzerinde giderse ilk çeyrek sonunda yüzde 3 olacağından daha yarıyıl gelmeden memurun zammı eriyecek ve enflasyon karşısında mağlup olacak" denildi.
İSMMMO, Merkez Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Hazine Müsteşarlığının verilerinden yararlanarak hazırladığı "Enflasyonda Hedefler ve Gerçekler" başlıklı raporunu yayınladı. Raporda, şöyle denildi:

"Üçer aylık dönemler için Merkez Bankasının açıkladığı enflasyon tahminleri, Türkiye için son 5 yılın en düşük enflasyon oranları. Bu hedefler tutarsa memur enflasyon farkı almayacak. Eğer enflasyon, hedeflerin 2 puan üzerinde giderse ilk çeyrek sonunda yüzde 3 olacağından daha yarıyıl gelmeden memurun zammı eriyecek ve enflasyon karşısında mağlup olacak. Enflasyon farkları Temmuz'da yansıtıldığı için de yüzde 1,9'luk enflasyon farkına hak kazanacak olan kamu çalışanları ve özel sektörde sözleşmesi bu yönde olanlar, yılın ikinci çeyreğini enflasyona yenilmiş olarak geçirecek."

İSMMMO'nun raporuna göre Mart 2008'de yıllık enflasyonun yüzde 7,1'e düşmesi için Ocak-Mart arasındaki 3 aylık TÜFE'nin yüzde 1,1 çıkması gerekiyor. Enflasyonun hedefe ulaşması için Nisan-Haziran dönemindeki TÜFE'nin yüzde 0,90, Temmuz-Eylül döneminde 0,13 ve son çeyrekte de yüzde 1,77 düzeyinde gerçekleşmesi zorunlu.

Elektrik ve doğal gazda fiyat artışı, 100 dolara ulaşan petrol fiyatları, kiradaki fiyat katılığı sona ermeden Merkez Bankasının belirlediği enflasyon hedeflerinin çok iddialı kaldığı ifade edilen raporda, "Oysa, özel ve kamu sektörlerinde neredeyse bütün çalışanlara ücret zamları son iki yıldır hiçbir dönemde tutturulamayan bu hedeflere göre yapılıyor" görüşüne yer verildi.


"İlk çeyrekte enflasyonun yüzde 1,1'de tutulması hayal"


İSMMMO'nun "Enflasyonda Hedefler ve Gerçekler Raporu"nda 2008'de çeyrek dönemler için belirlenen enflasyona (sırasıyla yüzde 7,1, 6,5, 6,3 ve 4,0) ulaşmak için Türkiye ekonomisinin çeyrekler bazında tarihindeki en düşük enflasyon oranlarını yakalamak zorunda olduğu belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

"2008'in ilk çeyreği sonunda TÜFE'yi yüzde 7,1'e düşürmek için de Türkiye ekonomisinin ilk üç aylık döneminde enflasyon sadece 1,1'de kalmalı. Oysa kuraklık nedeniyle azalan tarım ürünleri ve artan fiyatlar, elektriğe yüzde 19,5 ve doğal gaza iki aşamada yapılacak yüzde 14'lük zam, asgari ücrete yapılan ilk yarıyıl için yüzde 4, ikinci yarıyıl için yüzde 5 olmak üzere toplam yüzde 9'luk artış doğrultusunda ilk çeyrekte enflasyon yüzde 1,1'de tutulması hayal gibi görünüyor." Raporda, en ilginç iki verinin ise üçüncü ve son çeyreğe ilişkin veriler olduğu vurgulandı.

Üçüncü çeyrek sonunda eğer yıllık enflasyon yüzde 6,3'e düşerse bu çeyrekteki üç aylık enflasyonun yüzde 0,13 olacağı kaydedilen raporda, "Oysa Türkiye ekonomisi bu tür bir enflasyon rakamına son 5 yıl içinde üçüncü çeyreklerde yanına bile yaklaşamadı" denildi.

Raporda, son çeyrekte enflasyonun "patlama yapacağı" aktarılarak, "Yüzde 2,44. Bu da yüzde 4'lük hedefin yüzde 61'inin son çeyrekte tüketileceğini gösteriyor. Bir başka deyişle enflasyonda asıl düşüş yılın son çeyreğine bırakılıyor ve asıl başarı ya da başarısızlık yılın son çeyreğinde belli olacağı görülüyor" görüşüne yer verildi.

