En Sıcak Konular

EPDK 'tüketici portalı' kuruyor

24 Mayıs 2016 09:27 tsi
EPDK 'tüketici portalı' kuruyor EPDK, tüketicinin elektriğini istediği tedarikçiden seçebileceği sisteme daha kolay uyum sağlayabilmesi için "Serbest Tüketici Portalı" kuracak.

EPDK 'tüketici portalı' kuruyor

Dünya 

EPDK, tüketicinin elektriğini istediği tedarikçiden seçebileceği sisteme daha kolay uyum sağlayabilmesi için "Serbest Tüketici Portalı" kuracak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), serbest tüketici limitinin sıfırlanacağı ve tüketicinin elektriğini istediği tedarikçiden seçebileceği sisteme daha kolay uyum sağlanabilmesi için "Serbest Tüketici Portalı" kurulacak.

EPDK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limitinin sıfırlanması sürecine daha kolay geçilmesi hedefleniyor.

Söz konusu değişiklikle kurulacak portal sayesinde serbest tüketicilerin, tedarikçi değiştirme süreçleri kayıt altına alınacak.

Portala, tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik bilgi ve belgelerin eklenebileceğini belirten yetkililer, tüketicilerin de geçmiş tüketim değerlerini, varsa geriye dönük düzeltmelerini ve seçtikleri tedarikçiye ait bilgileri görüntüleyebileceklerini ifade etti.

Gerekli hazırlıklar yapılmadan serbest tüketici limitini sıfırlamanın, elektrik piyasasında hem vatandaşlara hem de şirketlere zarar verebileceği uyarısında bulunan yetkililer, şunları kaydetti:

"Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için tüketicilerin bilinçlendirilmesi, rekabeti bozucu eylemlerin önüne geçilmesi ve piyasada güven ortamının sağlanması gerekiyor. Dağıtım şirketlerinin görevlerini eşit taraflar arasında ayrım yapmama ilkesi çerçevesinde ve rekabete aykırı eylem sergilemeksizin yürütmesi ve sistem tarafında teknik altyapı ve mekanizmaların güçlendirmesi şart."

Kişisel bilgiler korunacak

Yapılacak değişiklikle, tüketim noktalarına ilişkin bilgileri güncel tutma yükümlülüğü dağıtım şirketlerine, tüketicilerin bilgilerini güncel tutma görevi ise tedarikçi şirketlere verilecek. 

Elektrik tedarik şirketleri portföylerine kaydetmek istedikleri tüketicilerin bilgilerini teyit etmek amacıyla sorgulama yaparken tüketicinin bazı kişisel bilgilerine erişemeyecek. Sistem tüketicinin bazı bilgilerini saklı tutacak.

EPDK, ilerleyen dönemde Serbest Tüketici Portalı'nın, e-Devlet, Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi gibi sistemlerle entegre çalışmasını hedefliyor.

Mevcut uygulama sayesinde şu an yıllık tüketimi 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketiciler, tam rekabet hedefi doğrultusunda elektriğini istediği tedarikçi şirketten satın alabiliyor.



Bu haber 1,043 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,742 µs