En Sıcak Konular

Turizmde ağustos da 'kayıp'

29 Eylül 2015 14:34 tsi
Turizmde ağustos da 'kayıp' Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı jeopolitik gelişmeler ve güvenlik endişelerine bağlı olarak ağustosta yüzde 3 düştü.

Turizmde ağustos da 'kayıp'

 

 

Haber7

 

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı jeopolitik gelişmeler ve güvenlik endişelerine bağlı olarak ağustosta yüzde 3 düştü. Yabancı ziyaretçi sayısı 8 ayda yüzde 0.9 azalarak 25.51 milyona geriledi.

Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektöründe yılın ilk sekiz ayında yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin yarattığı jeopolitik gelişmeler ile yüzde 0.89 azalarak 25.51 milyona geriledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Ağustos ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.88 düşüşle 5.13 milyon kişi oldu.

Sektör temsilcileri Avrupalı turistlerin IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya'dan gelen ziyaretçilerin ise ülke ekonomisindeki sıkıntılar nedeniyle azaldığına dikkat çekiyor.

Yabancı ziyaretçi sayısı Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerinde görülen arka arkaya düşüşün ardından sahil turizminin en yoğun dönemlerinden biri olan Temmuz ayında yüzde 5 artmış ancak bu artış geçen yılın oldukça altında kalmıştı.

Rusya'dan gelen turist yüzde 20 düştü

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında ise turizmde en büyük paya sahip olan Avrupa ülkeleri ile Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısında sert düşüşler ağustosta da devam etti. Buna göre en çok ziyaretçi gelen ikinci ülke olan Rusya'dan gelen kişi sayısı ilk sekiz ayda yüzde 20.72 azalırken, İtalya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 23.9, Fransa'dan gelen yüzde 17.39, Japonya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüze 33.59 azaldı.

Düşüşün sürmesi bekleniyor 

Analistler yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin kişi başına milli geliri yüksek ülkelerde gerçekleştiğine ve bu ülke turistlerinin güvenlik sorunlarına daha hassas olduğuna dikkat çekerek, turist sayısındaki düşüşün turizm gelirlerine de negatif yansıdığını belirtiyor. Turizm gelirlerindeki azalma, bu kalemin Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olması nedeniyle açığın daralmasını geciktiren unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.

Sektör temsilcileri turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüşün yılın kalanında da devam etmesini bekliyor. Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm gelirleri ikinci çeyrekte IŞİD ve Rusya-Ukrayna sorunları başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8 azalarak 7.73 milyar dolara geriledi.

Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti.


Bu haber 1,239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,396 µs