En Sıcak Konular

İkinci elde satışa sınır

20 Ağustos 2016 11:43 tsi
İkinci elde satışa sınır Bakanlık ikinci el oto satışına el atıyor. Bu kapsamda ticari işletme olmayan bireysel satıcılar, yılda 3’ten fazla ikinci el oto satışı yapamayacak. Ciddi vergi kaybının önüne geçmesi planlanan düzenleme ile ticaret yapan esnaf da rahat nefes alacak.

İkinci elde satışa sınır

Star 

Bakanlık ikinci el oto satışına el atıyor. Bu kapsamda ticari işletme olmayan bireysel satıcılar, yılda 3’ten fazla ikinci el oto satışı yapamayacak. Ciddi vergi kaybının önüne geçmesi planlanan düzenleme ile ticaret yapan esnaf da rahat nefes alacak.

İkinci el otomotiv satışına sınırlama geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılacak düzenlemeye göre vatandaşlar tarafından yapılan ikinci el araç satışı yılda 3’ü geçemeyecek. Şirket kurmadan ve vergi ödemeden internet üzerinden yapılan otomobil satışının önüne geçmesi planlanan düzenleme, bu işle ilgilenen tacir ve sanatkarlara nefes aldıracak. Düzenleme kapsamında ayrıca, vatandaşlar tarafından ‘galeri’ olarak adlandırılan ikinci el taşıt ticareti yapılan işletmelerin, toplu işyerlerinin ve ikinci el taşıt pazarlarının fiziksel şartları belirlenecek. Söz konusu işletmelerin taslakta belirtilen şartları taşıyıp taşımadıkları kontrol edilecek. Şartları taşımadığı belirlenen işletmelere ruhsat verilmeyecek. Noterler tarafından ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmeler adına yapılan satışlarda yetki belgesi, vekaleten yapılan satışlarda ise satış sertifikası ve adına satış yapılan işletmenin yetki belgesi aranacak. Bu belgeler olmadan satış yapılamayacak.

GALERİLERE STANDART GELİYOR

Vatandaşlarca bir yıl içinde asaleten veya vekaleten yapılan üçüncü satıştan sonraki satışlarda ise yetki belgesi ve satışı yapan kişi adına düzenlenmiş satış sertifikası aranacak. Söz konusu belgeler olmadan satış gerçekleştirilemeyecek.

Öte yandan taslakta ikinci el taşıt ticareti yapacakların her bir işletmesi için yetki belgesi alma zorunluluğu gerekecek. Yetki belgesi alınabilmesi ise ilgili kişilerin medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması, müflis olmaması, hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm almaması ile satış sertifikasına sahip olması şartlarına bağlanıyor. Söz konusu belgenin alınmasında, ikinci el taşıt ticaretinin yapıldığı işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlükleri yetkili olacak.

PAZARDA SATILANA DA GARANTİ

10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçaları, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. Söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak. Garanti süresinde oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine arıza süresince kullanılmak üzere ücretsiz ikame bir taşıt verilecek.


Bu haber 1,283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,141 µs