En Sıcak Konular

Otomotiv sektörü eylülden umutlu

5 Eylül 2016 09:48 tsi
Otomotiv sektörü eylülden umutlu Ağustosta yüzde 23.4 artışla ihracatını en fazla artıran sektör otomotiv oldu.

Otomotiv sektörü eylülden umutlu

Dünya

Ağustosta yüzde 23.4 artışla ihracatını en fazla artıran sektör otomotiv oldu. Sektör temsilcileri temmuzdaki yüzde 30'luk gerilemeden sonra ağustos rakamlarını bir toparlanma olarak görüyor. Eylül ayından ise umut çok daha fazla.

Otomotivde ağustos ayı ihracat ve satış rakamları açıklandı. Yüzde 23.4 artış ile ağustosta ihracatını en fazla artıran sektör otomotivde olurken, iç pazardaki satış rakamları ise aynı sevinci yaşatamadı. 2016 yılı Ağustos ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.59 azaldı. Ancak sektör temsilcileri temmuz ayı satışlarındaki yüzde 30'luk gerilemeden sonra ağustos ayındaki rakamları bir toparlanma olarak görüyor. Sektör eylül ayından ise çok daha umutlu.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2016 yılı ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.02 azalarak 568 bin 906 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2016 yılı ilk sekiz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.48 azalarak 438 bin 25 adete geriledi. Hafif ticari araç pazarı ise sekiz ayda yüzde 9.83 azalarak 130 bin 881 adete geriledi. 2016 yılı Ağustos ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.59 azaldı ve 53 bin 977 adet oldu. Ağustos ayında hafif ticari araç pazarı 2015 yılının Ağustos ayına göre yüzde 15.58 daraldı ve 17 bin 579 adet olarak gerçekleşti.

'Toparlanma sürecindeyiz'

Darbe girişimi sonrası temmuz ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında düşüş göstermişti. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Alp Gülan, ağustos ayında temmuza oranla düşüşte yarı yarıya bir azalma olduğuna dikkat çekerek, “Bunu bir toparlanma olarak da görebiliriz” dedi. Gülan, “Geçen yılın ağustos ayına göre önemli bir düşüş ancak temmuz ayına göre düşünürsek göreceli biraz daha toparladık. Optimist bir yaklaşımla bakarsak inanılmaz kötü geçen bir temmuz ayından sonra bir toparlanma sürecindeyiz” diye konuştu.

Eylül ayından umutlu olduklarını vurgulayan Gülan, “Tüketici endeksinin daha iyiye gittiğini görüyoruz. İnşallah eylülde de Rusya ile işlerin düzelmesi ve bayramın etkisiyle turizmle beraber kiralama sektörü de hareketlenecek. Bu da satışlara olumlu yansayacak. Yıl sonu rakamları geçen senenin biraz daha altında da kalsa bence yine de tüm bu yaşananları düşündüğümüz zaman yine de başarılı bir sene kabul edilecek” dedi.

Yeni modeller hız kattı, ihracat yüzde 23 arttı

Ağustosta en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 23.4 ile otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu yüksek orandaki artışta bazı modellere Avrupa’dan gelen aşırı talebin etkili olduğunu söyledi. Sabuncu, ağustostaki performansın gelecek aylarda da süreceğini vurguladı TAYSAD Başkanı Alper Kanca ise otomotiv ihracatında ocak ayından bu yana artış olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de üretilen araçlar çok büyük başarı gösterdi. Temmuzda bayram olduğu için birçok firmanın işleri de ağustosa sarktı. Bu da ihracattaki artışın daha fazla olmasını sağladı" dedi. OYDER Başkanı Alp Gülan, iç pazardaki daralmaya rağmen ihracatın çok iyi gitmesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, "Hem yeni modellein etkisi oldu hem de Türkiye'de üretilen araçlar çok başarılı oldu. İtalya'ya ihracat çok arttı. Fiat Egea projesi başarılı oldu. Dramatik bir düşüş yaşamazsak mutlaka Türkiye'ye yeni yatırımların önü açılacak. Hükümet de bu konuda destek vermeye çalışıyor. İşte o zaman bu yatırımlar geldiğinde Türkiye otomotivde üretim üssü olabilir" dedi.

    


Bu haber 1,251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,241 µs