En Sıcak Konular

Döviz ve faizde dalgalı seyir sürüyor

9 Mayıs 2016 17:55 tsi
Döviz ve faizde dalgalı seyir sürüyor Küresel piyasalar ve siyasi gelişmelerin izlendiği kur ve faizde siyasi dalgalı seyir devam ediyor.

Döviz ve faizde dalgalı seyir sürüyor

Dünya

Küresel piyasalar ve siyasi gelişmelerin izlendiği kur ve faizde siyasi dalgalı seyir devam ediyor. 

Siyasi gelişmelerin yeniden gündemin en üst sırasına çıkması ve aynı dönemde küresel piyasalarda yaşanan sert satış baskısı ile geçen hafta sert yükselen kur ve faizde haftanın ilk gününde de satıcılı ve dalgalı seyir devam etti.

Bankacılar siyasi gelişmelerin, ekonomi yönetiminin önümüzdeki sürecin nasıl devam edeceğinin netleşene kadar TL'deki gelişmekte olan ülke para birimlerinin de üzerinde satış baskısının devam edebileceğini siyasilerin açıklamalarının yakından izleneceğini söylediler.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olmasının siyasi riskleri artırmasıyla geçen hafta kur ve faiz sert yükselmişti.

Gösterge tahvil getirilerindeki yükseliş 50 baz puanı aşarken TL dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde yüzde 5 civarında değer kaybetti aynı dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinde yüzde 2 ile 4.5 arasında değer kaybı yaşanmıştı.

Geçen hafta pazartesi günü dolardaki küresel zayıf seyre paralel altı ayın en düşük seviyeleri olan 2.80'in altında işlem gören dolar/TL 2.9765 seviyesini test ettikten sonra bu sabah güne 2.93'ün hemen altında başladı. Kur güniçinde bir ara 2.9135'e kadar gerilese de günü saat 16:55'te 2.9350/2.9360 seviyesinden hareket ediyor.

Dolar/TL, geçen haftayı da 2.7900-2.9765 gibi oldukça geniş bir bantta dalgalanarak tamamlamış kurda değer kayıplarının sınırlı kalmasında lokallerin 1.5 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen döviz satışların desteklemişti. 

Bu sabah güne 3.13 civarında başlayan sepet bazında TL aynı saatte 3.1380/3.1395, 3.3350 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.3419/3.3435 seviyesinde işlem gördü.

Analistler piyasalarda siyasi gelişmeler açısından ilk fiyatlamalarının tamamlandığını önümüzdeki günlerde piyasalarda dalgalanmaların özellikle de küresel piyasaların kötümser olduğu günlerde devam edebileceğini, süreç netleşene kadar dalgalanmanın bitmesinin beklenmemesi gerektiğini söylediler.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde geçen hafta çift haneyi test eden bileşik faiz her iki yönlü sert dalgalanma ardından Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.80 olurken valörde son işlem yüzde 9.86 olmuştu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.85 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.94 oldu.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.69 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 9.73 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.72 oldu.






Bu haber 1,252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,533 µs