En Sıcak Konular

Reel kesimden iki olumlu veri

26 Nisan 2016 12:07 tsi
Reel kesimden iki olumlu veri Dün nisan ayına ilişkin iki olumlu veri açıklandı. İmalat sektörü kapasite kullanım oranı artarken, reel kesim güven endeksi 110.1 seviyesine yükseldi.

Reel kesimden iki olumlu veri

Dünya 

Dün nisan ayına ilişkin iki olumlu veri açıklandı. İmalat sektörü kapasite kullanım oranı artarken, reel kesim güven endeksi 110.1 seviyesine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) nisan ayına ilişkin iki önemli veri açıkladı. Buna göre, imalat sanayinde kapasite kullanım oranı nisanda 1 puan artarak 75.3'e yükseldi, reel kesim güven endeksi ise Haziran 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 110.1 oldu ve ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüme işaret etti.

İmalatta kapasite kullanımı arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, nisan ayında bir önceki aya göre 1 puan artışla yüzde 75,3'e yükseldi. 

Merkez, 2 bin 128 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayisi kapasite kullanım oranı çalışmasının sonuçları açıkladı. 

Buna göre, nisanda imalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, bir önceki aya kıyasla 1,0 puanlık artışla yüzde 75,3 seviyesine çıktı. Aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise 0,2 puan artarak yüzde 75,4'e yükseldi. İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanımı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre de 1,2 puan arttı.

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, nisanda yatırım malları, ara mallar ile gıda ve içeceklerde artış, dayanıklı tüketim mallarında azalış olurken, dayanıksız tüketim mallarında değişim görülmedi. 

'Güven' 22 ayın zirvesinde

Reel kesim güven endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 4.1 puan artarak 110.1 seviyesine yükseldi. Bu endeksin Haziran 2014'ten bu yana en yüksek seviyesi oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 1.6 puan artarak 105.7 puan oldu.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir" denildi.

Reel kesim güven endeksi 2013 ve 2014 yılları boyunca 100 seviyesinin üzerinde kalırken, endeks Eylül 2015'te Aralık 2012'den beri ilk kez 100 seviyesinin altına inmişti.

Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm; 100'den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor.


Bu haber 1,288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,647 µs