En Sıcak Konular

'Obama'yı siz alın, Erdoğan'ı bize verin'

9 Eylül 2016 10:28 tsi
“Arz yönlü iktisadın babası” olarak tanınan dünyaca ünlü ABD’li ekonomist Arthur Laffer, Sizlere şöyle bir teklifim var. Obama’yı alın, Erdoğan’ı verin” dedi.

'Obama'yı siz alın, Erdoğan'ı bize verin'

Dünya 

“Arz yönlü iktisadın babası” olarak tanınan dünyaca ünlü ABD’li ekonomist Arthur Laffer, Sizlere şöyle bir teklifim var. Obama’yı alın, Erdoğan’ı verin” dedi.

ABD’li ünlü iktisatçı Arthur Betz Laffer, DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen ‘Maliye Politikası: Türkiye’nin Makroekonomik Başarı Hikayesinin Ana Direği’ seminerinde gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye’de ekonominin sıra dışı iyi durumda olduğunu dile getiren Laffer, “Kötü bir ekonomi görmek istiyorsanız ABD’ye gelin, biz ekonomiyi nasıl batırdık görün” diye konuştu. Obama yönetiminin ekonomide kötü işler yaptığını belirten Arthur Betz Laffer, “Bir kez daha gösterdiler ki müreffeh bir ekonomide vergilendirme yapamazsınız. Hem kurumlar vergisi, hem kişisel vergi, özelleştirme ile ilgili yaptıklarınız parasal politikalar önemli. Sizi alkışlıyorum bunu yapmaya devam edersiniz ümit ederim refahınız artacaktır” ifadelerini kullandı.

“Bizim devletimiz ne yapmak istiyor. Ülkemizden ayrılanlara saldırmayı tercih ediyor” diyen Laffer, “Türkiye’deki kurumlar vergisi olsaydı biz tek ve müreffeh bir numaralı ülke olurduk” diye konuştu. Laffer, Türkiye ile ABD ilişkilerinin önemli olduğunun altını çizerek “Sizin inancınız sizle birlikte ilerlemek ABD için önemli” dedi.

Vergi düşürmeyi önerdi

Türkiye’nin harika özelliğinin genç nüfusu olduğunu dile getiren ünlü iktisatçı Laffer, “Türkiye’nin devlet başkanı olsaydım muhtemelen yakıt, otomotiv sektörü arasında ayrım yapmazdım düşük vergiyi tutardım herkes rekabet etsin diye. Doğrudan ve dolaylı vergiye baktım. Güzel bir uyum var. Dolaylı vergileri aldığınızda yine denklik sağlıyorsunuz, probleminizi çözebiliyorsunuz. Dolaylı vergiler KDV gibi geniş yönetiliyorsa geniş matrahlı güzel bir işlev görür. Bir gelir vergisiyle herhangi bir istisna durumu yoksa yapabilirsiniz. ABD tersi yönde gidiyor” tespitini yaptı.

Politikacılar performansa göre para alsın

Politikacıların en büyük problemlerinin kendi parasını değil vatandaşın parasını harcamak olduğunu ve bütün siyasetçilerin komisyona tabi tutulması gerektiğini ifade eden Laffer, “Ekonomi yüzde 4 büyüyorsa maaşını alırlar. Yüzde 5 olursa iki katına çıkar. Öyle bir sistem kurmalısınız. Ekonomide siyasetçilerin kötü yönetimi var. Kendi paralarını harcamıyorlar. ABD’de bir yasa yapacak olsam her bir siyasetçiyi komisyona tabi tutarım. Kötü performans gösterirlerse onlar da kaybetsin, refah sağlanırsa onlarda paralarını artırsınlar” ifadelerini kullandı. ABD seçimleri hakkında da değerlendirmede bulunan Laffer, Clinton’un seçimleri kaybedeceğini kaydetti.

Büyüme oranlarının Türkiye’ye olan riskinin sorulması üzerine Laffer şu yanıtı verdi: “Büyüme oranlarınız düşük, geçmişteki bazı yıllara oranla. Büyüme oranları dünyadaki başka ülkelere oranla çok iyi. Başka ülkelerdeki çöküşe basınca Türkiye istisnai olarak iyi durumdaydı. Türkiye’nin büyümesinin önemli bir kısmı dünyanın geri kalan ülkelerine bağlı. Siz dünya ekonomisinin çok büyük kısmını temsil ediyorsunuz diğer ülkelere göre iyi iş çıkardınız. Başka şeyler yapabilirsiniz. Kuzey yıldızınızı takip edersiniz. Her zaman düşük oranlı vergi, devlet harcamasından kaçınma ve serbest ticarete sahip politikaları takip edin.”

    


Bu haber 1,305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,073 µs