En Sıcak Konular

TL, gelişmekte olan para birimlerinden daha iyimser

18 Ocak 2016 17:38 tsi
TL, gelişmekte olan para birimlerinden daha iyimser Jeopolitik endişeler ve TCMB beklentileriyle TL'deki satış baskısı devam ederken, gelişmekte olan ülkelere oranda daha ılımlı bir seyir izleniyor.

TL, gelişmekte olan para birimlerinden daha iyimser

 

 

Dünya 

 

Jeopolitik endişeler ve TCMB beklentileriyle TL'deki satış baskısı devam ederken, gelişmekte olan ülkelere oranda daha ılımlı bir seyir izleniyor.

Türkiye'nin Güneydoğusu'nda ve komşularında yaşanan jeopolitik gelişmeler, Merkez Bankası'nın siyasi nedenlerle bazı para politikası adımlarını atmaktan kaçınabileceği endişeleri, petrol fiyatlarında 30 doların altındaki seyrin gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik riskten kaçışı tetiklemesiyle ile TL'deki satış baskısı devam ediyor.

Hafta sonu illikit piyasada 29 Eylül'den beri ilk kez 3.05'i test eden dolar/TL, 3.0750 seviyesindeki tarihi rekoruna yeniden yaklaştı. Bu sabah güne 3.0430 civarında başlayan dolar/TL, akşam piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.0386/3.0395 seviyesinde işlem gördü. Bu sabah güne 3.1820 civarında başlayan sepet bazında TL aynı saatte 3.1745/3.1751; 3.31 civarındaki euro/TL ise 3.3104/3.3113 seviyesinde işlem görüyor.

TL gelişmekte olan para birimlerinden bir miktar daha iyimser bir seyir izlerken bankacılar bunun Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında petrol fiyatlarındaki düşüşten nadir fayda sağlayan ülkelerden biri olmasına bağladılar.

Petrol fiyatlarındaki düşüş her ne kadar Türkiye'nin enerji maliyetini azaltsa da küresel arz fazlası ve büyüme endişeleriyle petrol fiyatlarının 2003 yılından bu yana en düşük seviyelerde seyretmesi küresel piyasalarda satış baskısı yaratmaya devam ediyor.

İran'ın zaten yüksek miktarda arz fazlasının olduğu petrol piyasasına döneceğine dair endişelerle varil başına 27.67 dolara kadar düşen Brent petrolün fiyatı bir miktar toparlanarak 28.60 dolarda seyrediyor.

ABD piyasalarının tatil olduğu bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Londra'da yatırımcılarla görüşmesinin takip edildiğine, yarın ise Merkez Bankası'nın faiz kararının gündemin ana maddeleri arasında yer alacağına dikkat çektiler.

Fed'in faiz artırımı sonrası sadeleşme beklentilerine karşılık Aralık'ta beklemeyi tercih eden TCMB'nin izleyeceğini söylediği volatilite göstergelerinin yükselmesi nedeniyle Ocak ayında da bir adım atması beklenmiyor.

Enflasyondaki yükseliş eğilimi daha sıkı para politikası izlemesi konusunda TCMB üzerindeki baskıyı artırsa da bankanın siyasi nedenlerle bazı sert para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı yönünde ciddi endişeler söz konusu.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını belirtiyor.


Bu haber 1,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,425 µs