Raporda, memura ilk yarıyılda yapılacak zammın enflasyon hedefiyle uyumlu olacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Hatırlanacağı üzere memura ilk ve ikinci altı aylık dönemler itibariyle yüzde 2'şer zam verilecek. Eğer enflasyon yüzde 2'nin üzerinde çıkarsa bu durumda verilecek zam maaşlara gecikmeli yansıyacağından memur yine bir kayba uğrayacak. Eğer Haziran için yüzde 6,5'lik hedef tutarsa, yılın ilk 6 aylık dönemi için enflasyon yüzde 2,06 olacak. İkinci yarı ise 6 aylık enflasyon yüzde 1,9 olacak. Bu durumda memur enflasyon farkı almayacak.

Ancak eğer enflasyon Türkiye'nin tarihinde hiç görülmemiş bu hedeflerin 2 puan üzerinde giderse ilk çeyrek sonunda enflasyon yüzde 3 olacağından daha yarıyıl gelmeden memurun zammı eriyecek ve enflasyon karşısında mağlup olacak. Enflasyon farkları Temmuz maaşlarına yansıtıldığı için de yüzde 1,9'luk enflasyon farkına hak kazanacak olan kamu çalışanları ve özel sektörde sözleşmesi bu yönde olanlar yılın ikinci çeyreğini enflasyona yenilmiş olarak geçirecek."


"Türkiye, 8,4'lük yıllık enflasyonuyla OECD'de şampiyon"


Raporda, Türkiye'nin, enflasyonla 30 yıldır süren mücadelesinde geride kalan 5 yılda önemli bir mesafe kat ettiği ancak, OECD tablosunda, Kasım'daki yüzde 8,4'lük yıllık enflasyonuyla zirvede göründüğü aktarıldı.

Türkiye'nin üyesi olmaya çalıştığı AB'nin yeni üyeler dışında kalan 15 üyesinin ortalama enflasyonun yüzde 2,4 olduğu belirtilen raporda, OECD ortalamasının yüzde 2,8, olduğu, OECD üyesi olmamasına karşın enflasyonu Türkiye'yi aşan tek ülkenin yüzde 10,8 ile Rusya olduğu kaydedildi.


"MB'nin hedefe inandırıcılığını artırması gerekiyordu"


TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Merkez Bankasının açıkladığı 2008 Para ve Kur politikasının da değerlendirildiği raporda, 2008 sonunda tüketici fiyatlarının yüzde 4'e inmesinin hedeflendiğine dikkat çekti. Merkez Bankasının enflasyonu Mart 2008'de yüzde 7,1'e, Haziran'da yüzde 6,5'e, Eylül'e de yüzde 6,3'e çekmeyi hedeflediğini kaydeden Arıkan, "Merkez Bankası bu hedefleri tutturmak dışında kendisine artı-eksi 2 puanlık bir belirsizlik aralığı bıraktı. Buna göre enflasyon hedefin 2 puan üzerinde kalırsa, Mart'ta yüzde 9,1, Haziran'da yüzde 8,5, Eylül'de yüzde 8,3 ve 2008 sonunda yüzde 6 olabilecek" dedi.

Belirlenen hedeflerinin milyonlarca çalışan için çok şey ifade ettiğini belirten Arıkan, inandırıcılıktan uzak olan hedefler nedeniyle hükümetin çalışanların enflasyon farklarını gecikmeli ödediğini dile getirdi. Arıkan, Merkez Bankasının 2008 sonunda enflasyon tahminini ise yüzde 3,5 ile 5,7'nin orta noktası yüzde 4,1, resmi hedefini de yüzde 4 olarak açıkladığını anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ancak piyasa tahminleri halen yüzde 5-6 aralığında geziniyor. Merkez Bankası enflasyon konusundaki inandırıcılığını sorgulatan tahminlerin gerçekleşmesi için standart para politikasının ötesinde bir açıklama da yapmadı. Ekonomide enflasyon hedefini iki kere ıskalamış olan Merkez Bankasının hedefe inandırıcılığını artırması gerekiyordu."


 



Bu haber 4,879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,651 µs