En Sıcak Konular

Türkiye enerji merkezi olma yolunda

31 Ağustos 2016 09:51 tsi
Türkiye enerji merkezi olma yolunda Enerji Ticareti Derneği Başkanı Aşık, Türkiye'nin, kaynak çeşitliliğini oluşturduğunda, doğru altyapı yatırımlarıyla doğalgaz ve elektrikte tedarik güvenliğini sağlayan bir enerji merkezi konumuna gelebileceğini söyledi.

Türkiye enerji merkezi olma yolunda

Dünya 

Enerji Ticareti Derneği Başkanı Aşık, Türkiye'nin, kaynak çeşitliliğini oluşturduğunda, doğru altyapı yatırımlarıyla doğalgaz ve elektrikte tedarik güvenliğini sağlayan bir enerji merkezi konumuna gelebileceğini söyledi.

 Enerji Ticareti Derneği Genel Başkanı Cem Aşık, Türkiye'nin bölgede enerji merkezi olmak amacıyla çalışmalarını hızlandırdığını belirterek, "Türkiye, kaynak çeşitliliğini oluşturduğunda, doğru altyapı yatırımlarıyla doğalgaz ve elektrikte tedarik güvenliğini sağlayan bir enerji merkezi konumuna gelebilir." dedi. 

Aşık, yaptığı açıklamada, coğrafi konumu gereği Türkiye'nin, gelişmiş ekonomilere sahip Avrupa ülkeleriyle zengin enerji kaynaklarına sahip ülkeler arasında köprü konumunda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin jeopolitik konumu itibarıyla da küresel enerji arz-talep bağlantılarının buluşturulmasında önemli rol üstlendiğini dile getiren Aşık, "Şeffaf, öngörülebilir, adil ve rekabetin yaşandığı, risklerin yönetilebildiği bir piyasa ortamını oluşturmak gerekiyor. Bunların da ötesinde fiyatların müdahalesiz arz ve talebe bağlı olarak oluştuğu piyasayı oluşturmak gerekiyor. Türkiye, kaynak çeşitliliğini oluşturduğunda doğru altyapı yatırımlarıyla doğalgaz ve elektrikte tedarik güvenliğini sağlayan bir enerji merkezi konumuna gelebilir." değerlendirmesinde bulundu. 


"Temel gelişme noktası liberalizm ve şeffaflık olmalı"

Aşık, elektrik pazarının tasarım ve altyapısının giderek daha sağlam hale geldiğini belirterek, "Enerji politikalarının ve düzenlemelerinin uygulanması noktasında daha fazla şeffaflığa ihtiyaç var. Temel gelişme noktası enerji piyasasında liberalizm ve şeffaflık olmalı. Doğalgaz piyasasının hızlıca kurulması, yatırımların çekilmesi için siyasi iradeye ihtiyaç var." dedi.

Türkiye'nin enerjide merkez ülke konumuna geldiğinde, fiyat konusunda da söz sahibi olabileceğine işaret eden Aşık, maliyetler pazara göre endekslenerek hazine garantisi vermeden yatırım çekilebileceğini ifade etti. 

AB'nin doğalgazda dışa bağımlılık risklerini altyapı ve kaynak çeşitliliğiyle çözmeye çalıştığını bildiren Aşık, "Türkiye'nin de benzeri hamleleri daha fazla gecikmeden yapması gerekiyor. Türkiye, Avrupa ile kıyaslandığında birincil kaynaklara çok daha yakın ve daha fazla alternatife sahip. Dolayısıyla Türkiye, doğru altyapı yatırımları ve politikalarla, bir taraftan kendi tedarik risklerini yönetirken, diğer taraftan Avrupa’nın arz güvenliğinde kilit bir rol oynayabilir." diye konuştu. 



Bu haber 1,138 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,016 µs