En Sıcak Konular

"Ekonomik canlılık devam ediyor"

31 Mayıs 2016 17:42 tsi
"Ekonomik canlılık devam ediyor"Mayıs ayıs SAMEKS verileri açıklandı.

"Ekonomik canlılık devam ediyor"

 

Dünya 

"Ekonomik canlılık devam ediyor"Mayıs ayıs SAMEKS verileri açıklandı. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, her ayın son haftasında kamuoyuyla paylaştığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri, üniversiteler ve çeşitli akademik kesimlerin 3 yıllık ortak çalışmaları neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEK verileri 2 yıldır kamuoyu ile paylaşılıyor. Her ayın son iş günü MÜSİAD tarafından yayınlanan bu raporla gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi veriliyor. 

Ekonomik canlılığı göstermesi ve gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi vermesi açısından önemli olan SAMEKS verileri, bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile hazırlanıyor.
Mayıs ayı SAMEKS verilerine göre Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 4,3 puan azalarak 57,7 seviyesine, Hizmet Endeksi bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 51,5 değerine gerilemiştir. Mayıs ayında Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 53,3 puana gerilemiştir.
Mayıs ayında SAMEKS Bileşik Endeksi 53,3 puanlık değeriyle üst üste 10 ay 50 referans puanını üzerinde yer almış ve 2016 yılı Mayıs ayında ekonomik aktivitenin canlılığının sürdürdüğünü işaret etmektedir.

‘TÜİK Verileri SAMEKS’İ Destekliyor’
TÜİK tarafından açıklanan bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,5, önceki yılın aynı çeyreğine göre de yüzde 4,7 oranında artış kaydeden Sanayi Üretim Endeksi de, yılın birinci çeyreği boyunca 50 baz puanının üzerinde yer alarak ekonomik canlılığa işaret eden SAMEKS’i desteklemektedir. Mayıs 2016 dönemine ait SAMEKS verisi de sanayi sektöründeki yükselişin istikrarlı bir şekilde sürdüğünü ve yılın ikinci çeyreğinde de ekonominin canlılığını koruduğunu göstermektedir.

‘Reel Sektördeki Ekonomik Canlılık Devam Ediyor’
Mayıs 2016 döneminde SAMEKS Sanayi Endeksi’nin hız kaybetmesinde baz etkisi önemli bir rol oynarken, SAMEKS Hizmet Endeksi’nde satın alım ve iş hacminin yavaşlaması nihai mal stokunun artmasına neden olmuş ve böylelikle sektör önceki aya göre bir miktar hız kaybetmiştir. Bununla birlikte her iki endeksin de 50 baz puanı üzerinde yer alması, reel sektördeki ekonomik canlılığın Mayıs ayında sürdüğüne işaret etmiştir.
Mayıs ayında SAMEKS Bileşik Endeksi, ülke genelindeki makroekonomik verilerin olumlu seyrine paralel olarak artış göstermiştir. Bu dönemde TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranın önceki aya göre 0,4 puan artması da SAMEKS’i desteklemektedir.

‘Amerikan Ekonomisi Karışık Sinyaller Veriyor’
FED yetkililerinin geçtiğimiz haftalarda yapmış olduğu açıklamaların faiz artırımı beklentilerini artırmasına karşın ABD ekonomisindeki son veriler, karışık sinyaller verdiği görülmektedir. Nisan ayında imalat PMI verisi 50,8 ile yaklaşık son 7 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşerek sektörde büyümenin yavaşladığına işaret ederken, fabrika siparişlerinin beklentilerin üzerinde artması ve dış ticaret açığının 40,4 milyar dolar olarak gerçekleşmesi, ekonominin karışık sinyaller vermesine neden olmuştur. 

‘Cari Açık Son 6 Yılın En Düşük Seviyesinde’ 
Türkiye’de, Mart ayında dış ticaret açığı piyasa beklentilerine uygun şekilde 4,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, ithalatın ihracattan hızlı bir düşüş kaydetmesiyle daralan dış ticaret açığındaki düşüş eğilimi 2016 yılının ilk çeyreğinde da sürmüştür. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 21,1 azalan dış ticaret açığının, önümüzdeki dönemde de azalmaya devam edeceği öngörülmektedir. 
Dış ticaret açığındaki daralmanın etkisiyle Cari açık, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,1 oranında azalarak 7,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Yıllıklandırılmış cari açık ise 29,5 milyar dolara gerileyerek Temmuz 2010’dan beri en düşük seviyesini görmüştür. Petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesi de enerji faturasına olumlu yansıyarak, dış ticaret açığı yönüyle cari açığın azalmasına olumlu etki etmiştir.

'Enflasyon Göstergeleri Olumlu Seyrediyor’
Enflasyon göstergelerinde olumlu seyir sürdüğü görülmektedir. Aylık bazda tüketici fiyatlarının yüzde 0,78 artmasına rağmen yıllık enflasyonun yüzde 6,57’ye gerilemesinde gıda fiyatlarının geçen yıla göre yalnızca yüzde 1,38 oranında artış kaydetmesi etkili olmuş ve böylece Nisan 2016 döneminde son 3 yılın en düşük seviyesi görülmüştür.

‘Son 12 Ayda İşsiz Sayısı 155 Bin Arttı’
İşsizlik oranı üst üste 7’inci ayda çift hanede gerçekleşmiştir. Şubat ayında 0,2 puan azalmasına rağmen yüzde 10,9 olarak tahmin edilen işsizlik verilerine göre son 12 ayda toplam işsiz sayısında 155 bin artış gözlemlenmiştir.


Bu haber 1,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,553 µs