En Sıcak Konular

Dolardaki düşüşü 'Rakka operasyonu' sınırlıyor

8 Eylül 2016 11:08 tsi
Dolardaki düşüşü 'Rakka operasyonu' sınırlıyor Suriye'deki operasyonun Rakka'ya uzaması ihtimali kurda baskı yaratıyor.

Dolardaki düşüşü 'Rakka operasyonu' sınırlıyor

Dünya 

Suriye'deki operasyonun Rakka'ya uzaması ihtimali kurda baskı yaratıyor.

ABD tarımdışı istihdam verisinin geçen hafta beklentilerin altında kalmasının Fed'den Eylül'de faiz artırım beklentilerini ötelemesiyle dolar/TL'de Cuma günü başlayan iyimserlik Suriye'deki askeri operasyonun Rakka'ya uzaması endişeleriyle sınırlanıyor.

Hafta içinde 2.92'li seviyelerde işlem gören dolar/TL dün günü 2.93'ün hemen üzerinde tamamlamıştı. Kur bu sabah 2.9330/2.9350 seviyesinde bulunuyor.

Dün akşam saatlerinde 3.1150 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1163/3.1187; 3.30 civarındaki euro/TL ise 3.2996/3.3023 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar bugün Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamalarının yakından izleneceğini Temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi verilerinin de piyasada takip edileceğini belirttiler.

Hem Rakka'ın IŞİD'in en önemli merkezlerinden biri olması hem de Rakka ile Türkiye arasında Suriyeli Kürt milislerin bulunmasının yarattığı endişeler piyasalarda da baskı yaratan bir unsur oldu.

Türkiye 24 Ağustos'ta Suriye sınırını IŞİD'den arındırmak ve YPG'nin ilerlemesine mani olmak için Cerablus'a operasyon başlatmış, TSK desteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Türkiye sınırını IŞİD'den arındırmıştı. Operasyonlar halen devam ederken TSK bu süreçte büyük kayıplar vermedi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Şu an itibariyle başarılı ve az zayiat ile ilerleyen operasyonların ne zaman sona ereceği ve sonrasında ne tür bir statü oluşacağı merak ediliyor. Bu zincire dün ABD Başkanı Obama'nın 'Rakka'ya birlikte operasyon düzenleyelim' teklifi de eklenince soru işaretleri birden artış gösterdi zira Rakka operasyonunun bu derece kolay geçmeyebileceğine ilişkin inanışlar oldukça kuvvetli" dedi ve bu gelişmelerin piyasalarda satış baskısını beraberinde getirdiğini belirtti.

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığı kredi notu gözden geçirmesinin bir süre sonra tamamlanabilecek olması da bu hafta TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerindeki iyimserliği tam olarak yansıtamamasında etkili oldu.

G-20 Zirvesi'ne katıldığı Çin'den Ankara'ya dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, ABD Başkanı Barack Obama'nın Rakka konusunda Türkiye ile beraber "bir şeyler" yapmak istediğini belirterek, bu konuda Türkiye'nin gerekeni yapacağını söylemişti.

Dün de Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, IŞİD'e karşı, Suriye'nin Rakka kentinde ABD ile ortak operasyon yapılmasına sıcak baktıklarını belirterek, şimdiye kadarki operasyonlarda Suriye'nin kuzeyindeki 772 kilometrekarelik alanın IŞİD'den temizlendiğini söyledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bu hafta dolar/TL 2.92'lere kadar geriledi ancak burada tutunamadı. Her ne kadar küresel piyasalar kuru desteklese de gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımızda TL'nin çok üzerinde bir iyimserlik dikkat çekiyor. Burada üç unsur etkili diye düşünüyorum. Birincisi Suriye'deki operasyonda daha zorlu hedeflere doğru ilerleme isteği, ikincisi Moody's kararının yaklaşmış olması nedeniyle yaşanan baskı üçüncüsü ise kurumsal döviz talebi" dedi.

Moody's'in kredi notu gözden geçirmesini 18 Temmuz'dan itibaren en fazla 90 gün içinde tamamlaması gerekiyor. Bu da açıklamanın en fazla 40 gün içinde yapılması gerektiği anlamına geliyor.

    


Bu haber 1,332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,858 µs